Bólyi Alexandra | 2018.09.16. 12:00
A Margaret Islandnek a Balaton jelenti a feltöltődést
Szemtelenül fiatalok, intelligensek, az egyre növekvő rajongótáboruk és az elismerő díjak is bizonyítják, hogy helyük van a zenei életben. Kellemes hangzású, pozitív életérzésűek a dalaik és a színpadi megjelenésük is. Nekem átjött. Jó volt velük beszélgetni.

A balatoni sztorikat Lábas Vikivel, a zenekar énekesnőjével kezdtük.

Viki: Egy igazi Balaton-parti lány vagyok. Fonyódon éltem, ahol anyukámmal nyaraltattunk, így gyerekkoromban sok német, osztrák turista fordult meg nálunk. Sok német kisgyerekkel kötöttem barátságot, akikkel később is tartottuk a kapcsolatot. Néha anyukám előveszi ezeket a leveleket, és jót mulatunk azon, ahogy németül próbáltunk válaszolgatni. Sokan írták, hogy mennyire jól érezték magunkat nálunk, milyen jók voltak a pizsamapartik. Kellemes élmények fűznek a nyári időszakokhoz, mégis jobban szeretem a téli Balatont, mert kevesebb a turista, nincs akkora nyüzsgés, zsúfoltság. A másik nagyon fontos állomás az életemben a zenekarral kapcsolatos: a fiúkkal Balatonbogláron találkoztunk először egy tehetségkutatón, ezután alakult meg a Margaret Island. A Balaton azóta is központi hely a csapat életében, mert Fonyódra visszajárunk alkotótáborozni.

LikeBalaton: Most Budapesten élsz, ami sok szempontból egy másfajta életmód. Mennyiben változtatott meg a fővárosi élet?

Viki: Semennyire! A Balaton melletti élet hasonló a Budapestihez, sok ember fordul meg a tó partján, rengeteg kultúrával lehet találkozni, ugyanúgy, mint a fővárosban. Nem érzek akkora szakadékot, mint mondjuk a többi vidéki helyszín között. Talán csak annyiban változtatott meg az itteni élet, hogy néha úgy érzem, egy betondzsungelbe vagyok zárva, amit nehezen viselek, mert a szabadsághoz szoktam, a nagy terekhez, a friss levegőhöz. A balatoniak elég nyitott, rugalmas emberek, hozzá vannak szokva, hogy sokféle népséget kell vendégül látniuk és befogadniuk a saját városukba, falujukba, házukba.

LB: Ezzel a sokféle kultúrával való találkozás nem ösztönzött arra, hogy – akár csak egy ideig is – más országban élj?

Viki: Néprajz szakon végeztem az egyetemen, a különböző kultúrák, népek megismerése közel áll hozzám. Nekem elég, hogy a zenekarral rengeteget utazunk, sok emberrel találkozunk, nyitottak vagyunk a világra.

LB: Zamárdiban a Petőfi Zenei Díj-átadón jelöltek a legjobb énekesnőnek.

Viki: Fábián Julival kerültem egy listára, úgyhogy egyértelmű volt, hogy a többi jelölttel együtt felajánljuk neki a díjat. Azt tartjuk fontosnak, hogy Juli emléke tovább éljen a köztudatban.De annak örültem igazán, hogy jelölték a Margaret Islandet az év zenekarának és az év koncertje kategóriában is, ez nagy elismerés volt a szakma részéről.

LB: Gyönyörű klipet készítettek a Legszebb szavak című dalotokhoz. A videóban is látszik, hogy mennyire inspirál benneteket a Balaton.

Viki: Az első lemezünk kapcsán készítettünk már klipet Fonyódon, így két év után jó volt ismét visszatérni a Balatonhoz. A Balaton-felvidéken, a Káli-medencében öröm volt forgatni, hiszen olyan csodálatos helyszínek találhatók ott, hogy megérdemelnek egy kicsivel több figyelmet. Élmény volt ilyen szép természeti közegben zenélni. A forgatás nem ment zökkenőmentesen, mert amikor a vitorlázós részeket forgattuk a Balaton közepén, az északi és déli part felől is jött a vihar, így a forgatás végén jól eláztunk.

Füstös Bálint gitárossal szintén a balatoni emlékeket elevenítjük fel.

Bálint: Apukámékkal jártam le Zánkára nyaralni gyerekkoromban. A strandolás mellett fontos volt, hogy bebarangoljuk a környéket, felfedezzünk, megnézzünk különleges helyeket – például a Hegyestűt , így sokat jártunk kirándulni. Élénken élnek az emlékeimben ezek a nyaralások. A Balaton másik arcát a zenekar kapcsán ismertem meg, illetve Vikin keresztül, hiszen telente sokszor alkotó-táboroztunk Fonyódon, ami nagyon inspirálóan hatott rám. Megismerkedhettem azzal a látvánnyal is, hogy milyen a nyugodt Balaton, szép látvány, amikor be van fagyva a víz.

LB: Dallamos, fülbemászó, nagyon pozitív életérzést sugalló a zenétek. Minek köszönhető a sikereket?

Bálint: A zenei stílusunk nem volt egy tudatos irány, mert amikor elkezdtünk dalokat írni, csak az volt a cél, hogy minél többet és jobban játszhassunk együtt. Az otthonról hozott értékrendet, gondolatiságot képviseljük a színpadon is, olyan a zenénk, amilyenek mi magunk vagyunk.

Törőcsik Kristóf basszusgitárosnak is szép emlékei vannak a Balatonról.

Kristóf: Balatonlellére jártunk sokszor nyaralni, de szép emlékeim vannak Balatonarácsról is. Sokat sétáltam az akkori barátnőmmel a balatonfüredi Tagore sétányon a naplementében, nagyon jó élmény volt. Felejthetetlen emlék maradt a kompozás Tihanyból Szántódra négy évvel ezelőtt, akkor voltunk először Vikiéknél.

Bálint: Sőt, idén nyáron zenéltünk is kompon, hatalmas élmény volt. A Balaton közepén koncerteztünk, amikor az egyik dal közben egyszer csak elkezdett körbeforogni a hajó velünk. Nagyon meglepődtünk, de ez volt a nyár legfantasztikusabb koncerthelyszíne, ahogy a két komp összekapcsolódott, körbevett minket a víz, és mi együtt élveztük ezt a különleges élményt a közönséggel.

LB: Szeptember 10-én jelent meg az új albumotok. Hűek maradtatok az eddigi stílushoz?

Viki: Elég eklektikus lett az album. Nagyon sok különböző zenei stílust képviselünk, mindannyian különböző típusú emberek vagyunk, és ezt a sokszínűséget mutattuk meg ezen a lemezen. De vendégzenészek, szerzők is közreműködtek az anyag elkészítésekor például a metálos Apey, az Apey & The Pea frontembere, vagy például Monkeyneck-kel és JumoDaddyvel is készítettünk elektromosabb hangzású dalokat, ami mellett persze megmaradtak a Margaretes akusztikusabb hangzások is.

Bálint: Már hagyomány, hogy minden lemezre feldolgozunk egy Bródy János dalt. Most elkészült egy olyan dal, aminek Bródy írta a szövegét, a zene pedig Gerendás Péter – akinek a fiával, Danival már régóta együtt zenélünk – szerzeménye.

LB: Akkor ez egy generációkon átívelő produkció. Milyen érzés ilyen nagy legendákkal együtt játszani?

Kristóf: Természetesen felnézünk ezekre a nagyszerű zenészekre, és emberileg is kedveljük őket. Ez a közös munka számukra is izgalmas lehetőség, hiszen a régi dalaik mai köntösben szólalnak meg, és érdekes hallani, hogy még mindig mennyire aktuálisak. Úgy gondoljuk, hogy ez egy jó együttműködés, hiszen kölcsönösen tanulunk egymástól.

LB: Mire készültök az ősszel?

Viki: A lemezbemutató koncertünk szeptember 21-én a Budapest Parkban lesz, ahol az összes új dalt eljátsszuk. Utána klipet forgatunk, majd elutazunk Hollandiába, és novembertől egy országos klubturnéra indulunk, ahol – a nyári fesztiválok és szabadtéri színpadokon után – visszatérünk egy intimebb hangulatú koncertezéshez, ismét közelebb leszünk a közönséghez, amit mi nagyon-nagyon szeretünk.

Még több sztárinterjút olvasnál? Kattints a többi interjúért!

Címlapfotó: Pályi Zsófia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva