Krausz Andrea | 2019.04.11. 08:00
A nádastűzből menekülő siklók és az emberek
Ártalmatlan kockás siklók és vízisiklók miatt emelték fel szavukat a természetvédők Fonyódon. Feltételezések szerint a berektűz elől a környékbeli kertekbe menekültek a hüllők. A védett állatokat azonban nem szabad bántani!

Több ezer fajtársuk veszett oda a lángoló nádasban április 4-én és 5-én, de a terület szélén lévő, gyorsan mozgó siklók közül szerencsére néhánynak mégis volt ideje eliszkolni a helyszínről. Legalább őket ne bántsák az emberek, akik egyébként rémülten néznek szembe most a ritkán látott állatokkal – hívják fel a figyelmet a szakemberek.

Egy idős hölgy viperát vélt látni a kertjében. Odamentem, és egy kockás siklót sikerült megfognom – mondta a LikeBalatonnak Rozner György, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetője. – A hölgy egyébként a Balaton-partján lakik, távol a tűz keletkezési helyétől. Itt amúgy is előfordulhat, hogy egy sikló tojásrakóhelyet keres a szaporodási időszakban.

A Balatoni berkek facebook csoport arra kéri a lakosságot, hogy ne bántsák a hüllőket, és ne öljék meg a védett állatokat. Kisebbfajta vita alakult ki a népes olvasótábor körében, hogy van-e vipera a környéken, de a szakemberek nyugtatnak, hogy csak ártalmatlan siklókról van szó. Egyébként Somogyban észleltek már a természetvédők keresztes viperát, de a déli Balaton-parttól jóval távolabbi tájakon. A keresztes vipera rejtőzködő életmódot folytat, csak ritkán lehet vele találkozni. És persze nem a déli parton.

FONTOS INFORMÁCIÓKA fonyódi berektűz után érkeznek megkeresések, hogy a menekülő hüllők ellepték a közeli házak…

Közzétette: Balatoni berkek – 2019. április 8., hétfő

– Az elmúlt napokban megpróbáltuk felmérni a területet a bereki vadőrökkel. Számításaink szerint 250-280 hektárnyi terület égett le, a károkat nehéz megbecsülni – árulta el Rozner György.
Több száz elpusztult vízisiklót és kockás siklót találtunk és néhány tőkésréce fészket, amelyekben már elindult a költés. A kétéltűek több ezres nagyságrendben pusztulhattak el, nagyjából 10 ezer béka is odalett. A tűz okát még nem tudjuk, nincs még meg a hivatalos jelentés. Előfordult már, hogy a tőzeg begyulladt magától, de most erről valószínűleg nem lehet szó, hiszen nedves a talaj, magas a Balaton és a berek vízállása is. Nagy szerencse, hogy megúszta a tüzet a hamvas réti héja és a rétisas, amelyek a közeli erdőfoltban szoktak költeni. A tűz, hála Istennek nem érte el a fészkeket, ahol már fiókák is vannak – fejtette ki a természetvédelmi őr.

Így nézett ki április 9-én a leégett fonyódi terület (Fotó: MTI/Varga György)

A teljes bereki terület beletartozik az uniós szinten védett Natura 2000 besorolású védett természeti terület és a nemzetközi vizes élőhelyek Ramsari jegyzékébe, a berek dél-keleti fele pedig országos védelem alatt álló láp. Itt kimondottan értékes élőhelyek vannak, a helyiek Meszesnek hívják, hiszen mészbánya-gödrök találhatóak benne. A felső talajréteg alatt hófehér mész van, a meszes lápréteken olyan védett növény is megél, mint a fekete virágzatú kormos csáté, vagy különféle orchideák. Kifejezetten fajgazdag résznek mondható.

A tűz a Turul utca és az M7-es autópálya közötti szakaszon keletkezett április 4-én. A lángokat a siófoki, keszthelyi, marcali, és kaposvári hivatásos, buzsáki önkéntes, a balatonboglári önkormányzati tűzoltók, valamint a vadőrök 24 órán át tartó megfeszített munkájával sikerült csak eloltani. Ellentüzet gyújtva sikerült megakadályozni, hogy a lángok átterjedjenek egy még nagyobb területre.

Itt madárköltés idén nem nagyon lesz, mert megsemmisültek a táplálékul szolgáló apró állatok, rovarok. De a madarak a berek többi részén majd megtalálják a területüket. A nyest, menyét, hermelin elég gyors, valószínűleg ők el tudtak menekülni, ellentétben a mocsári teknőssel, aki nem. Most jól jött a csapadék, amely lemosta a talajról a hamupernyét. A nád és a téli sás nagyon gyorsan fog regenereálódni, ez megindítja az élőlények visszaáramlását. Olyan helyekre tudnak majd visszamenni, amelyek nem sérültek meg a tűzben – mondta Rozner György, aki hozzátette, hogy évről évre előfordulnak itt a tüzek. Az egyszeri esetet a természet kinövi, de volt olyan év, amikor március minden hétvégéjén valahol tűz volt a berekben, az ismétlődés viszont jelentősen tetézi a károkat.

További sokkoló fotók a tűzről itt láthatóak.

Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva