vitorlazasmagazin.hu | 2021.04.30. 17:00
A nagyobb tényleg mindig jobb? Milyen hajó a legjobb a Balatonra?
Gyakran merül fel a kérdés, hogy mégis, milyen vitorlás hajó felel meg leginkább a Balatonra. Két szokásos válasz létezik, az egyik az „amilyen neked kell”, a másik pedig az „attól függ”. Ez a második az, amelyik aztán rengeteg további kérdést szül. A Vitorlázásmagazin körüljárta azt a kérdést, hogy vajon tényleg jobb-e a nagyobb – és ha igen, akkor miért.

A cikk a túrahajók szegmensére koncentrál, azokat a mérettartományokat vizsgálja, amelyek a jelenlegi újhajó eladási trendek szerint a legnépszerűbbek legnagyobb tavunkon. Ez pedig a 33 és 42 láb közötti családi túravitorlások csoportja.

„Szabatos összehasonlításra nincs módunk, mert az egyes gyártók nem pont egyforma méretű hajókat építenek, két láb (hatvanegy centiméter) pedig igen sokat számít, de a cikk igyekszik igazságosan csoportosítani az itthon elterjedt, nagy darabszámban értékesítő márkák képviselőit.”

Alsóörsi kikötő hajói
Fotó: Szücs Ildikó

33-36 láb közötti vitorlások

Ezek például a Bavaria Cruiser 34, Dufour 360 Grand Large, Hanse 348, Jeanneau Sun Odyssey 349.

Alap kivitelben a gyártók két kabinnal kínálják ezeket a hajókat, cserébe az egy szem fürdő tágas, az orrkabin már minden esetben leválasztott a szalontól. Három kabinos kivitelben drasztikusan lecsökken a fürdő mérete, de aki egyébként sem zuhanyzik a hajójában, az valószínűleg inkább szavaz a plusz fekhelyekre. Nagy variáció a konyhával nincs, L alak, a szalonba vezető lépcső jobb vagy bal oldalán.

Kép forrása: Vitorlazasmagazin.hu

Ami a hajótestek hosszát illeti, ott igen közel vannak egymáshoz a vizsgált darabok (9,97-9,99 méter), szélesség tekintetében azonban már nagyobb az eltérés: a Bavaria (3,42) és a Jeanneau (3,44) „keskeny”, a Hanse (3,55) és a Dufour (3,54) széles. Míg kikötői hely megválasztásakor előbbi jelenthet előnyt, addig a komfort szempontjából igen sokat számít az a plusz tíz centiméter, ami elsősorban a kanapé, a közlekedő és az asztallap között oszlik meg. Nem feltűnő a dolog, de minden egy picivel kényelmesebb.

Fotó: Szücs Ildikó

Kiérve a kokpitba már eltűnik a különbség jelentős része, ott a padokba rejtett tárolók befogadóképessége dönthet egyik vagy másik márka javára. A hajóválasztásról bővebben a Vitorlázás Magazin legutóbb megjelent számában írnak.

Forrás: Vitorlazasmagazin.hu
Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva