2019.09.04. 08:00
A nyár után a betörők szezonja jön - így vigyázz a nyaralódra!
Egy profi betörő 15 percnél nem tartózkodik tovább a tetthelyen. Az vonzza igazán, amikor semmi nem nehezíti a dolgát: az üresen hagyott balatoni házak ilyenek.

A hosszabb-rövidebb ideig, pláne fél évre üresen maradó lakás nagy csábítást jelent a betörők számára. A most következő hetek pedig főleg, hiszen ilyenkor még sokan lejönnek egy-egy hétvégére a Balatonhoz, így egyelőre az értékeket is a nyaralókban hagyják.

Egy-egy bűncselekmény elkövetése során, a tettesek minimális lebukási kockázat mellett maximális bevételre törekszenek. Egy olyan utca, ahol egymás mellett sorakoznak az üres nyaralók, esetleg egy-egy helybenlakó van csak, vonzó terepnek számítanak.

Érdemes megnehezíteni a dolgukat, és aktív védekezéssel csökkenteni a célponttá válás valószínűségét. Két évvel ezelőtt fordult elő a Balatonnál, hogy ugyanaz a banda három egymással szomszédos nyaralót rámolt ki. Mindent elvittek: hűtőtőt, mosógépet, technikai berendezéseket, még a kanapét is. A pécsi csapat gyorsan lebukott, de az okozott kár még így is jelentős volt.

– A tapasztalatok szerint a betörések teljesen felkészületlenül érik a tulajdonosokat – mondta Orbán Zoltán, a Somogy megyei rendőrség sajtószóvivője – Legtöbbször csak akkor szembesülnek azzal, hogy mennyire védtelen volt az ingatlan, amikor már megtörtént a baj.

A nyaralóból célszerű a nagyobb értékeket, például fényképezőgépet, számítógépet, kerékpárt elszállítani a téli szezonra, vagy egy olyan biztonságosan zárt helyiségben tárolni, amit rácsokkal, biztonsági zárral, esetleg riasztóval is védeni lehet.

A műanyag nyílászárók egy részéhez még feszítő sem kell (Fotó: pixabay)

Egy friss kriminológiai kutatás szerint a profik nagyon gyorsan dolgoznak: egy zár feltörése max. fél percig tart és mivel szisztematikusan kutatnak, ritka, ha 10-20 percnél tovább maradnak egy házban. Ilyenkor a tettenérés esélye nagyon kicsi.

Könnyíti a dolgukat, hogy egyre több a műanyagra cserélt nyílászáró, bejárati ajtó. Ezeket, az egyszerűbb ajtókat, melegítéses módszerrel, gyakorlatilag hangtalanul lehet kinyitni. Érdemes jó minőségű hevederzárat beszerezni melléjük. Minél lassabban lehet ugyanis bemenni egy lakásba, annál kisebb az esélye, hogy megpróbálják.

A betörők kedvenc módszere nem változott az elmúlt évtizedekben, továbbra is a feszítés és az ajtó benyomása a leggyakoribb. Az elhagyatottabb környékeken, mint amilyenek az üdülőtelepek is, előfordulnak a legprimitívebb módszerek is, amelyek során a tettesek téglával dobják be az ablakot, vagy egyszerűen berúgják az ajtót, megbontják a födémet.

A zsákmányok között továbbra is sláger a készpénz, az ékszer, a műszaki cikk, laptop, mobiltelefon, valamint a kisebb lakberendezési tárgyak, esetleg a bankkártyák. Ilyenkor az őszi-téli időszakban gyakori az épületek, melléképületek színesfémekből készült eszközeinek – ereszcsatorna, csaptelepek – ellopása is.

A rendőrök arra is figyelmeztetnek, hogy ha az ajtaján a zárat nem tudja könnyen, a megszokott módon nyitni, legyen nagyon körültekintő, mert lehet, hogy a betörő készítette elő a terepet, inkább cserélje le gyorsan a zárbetétet.

Fontos azt is tudni, hogy a betöréses lopás esetén nyújtott kártérítés függ a kialakított vagyonvédelemtől. Egyes biztosítók a megfelelő védelmi eszközök meglétét (biztonsági rács, riasztó, távfelügyelet) a nyaralók esetében szigorúbban veszik, és kisebb térítést fizetnek, ha hiányoznak, mint a lakóházaknál.

Ezt tegye mielőtt hívja a rendőrséget!

Ha megtörtént a baj és észleled, hogy a hétvégi házadba betörtek, ne menj be, a legrövidebb időn belül értesítsd a rendőrséget. Lehetséges, hogy a betörő még a lakásban van, és menekülése érdekében erőszakot alkalmazhat. Ha azonnal ellenőrzöd, hogy mit tulajdonítottak el, megsemmisíthetsz olyan nyomokat, amelyek fontosak a nyomozás szempontjából és elvezethetnek a tettes felderítéséhez. A rendőrség értesítése közben is figyeld a lakást, erre a szomszédokat is megkérheted. Ha idegent látnak távozni, a személyleírás segítséget jelenthet. Ilyenkor jól jegyezd meg a ruházatot, gépkocsit, távozási útvonalat.

 

Gerd Altmann képe a Pixabay-en.

 

Öt jó tanács, betörők ellen

1. Szereltess fel korszerű, több ponton záródó ajtót, rácsot az ablakokra, ajtókra!

2. Elutazás előtt az ajtókat, ablakokat mindenhol gondosan zárd be!

3. Amennyiben módodban áll, szereltess riasztórendszert! Már az egész egyszerű, csak hangot kibocsátó készülékeknek is visszatartó hatása lehet.

4. Kérj meg szomszédot, barátot, aki távolléted alatt néha ránéz az ingatlanra, körülnéz, felkapcsolja a villanyt, üríti a postaládát, elsepri a lehulló faleveleket, azt a látszatot keltve, hogy rendszeresen megfordul ott valaki.

5. Ér­demes mozgásérzékelő lámpákat felszereltetni a kültéri ré­szekre, a ház bejáratához, ez is nehezíti a betörők dolgát, aki észrevétlen akar maradni.

Nyitókép: Pexels

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva