magyarnemzet.hu / Gulyás J. Attila | 2021.03.08. 19:00
A nyaralók környékén is fokozott a vírusveszély
A járványhelyzet minden korábbinál komolyabb, a balatoni térség egészségügyi intézményei, orvosai is jobban le vannak terhelve.

Óvatosságra intik a fogyasztókat a Balaton környékén, ahová várhatóan sokan érkeznek a nyaralóikban eltölteni a kéthetes korlátozást. A biztonsági előírások betartása mindennél fontosabb a leterhelt szolgáltatóknál, kereskedőknél, vélik a településvezetők.

Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere praktikus felhívással fordult azokhoz a tóparti ingatlantulajdonosokhoz, akik a járványhelyzet jelen szakaszában, a mától életbe lépő korlátozások idejére a Balatonhoz utaznak.

– Számítunk arra, hogy rengetegen érkeznek az itteni ingatlanokba, nyaralókba, miként ez történt egy évvel ezelőtt is. Már az elmúlt hétvégék is nyarat idéző tömegeket vonzottak a régiónkba – jelezte.

A Balatoni Szövetség elnöke azt kéri a más városból a tóhoz érkező polgároktól: lehetőség szerint a lakhelyükön végezzék el a megelőző nagybevásárlást, ne a balatoni kisboltokban, amelyek ez idő szerint még kevésbé felkészültek a megszokottnál nagyobb vásárlói forgalomra.

– A járványhelyzet most minden korábbinál komolyabb. A térség egészségügyi intézményei, orvosai is jobban le vannak terhelve, már csak a lakosság folyamatban lévő beoltása miatt is.

A kora nyárra emlékeztető időjárás miatt érkező tömegek már eddig is feladták a leckét a helyi élelmiszerüzleteknek, patikáknak – kérjük, vegyék figyelembe az ideutazók a biztonságot, ami most a legfontosabb.

Fotó: Krausz Andrea

Azt is kérjük mindenkitől, hogy maximálisan tartsák be a kormány által elrendelt óvintézkedéseket, a higiéniai előírásokat, a maszkviselés, a távolságtartás kötelezettségét.

Sajnos vannak, akik úgy viselkednek, mintha itt, a Balatonnál „nem fogná őket a golyó” – fogalmazott lapunknak Lombár Gábor. Annak kapcsán, hogy a most már időnként benépesülő balatoni kikötőkben indokolt lehet-e további szigorítás, azt mondta, lehetséges, hogy hamarosan Fenyvesen egy időre el kell zárni a sétálók miatt túlzsúfolt móló egy részét.

Fotó: MÁV

E-jegyek a vonatokra

A maszk viselése kötelező a vonatokon és az állomások területén! – ez olvasható a MÁV-csoport weboldalán, ahol alapos tájékoztatást nyújtanak a szigorított járványvédelmi körülmények szerinti vonatozás szabályairól. Eszerint a MÁV és a MÁV–HÉV állomásain és megállóhelyein, valamint a Volánbusz állomásain és megállóiban is kötelező az orr és a száj maszkkal történő eltakarása. Tehát nemcsak a zárt utasforgalmi helyiségekben, hanem az állomások és a megállóhelyek teljes területén maszkot kell viselni az utasoknak. Azt is kérik, hogy a víruskockázat csökkentése érdekében lehetőleg sorban állás nélkül és a személyes érintkezések csökkentésével intézzék a jegy- és bérletvásárlásokat, ehhez részesítsék előnyben a MÁV-applikációt, az e-vonatjegyeket, amit az utazás előtt elektronikusan megkapnak az utazók, és azt felmutathatják okostelefonon, tableten.

Forrás: magyarnemzet.hu
Nyitókép: illusztráció/shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva