likeBalaton.hu | 2021.09.10. 14:00
A part közelében történtek idén a balatoni tragédiák
Tizennégyen veszítették életüket a Balatonban az idei strandszezonban.
Sérüléses vagy halállal végződő vízi közlekedési baleset idén nyáron sem volt a Balatonon, a felelőtlen fürdőzésnek azonban már tizennégy áldozata van, írta meg a magyarnemzet.hu a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatának tájékoztatása alapján.

A halálesetek egy kivétellel úszás során, illetve felfújható strandjáték, gumimatrac, továbbá vízibicikli, szörf vagy SUP felelőtlen használata során következtek be többnyire a strand végét jelző bójákon belül vagy közvetlenül partközelben. Hátterükben nem jogszabálysértés áll, a tragédiákat kilenc esetben valószínűsíthetően időskori, vagy valamilyen alapbetegségből bekövetkező rosszullét, eszméletvesztés okozta, a többi a fürdőzésre vonatkozó figyelmeztetések megszegése miatt történt.

A rendőrségi jegyzőkönyvek bejegyzése szerint a halálesetek több mint fele elrendelt hőségriadóban vagy ezen időszakhoz közeli hőcsúcsokban történt. Az eljárások során megállapítható volt, hogy a gyakori figyelmeztetés ellenére sokan egyedül, magányosan mentek fürdeni. Az is bebizonyosodott, hogy ezeket a tragédiákat rendőri eszközökkel nem lehetett volna megelőzni.

A tragédiák többsége a kánikulai napokon történt a partközelben
Fotó: Krausz Andrea

A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy az idei szeptember akár még két hét jó idővel is megajándékozhatja a strandolás kedvelőit, és bizonyára lesznek, akiket a tó 18-20 Celsius-fokos vize sem tántorít el a fürdőzéstől. Emellett számolni kell az őszi, ködös horgászszezon veszélyeivel is. A viharjelző rendszer szüneteltetése alatt ugyanis a móló végi lámpák nem, csak a parti települések fényei segítik a horgászcsónakosok eligazodását.

Nyitókép: Mészáros Annarózsa
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva