magyarnemzet.hu | 2020.08.05. 14:00
A pecázás szabályait a gyerekeknek is be kell tartaniuk
A gyermekhorgászokra is éppen olyan szigorú szabályok vonatkoznak, mint nagykorú társaikra, de hogy pontosan melyek ezek - most összegyűjtöttük.

A horgászat ma már nemcsak a felnőttek, hanem a gyermekek körében is népszerű szabadidős tevékenység, ami a nyári szünetben is gyakori időtöltés a kisebbeknek és az őket kísérő felnőtteknek. Érdemes tudni, hogy a hazai halállomány és a vízterületek megóvása érdekében a gyermekhorgászokra is éppen olyan szigorú szabályok vonatkoznak, mint nagykorú társaikra. A legfontosabbakat a Nébih gyűjtötte össze – írja a magyarnemzet.hu.

A fotó alatt megmutatjuk a gyerekekre vonatkozó szabályokat!

Mi minősül gyermekhorgászatnak?

Gyermekhorgásznak minősül hároméves kortól az adott év december 31. napjáig a 15. életévét be nem töltött személy. Az ifjú horgászoknak nincs egyesületi tagságuk, ezért állami horgászjeggyel vagy turista állami horgászjeggyel, kizárólag nagykorú személy felügyelete mellett hódolhatnak a szenvedélyüknek, természetesen a hatályos törvények betartásával.

A gyermekkel együtt horgászó felnőtt ugyan segítheti a gyermeket a tóparton, viszont horgászati tevékenységet nem végezhet helyette. Tehát nem dobhatja be a felcsalizott horgászszereléket, illetve a megakasztott halat sem húzhatja ki a gyermek helyett, viszont például közreműködhet abban, hogy a halat kíméletesen megszabadítsák a horogtól.

Minden, amit a Balatoni pecázásról tudni kell, itt! Programok, helyek, lehetőségek!

Horgászengedély és további szabályok gyerekeknek

Szintén törvény rögzíti, hogy a horgászathoz kiváltandó állami horgászjegy a gyerekeknek díjtalan, csak fogási naplót kell kiváltaniuk 300 forintért. A jegyet, a naplót a gyermeknek magánál kell tartania a helyszínen, ezekkel egy darab, egy horoggal felszerelt botot használhat.

Az ifjú horgásznak tisztában kell lennie azzal is, hogy mikor van az őshonos halfajok fajlagos tilalmi időszaka, amiről külön rendelet szól, és azzal is, hogy mik a jellemző méret- és mennyiségi korlátozások a várható fogásnál. A 15 éven aluliak a darabszám-korlátozás alá tartozó halfajokból naponta összesen egy, a korlátozás alá nem eső őshonos halfajokból naponta öt kilogrammot, ezen belül a menyhalból, sügérből és domolykóból két kilogrammot foghatnak ki.

Olvasói fotó: Mikó Anett

Teendők a tiltott halak esetében

Ha esetleg tiltott hal akad horogra, attól óvatosan és gyorsan megszabadítva vagy a zsinórt a szájnyílás előtt elvágva haladéktalanul vissza kell helyezni az állatot az élőhelyére, akkor is, ha sérült, beteg vagy elpusztult – figyelmeztet a hatóság. Ahogy arra is, hogy a halak és élőhelyük védelme érdekében tilos a szemetelés, vízi és vízparti növényzet csonkítása, kiirtása, a partvédelmet szolgáló építmények megbontása, károsítása a horgászhelyen.

 

Nyitókép: Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva