veol.hu/Tóth. B. Zsuzsa | 2020.09.09. 14:00
A Ramassetter-ház méltóképpen prezentálja Sümeg örökségét
A közelmúltban felújított és átadott Ramassetter-ház mint látogatóközpont kialakításában nagyon fontos szerepet kap az interaktivitás és az arculat. Turisztikai szempontból is példaértékű, innovatív szemlélettel kialakított, egymásra épülő fejlesztés valósult meg a rekonstrukcióval.

Amint azt a kiállítások rendezőjétől, Oszkai Rékától megtudtuk, a Ramassetter Látogatóközpont összefogja és hitelesen prezentálja a program célkitűzését, szellemiségét, gondolatvilágát, valamint Sümeget.

A Sümegfoglaló elnevezésű virtuális séta és játék kiegészíti a turisztikai programot. A települési értékekre épülő, böngészőből megnyitható interaktív, online, két funkcióval bíró játék nevezhető települési sétának is. Okostelefonra, tabletre van optimalizálva, és tele van olyan információkkal, melyeket ötletes kvízjáték formájában lehet elérni, segítségével pedig fel lehet fedezni Sümeget.

A központi szoba egy interaktív és statikus elemekre épülő tér, mely a Ramassetter családot mutatja be. Ramassetter Vince szellemisége köré épül, az általa fennhagyott kulturális és szellemi örökséget állítja a középpontba. A központi teremben található a Divit térkép, amely egy négyfunkciós, elegáns 3D-s terep­asztal. A látogató a térkép előtt lévő érintőképernyő segítségével fedezheti fel archív és mai fotókkal, drónfelvételekkel, illetve a kvízjátékkal Sümeg épített örökségeit. A kvízjáték egyfajta kedvcsináló a Sümegfoglalóhoz, az adott pontokhoz kapcsolódó kvízkérdésekkel.

Fotó: Tóth B. Zsuzsanna/Napló

— Szép emlékünk a posztamensen bemutatott Ramassetter-palack, mely felidézi a borászati hagyományokat. Az eredeti tárgy Miklósi-Sikes Csaba nyugalmazott múzeumigazgató felajánlása. A két kiállítóterem bővebb információval szolgál a kiemelkedő, máig is meghatározó örökségről. Ramassetter Vince meghatározó alakja volt a Balaton-felvidéki borkultúrának.

A XIX. században Ramassetternek köszönhetően borászati központ volt a város, kádár- és palackozóüzem működött itt. Saját borai mellett ő volt a Balaton-felvidéki szőlősgazdák termékeinek legjelentősebb felvásárlója és exportőre. A fazekas- és borászati hagyományokat bemutató teremben Sümeg fazekasgyűjteménye jelenik meg hangsúlyosan.

A Veszprém megyei értékként is nyilvántartott anyag végigkalauzolja a látogatót a településhez kapcsolódó fazekas-formavilágon és mintakincsen, a XIV. századtól kezdődően egészen napjainkig. A teremben kihelyezett LCD televízión pedig kisfilmeket lehet megtekinteni Patonai Ferenc munkásságáról, valamint a város turisztikai értékeiről és borkultúrájáról. A harmadik teremben kékfestő-kiállítás látható, Ramassetter Vince szülei alapították a kékfestő üzemet, mely a családi vagyon megalapozásában komoly szerepet játszott.

1950-ben a Ramassetter utca 10. Ebben a házban élt haláláig Ramassetter Vince, „Sümeg atyja”
Fotó: Fortepan

— A kiállítás kialakításában és az interaktív tartalmak bemutatásában a Balatoni Múzeummal és a Pápai Kékfestő Múzeummal működtünk együtt. Kékfestődúcok, -terítők és egy kékfestőmintakönyv adja az alapját a kiállításnak. A dúcok még Darnay Kálmán gyűjteményéből valók, most a Balatoni Múzeum jóvoltából visszatértek városunkba. Az arculat és a kiállítások létrehozásában együttműködő partnerünk Tóth G. Péter kurátor volt, akivel már évek óta dolgozunk azon, hogy városunk gyűjteményeit megújult szemlélettel, interaktív módon prezentáljuk — nyilatkozta a Naplónak Oszkai Réka. A kiállítások rendezője hozzátette: bíznak abban, hogy a város lakói és a turisták egyaránt örömmel fogadják majd a hagyománytisztelettel, szimbólumokkal teli projektet, amely nagyon sok szakember elhivatott munkáját dicséri.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva