Krausz Andrea | 2018.08.11. 17:00
Azért küzdenek, hogy ne legyen tragédia
A legtermészetesebb dolognak tartjuk, hogy baj esetén hívhatjuk a balatoni vízirendőröket. Ott vannak, ha a szülők szem elől tévesztik gyermeküket a strandon, ha megfeneklik egy vitorlás, vagy ha egy egész család a vízbe borul egy kenuval és a hajóba kapaszkodva küzd az életéért. Horváth László rendőr ezredes belülről mutatja meg a vízirendőrök életét.

Határozottnak és udvariasnak is kell lennie egyszerre egy vízirendőrnek. Horváth László rendőr ezredes, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság (BVRK) vezetője 27 éve dolgozik a szervezet kötelékében és szerinte igencsak összetett munkáról van szó, hiszen egy-egy kánikulai hétvégén, naponta egyszerre közel 300 ezer ember strandol a tavon.

– Megnéztem, és a rendszerváltástól óta több, mint 25 ezer fő életét mentette meg a vízirendészet a tavon, ami Siófok teljes lakossága. Ebbe a számba nem tartozik bele az, amikor a vízen szóban figyelmeztetünk a veszélyekre – mondja Horváth László, aki hozzáteszi, hogy a sajátos pszichikai helyzeteket a helyén kell tudni kezelni.

– A legutóbbi esetet említve, amikor egy család Ábrahámhegynél kiesik a kenuból és egyik szülő elúszik, kimentik a kollégáim, de azt mondja, hogy a gyerekem és a férjem még ott vannak, és őket is mentsék meg. Sikerül a mentés, nyilván ez pozitív élmény a rendőreinknek, de látjuk, hogy ezek mögött mindig komoly tragédia is húzódhatna. Ezekben a sajátos pszichikai helyzetekben az emberek nem nagyon köszönik meg a segítségeket. A szégyenérzet és a nyílt szembesülés a helyzet súlyosságával megakadályozza őket ebben. Persze van, amikor megköszönik levélben vagy e-mailben, de valójában ezt nem várjuk el – emeli ki az ezredes.

Valószínűleg elképzelni sem tudnánk, hogy mi minden történik a vízen, milyen különleges esetekkel találkoznak a rendőrök, akiknek extrém helyzetekben is hűvös fejjel kell dolgozniuk.

– Extrém helyzetek nap, mint nap adódnak. Van, hogy a nyári fesztiválon éjszaka ittasan átúsznak az egyik partról a másikra, és kutatjuk őket. Van, hogy bemennek kishajóval a hajóútba és ott felborulnak, akár brahiból, hogy a nagy hajó ne tudjon közlekedni. Amikor a horgászok csónakkal felborulnak, és a jeges vízben úsznak, a siófoki kollégáim pedig mentik őket. Rengeteg dolog eszembe jut, ha így visszagondolok az elmúlt 27 évre és büszke vagyok egyébként erre a csapatra – mondja Horváth László.

A feladatok ezzel még nem merülnek ki a vízirendőröknél. Meg kell szervezni évi 220 sportrendezvény biztosítását, említsük csak a legnagyobbakat, a Balatonátúszást, a Kékszalagot, az úszó-világbajnokságot, vagy a Nyílt Vízi Úszó-világkupát. Emellett ellenőrzik a horgászokat, a vitorlázókat, a kikötőket, a fürdőhelyeket, a fürdőzőket, a szörfösöket, vagy például a fémkeresővel kincsek után kutatókat.

– Véleményem szerint az a jó vízirendőr, aki nehéz körülmények között is mindenkivel megtalálja a hangot. Intelligensen, udvariasan, de határozottan intézkedik, és úgy jön le este a tóról, amikor vége van a szolgálatának, hogy mindent megtett, amit csak tudott. Hihetetlen inspiráció az életmentés egy rendőrnek. Érzi, hogy van értelme a munkájának, ezért is tesz meg mindent annak érdekében, hogy mindenki biztonságosan hagyja el a tó területét.

Selfie Horváth László rendőr ezredessel

Kép és szöveg: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva