Fábos Erika | 2020.08.22. 08:00
A strandon kívül semmi ötleted? Gyere, mutatunk egy jót, még spórolhatsz is!
Vasárnap délutántól változékonyabbra fordul az idő, de ez ne rontsa el a kedved, mert tudunk egy jó programot! Vonatozzatok napijeggyel a Balatonnál!

Akár meguntad a strandot, akár elromlott az idő és más program után kell nézni, jó ötlet lehet egy kirándulós nap. Ez még a szeptemberi hétvégéken is klassz program a Balatonnál. Az idei évben vezette be a MÁV, hogy felnőtteknek 990 forintért, 26 év alatt pedig 660 forintért lehet napijegyet váltani. Ezzel a lehetőséggel az összes balatoni állomás között, korlátlanul utazhatsz 24 órán keresztül, 2. kocsiosztályon. Ráadásul, ha ilyen jegyed van, a fenyvesi kisvasútra is felszállhatsz, nem kell külön jegyet váltanod, arra is érvényes a balatoni napijegy.

Ez egy kiváló lehetőség családos nyaralók számára, nem kell autóba ülni és a dugóban bosszankodni, nem kell parkolójegyet fizetni és korlátozva sem nagyon vagytok, mert ilyenkor nagyon sűrűn közlekednek a vonatok a parton. Persze, egy romantikus vonatozáshoz is jó ötlet lehet a napijegy, ha mondjuk kettesben indulnátok el, akár egy pohár ital is belefér a vacsorához, de borozni is mehettek ezzel a lehetőséggel.

Ha 26 év alatt vagytok, 1320 forint a jegy kettőtöknek, és egy család is kijön 3300 forintból. Ezzel a jeggyel, bármilyen messze mehettek, csak azt nézzétek meg jól, hogy még aznap vissza is tudjatok utazni, ugyanis 24 óráig érvényes a biléta.

Vonattal kirándulni jó: nem ülsz az autóban a csúcsforgalomban, nem fizetsz parkolójegyet, kártyázhattok amíg utaztok és gyalogoltok is ami jó mozgás. Fotó:MTI

 

A jegypénztárban, ahol tájékozódtunk, arra is felhívták a figyelmünket, hogy a diákoknak érdemes számolniuk a Balatonnál, ha hosszabb útra indulnak, a 660 forintos napijeggyel olcsóbb lehet a menetjegyük, mint a diákok 50 százalékos kedvezményével, a napijeggyel ugyanis oda-vissza, vagy akár többszörösen oda-vissza kerül egy út 660 forintba.

Azon kívül, hogy mondjuk 3300 forintból elutazhattok bárhonnan Balatonfenyvesre és ott kisvasútazhattok is a napijegy árából, de ezek a jegyek arra is jók, hogy strandolás helyett, akár egész nap a Balatonon kiránduljatok vele. Böngésszétek a menetrendet! Bármennyi vonatra felszállhattok 24 óra alatt, tehát ha reggel időben nekivágtok, akár több célpont is belefér egy napba. Azt is érdemes tudni, hogy ennek a jegynek van egy 72 órás változata is, annak 2490 és 1650 forint az ára.

A Festetics kastély csodás célpont, több kiállítás is vár rátok itt. Fotó: Mihály Szilvia

 

Ha semmi más programra nem vágytok, egy városnézés, egy ebéd, vagy fagyizás is jó mulatság lehet egy másik településen. Ha mondjuk a déli parton vagytok és Fonyódról indul a család, jó célpont Keszthely, nagyon hangulatos a belváros, Tapolca, ahol a Malom tó környékén sétálhattok egy jót, vagy ha a másik irányba indulok, Siófok is.

Nagyobbacska gyerekekkel szóba jöhetnek izgalmasabb múzeumok is. A hajózási múzeum Balatonföldváron, a Posta múzeum Balatonszemesen, a Balatoni vagy a Festetics Múzeum Keszthelyen, vagy csak az erdei kisvasútazás Balatonfenyvesen, ezek közül akár több is belefér a napba, elég este visszatérni a szállásra.

A múzeumoknál is érdemes tájékozódni a belépőkre adott kedvezményekről. Kajla útlevéllel az alsósok nagyon sok helyre bemehetnek ingyen. Családi jegy is sok helyen van, ami olcsóbb, mintha mindenkinek külön jegyet váltasz.

Ezek a vasútmodellek is a Festetics kastélyban várnak. Fotó: Mihály Szilvia

 

Kiszámoltuk neked: a Posta múzeumba, Balatonszemesen, 1500 forintból mehet be az egész család, két felnőttel. Hétfőn nincs nyitva ez a múzeum, egyéb napokon 10-18 óra között tudtok bemenni. A hajózási múzeumba Balatonföldváron, 3 éves kor alatt nem kell belépő. 14 éves korig 1000 forint a jegy, felnőtteknek 1500, így a család 5000 forintból nézheti meg ezt a múzeumot.

Nemcsak múzeum, egy modern kilátó is ez az épület Fotó: Fábos Erika

 

A Balatoni Múzeumban Keszthelyen nagyon érdekes kiállítások vannak a Balatonról. Az élővilágról, a halakról, a halászatról, a tó kialakulásáról is titkokat tudhatsz meg itt. Hétfőn zárva tartanak, a családok pedig fejenként 700 forintból látogathatják a kiállítóhelyet. Ez azt jelenti, hogy egy négytagú családnak 2800 forintba kerül ez a program. A vasútállomás kb. öt perc séta. Jó, ha tudod, hogy nemzeti ünnepeken több balatoni múzeum is ingyenes.

Balatoni Múzem: itt mindent megtudhatsz a tóról, az élővilágról, néprajzról, de akár a turizmusáról is. Fotó: Mihály Szilvia

 

Keszthelyen a belvárosban is érdemes csavarogni egyet, az igazi látványosság pedig a Festetics Múzeum. Ez egy 15 perces gyaloglás a vasútról. Hat éves kor alatt ingyenes a belépés, de családi jegy csak úgy van náluk, ha három, vagy több gyereketek van. Két gyerekkel, ha elmúltak hat évesek, egy kiállítást, például a vasúti modelleket 4500 forintból nézheti meg a família, ha a kastélyba is bemennétek 8900 forint a család kiadása, ha pedig az összes kiállítást meg akarjátok nézni, az négyőtöknek 13200 forint kiadást jelent.

Nagyobb gyerekekkel, ha igazi aktivitásra vágytok, akkor is van egy jó vonatos kedvezmény hozzá. 420 forintért kerékpáros túrajegyet lehet váltani, amivel korlátlanul szállíthatod a kerékpárod oda és vissza irányba a Balatonnál. Ez mellé csak helyjegyet kell váltanod, ha bárhol útközben úgy döntesz egy szakaszt inkább megint vonattal tennél meg, nem bicajon. Sőt szeptember közepéig, a MÁV kedvezményének köszönhetően, rengeteg olyan vonat van a Balaton körül, ahova helyjegyet sem kell váltani. Tehát 420 forintért viheted mindenhova magaddal a biciklit.

Azokra a vonatokra, ahova nem érvényes a kedvezmény, 300 forint plusz, ha bringával együtt szállsz fel. Olcsón megvan a lehetőség és a biztonság, hogy ott tekerjetek, ahol számotokra a terep megfelel. A nehezebb szakaszokon akár át is lehet vonatozni, vagy ha elered az eső, fel lehet ugrani egy vonatra és max. 3000 forintból ez a napi program is megvan egy családnak.

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva