Krausz Andrea | 2023.01.08. 12:00
A szárazság ellenére is sikeres volt a haltelepítés a Balatonon
126 fuvarral, összesen 13 kilométert megtéve, 37 helyszínen telepítettek halakat a tóba a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei.

Bár 2022-ben a szárazság a balatoni halgazdálkodás tavait sem kímélte, végül minden haltelepítésre sikeresen sor került március 11. és december 22. között.

Gyönyörű 2-3 nyaras pontyok csúszdáztak idén is a tóba
Fotó: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Volt, amiben bőven túlhaladták az előírást

2022-ben 305 632 kg 2-3 nyaras és 790 ezer darab előnevelt ponty került a Balatonba. (Utóbbi bőven túlhaladta a 250 ezer darabos kötelezettséget.) Egynyaras süllőből 6169 kilogrammot, előnevelt csukából 260 ezer darabot engedtek a vízbe.

Előnevelt kősüllőből terven felül 120 ezer darabot, harcsából ugyancsak terven felül 136 ezret csúsztattak a tóba.

Kétnyaras korú compóból 380 kg-ot (1520 db) helyeztek ki, ami a kötelezettségük közel duplája. Balinból a 120 ezer darab előnevelt mellett 406 kg (2030 db) kétnyaras is bekerült a magyar tengerbe. Ezen kívül az Agrárminisztérium anyagi támogatásával 8 ezer egynyaras menyhal telepítésére is sor került.

A Kis-Balatonon is szerveztek haltelepítéseket,

itt a kötelezettségüket bőven túlhaladva 350 ezer előnevelt pontyot, továbbá 50 ezer előnevelt csukát, valamint 50 ezer előnevelt süllőt helyeztek ki a vízbe.

Fotó: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Magas üzemanyagár, alacsony vízállás

Az összefoglalóból kiderül, hogy a halszállításnál használt gépjárművek magas üzemanyagára, valamint a tó továbbra is alacsony vízállása miatt a korábbiaknál kevesebb helyszínen adódott lehetőség a halak biztonságos vízbe engedésére.

Mint írták, a telepített halállomány „az élőhelyi- és táplálék viszonyok alapján oszlik el a tóban, nem pedig a haltelepítések helye szerint.” Ennek ellenére a horgászok igényei miatt minden évben törekszenek rá, hogy a Balaton három medencéje között nagyságrendileg egyenletesen osszák el a telepítéseket.

2022-ben így alakult:

  • Keleti medence: 98 704 kg ponty
  • Középső medence: 104 464 kg ponty
  • Nyugati medence: 102 464 kg ponty.

Ilyen különleges mintázatú pontyot szeretnénk fogni!
Fotó: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Végig dokumentálták

A haltelepítések ezúttal is a horgászok, illetve egyesületeik képviselői jelenlétében történtek, hogy maguk is ellenőrizhessék a folyamatot.

A látványos események a civilek számára is nyilvánosak voltak,

a telepítés helyéről és idejéről honlapján a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei előre tájékoztatták az érdeklődőket. Sőt minden telepítési nap zárásaként honlapjukon fényképekkel ellátott „haltelepítési beszámolót” adtak közre, és videón is megmutatták a munka főbb mozzanatait.

Nyitókép: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva