2018.10.07. 12:00
A tihanyi Levendula Ház
Egész évben programokkal és érdekes bemutatókkal várják a látogatókat Tihanyban.

A Levendula Ház Látogatóközpont minden korosztály számára élményt nyújtó módon mutatja be a Tihanyi-félsziget múltját és jelenét: a vulkánok egykor dühöngő világát, a később megszelídült táj harmóniáját; a tihanyi emberek és a természet évszázados együttélését, s ennek emblematikus kultúráját: a levendula-termesztést.

A Levendula Ház Látogatóközpont csatlakozik a „Helló Ősz” kampányhoz 2018 október 1. és november 15. között.

Ennek keretében
2018. október 20. – 12 hónap 12 védjegyes termék a Levendula Házban – tökmagkrém – kóstoló és kézműves foglalkozás,
2018. november 17. – 12 hónap 12 védjegyes termék a Levendula Házban – méz
2018. december 8. – 12 hónap 12 védjegyes termék a Levendula Házban – mézeskalács
– 2018. december 27. – 2018. december 31. –
Évbúcsúztató szöszmötölés. A foglakozásokon a látogatók az év során kedvelt foglakozások termékeit készíthetik el.

– Vasárnapi tea – a kampány ideje alatt minden vasárnap, 13 és 15 óra között érkező látogató, aki hozza a saját bögréjét és jegyet vált a kiállításra, vendégünk egy mézes levendula teára,
– a családi belépőt váltók a kampány teljes ideje alatt őszi témájú barkácsívet kapnak ajándékba.

Helyszín: Levendula Ház Látogatóközpont, Tihany, Major u. 67.
A találkozók időpontja: 10.00 – 15.00 óráig

Fotó: Vers József

Néhány érdekesség a levenduláról:
– A levendulát magról már március végén érdemes elültetni, azonban arra nagyon ügyelj, hogy a magvak épphogy a földfelszín alá kerüljenek, mert ha túl mélyre ülteted őket, nem fognak kikelni!
– Napfényigényes és szárazságtűrő növény, a nyári viharok tönkretehetik, a letört virágok eltávolításánál már érdemes formázni a bokrokat.
– A gyógynövény nemcsak a testet, a lelket is ápolja: ha meggyötört és kimerült vagy, csepegtess kevés levendulaolajat a párologtatóba! A friss illat lecsillapítja a háborgó lelket, segít az ellazulásban.

A levendula felhasználása:

Tea
– A levendulavirágból készült tea idegnyugtató hatású. Kiválóan alkalmas légzőszervi panaszok kezelésére, köhögés, hasmenés, fejfájás csillapítására. Enyhíti a mandulagyulladást, erősíti az immunrendszert és nem utolsósorban mérsékeli a fáradtságot. 1 csésze forrásban lévő vízhez 1 evőkanál virágot, majd hagyd állni 5-8 percig. Végezetül szűrd le és mézzel ízesítsd!

Olaj
– Masszázsolajnak is használhatod, melynek hatására megszűnnek a görcsök, és elmúlik a feszültség. Így készítheted el könnyedén házilag: Rakj egy tálba egy marék szárított levendulavirágot. Adj hozzá fél liter olívaolajat és három napon keresztül érleld napos, meleg helyen. Szűrőn keresztül töltsd át az olajat üvegpalackba. Ha erősebb illatot szeretnél, ismételd meg a folyamatot az átszűrt olajjal és egy újabb adag levendulavirággal.

Fürdő
– 1 liter forrásban lévő vízzel forrázz le 10 evőkanál virágzatot. Hagyd állni 10 percig, majd öntsd a fürdővízhez!

Tipp:
– Tegyél kis textilzsákokba néhány evőkanálnyi szárított virágot, majd kösd össze a zsák száját. Helyezd a szekrénybe a ruhák közé, nem csak illatosít, de a molyokat is távol tartja!
– Más növény mellé ültetve elűzi a tetveket.

Receptek

LEVENDULÁS-ÁFONYÁS-KÓKUSZOS PARFÉ

Hozzávalók:
4 dl habtejszín
2 dl kókusztej
5 dkg kókuszzsír (krém) vagy teavaj
8 dkg kókuszreszelék
2 csomag vaníliás cukor (vagy 1 rúd vanília)
4 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
1 marék áfonya (fagyasztott is lehet)
6 db levendula virág

ELKÉSZÍTÉS
A habtejszínt 3 kanál cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral kemény habbá verem, a végén a reszelt citrom héjat is belekeverem. Egy edényben felforralom a többi hozzávalót (kókusztej, kókuszzsír, kókuszreszelék, cukor, áfonya, levendula), kevergetve 1-2 percig forralom, majd jégen lehűtöm. (Egy nagyobb lábosba jégkockákat rakok, egy kevés vizet öntök rá, és erre rakom a hűteni kívánt krémet.) Egy őzgerincformát folpackkal kibélelek, ebbe először a tejszínes krémet, majd a lila krémet öntöm. Fagyasztóban legalább 3 órát hűtöm.

LEVENDULÁS MUFFIN (DIÉTÁS)

Hozzávalók:
A száraz hozzávalókhoz:
20 dkg liszt (én rozslisztet használtam)
10 dkg zabpehely
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
A nedves hozzávalókhoz:
2 tojás
17,5 dkg tejföl
3 dl tej + 3 teáskanál szárított levendula
2 evőkanál folyékony édesítő
esetleg vanília- és rumaroma

Elkészítés:

1. A tejet a levendulával együtt berakjuk a hűtőbe 1 éjszakára (1 óra is elég).
2. A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban.
3. A nedves hozzávalókat is összekeverjük egy másik tálban (a tejet előtte leszűrjük).
4. Elegyítjük őket, így megkapjuk a masszát.
5. Kiolajozott muffinformába vagy muffinkapszliba töltjük.
6. Előmelegített sütőben megsütjük.

Receptek forrása: mindmegette.hu
Fotók: pixabay.com

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva