Szaniszló Hajnalka | 2022.04.20. 10:00
A tűzzsonglőrök így irányítják a veszélyes lángokat – feltárul a titok
A tűzzsonglőröket vajon égeti a láng? Van porral oltójuk? Hogyan irányítják a lángokat? Megkérdeztük.

– Azt valljátok, hogy a tűzzsonglőrök az élvezet művészei. Miért?
– Látványos élvezetet jelent a láng játéka és a hirtelen érkező lobbanások. A tűzzsonglőr-előadás táncszínházi produkció, amelyben az előadóművész táncpartnere maga a tűz.

– Mi az, ami ennyire vonzó a tűzben? Mit éreztek a közelében?
– A tűzben bennünket is az vonz, ami a közönséget. A tűz látványa, a lángok játékossága. Mndenkinek volt már tábortűz-élménye. Vagy gondoljunk egy gyertya látványára, amelynél elegendő figyelni, ahogyan mozog a láng és ropog a tűz. Ez az érzés magával ragadó.

Fotó: Hestia Tűztánc

 

– Sokak számára boszorkányos, titokzatos a tűzzsonglőrködés. A ti nevetek is misztikus, hiszen egy görög istennőhöz kapcsolódik.
– Az ókori görög számára minden otthon tűzhelye Hestia istennő oltárát jelképezte. Ha fűtöttek a tűzhellyel, vagy főzni akartak, ezzel minden esetben az istennőnek áldoztak. Hestia az életük szerves része volt.

– Miért érezzük olykor hátborzongatónak és titokzatosnak, ha tűzzsonglőröket látunk?
– A tűz veszélye és kezelhetetlensége, valamint látványossága és szépsége keveredik az ember lelkében. Ez a magyarázata a tűzzsonglőr-produkciók varázslatosságnak.

– Hogyan épül fel az előadásotok?
– Először a megfelelő zenéket állítjuk össze, aztán megbeszéljük, hogy ki mit szeretne csinálni és milyen eszközt akar használni és milyen mozgásokat iktat be. A tűz mozgását és mértékét is megtervezzük.

Fotó: Hestia Tűztánc

 

– Mennyit gyakoroltok egy-egy fellépésre?
– Évente készítünk új előadást, amely évente hozzávetőlegesen 50-100 alkalommal kerül bemutatásra. Egyszer kell összeállítani, aztán már nem lehet kiesni a ritmusból, hiszen hetente többször is bemutatjuk.

– Volt már olyan, hogy valamelyikőtök megégett? Mi történik olyankor?
– Előfordul, de nem a tűz a probléma, hanem ha egy tűzzsonglőr eszköz elromlik. Ilyenkor olyan helyen forrósodik fel a vas, ahol nem kellene. Ezt pedig sajnos csak használat közben vesszük észre és megéget bennünket. Ápoljuk, és idővel begyógyul, mint minden seb. (mosolyog)

– Rátok tud pattanni parázs vagy megégetni a társatoknál égő láng?
– De, ránk tud pattanni, és meg tud égetni minket. Ezért szereti a közönség a profi csapatokat, mert őket nem kell félteni lés önfeledten lehet élvezni a műsort.

– Nagy a szárazság és országos vízhiány van. Nem féltek, hogy nagyobb terület gyullad ki és tragédiához vezet? Volt már példa arra, hogy meggyulladt valami?
– Mindig félünk, hogy meggyullad valami. A helyszín köteles porral oltót biztosítani és mi is viszünk magunkkal, bár még soha nem volt rá szükség. A tűzesetek általában abból erednek, hogy felügyelet nélkül hagynak nyílt lángokat, vagy ha a gyúlékony anyag szikrát kap. Mi nem használunk fel annál több gyújtóanyagot a harmincperces műsor alatt, mint amennyit egy tábortűzhöz felhasználnak.

– Milyen biztonsági intézkedéseket tesztek?
– Van technikai riderünk a szervezők számára, azt kell betartani és akkor nem történhet baj.

Fotó: Hestia Tűztánc

 

– Hol léptetek már fel a Balatonnál? Idézzetek fel egy emlékezetes fellépést.
– Inkább hol nem léptünk fel a Balaton környékén. (nevet) A Balaton állandó úti célunk a nyári rendezvények során. Sokszor előfordul, hogy több héten át, egymást követő hétvégéken mutatjuk be a tó körül az előadásunkat.

– Mit ad hozzá a fellépéshez a víz közelsége?
– Akár a Balatonról van szó, akár csak egy kisebb folyó holt ágáról, a víz melletti műsorok olyan hangulatot adnak, amelyet mi magunk sem tudunk megszokni. A tűz fénye annyira erőssé válik, hogy a pár méterre lévő Balaton egyfajta földre fektetett tükörként működik. Ez számunkra is hihetetlen látvány.

 

 

Nyitókép: Hestia Tűztánc hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva