2019.02.02. 09:53
A veszprémi medvék Szófiában vendégeskednek
A néphagyomány szerint, ha február 2-án a medve előjön a barlangjából és meglátja az árnyékát, azaz napsütéses idő van, akkor visszabújik téli álmot aludni, mert még hideg jöhet. De ha borús felhők takarják az eget, az a maci számára azt jelenti, hogy már lassan vége lesz a télnek. Hagyomány ide, vagy oda, idén biztosan nem bújnak elő ezen a jeles napon a medvék Veszprémben.

Na nem azért, mert fittyet hánynak az évtizedes helyi hagyományra, a medvelesre, és azt sem mondhatjuk, hogy nem érdekli őket az időjárás alakulása. Hanem azért, mert a két fekete medve éppen a szófiai állatkert vendégszeretetét élvezi. Ugyanis a Veszprémi Állatkert történetének legnagyobb fejlesztéssorozata keretében javában épül az új kifutójuk, és ők voltak az egyetlen állatfaj, amelynek az elhelyezését nem sikerült házon belül megoldani.

A nagyszabású építkezés során a régi épület és kifutó is lebontásra került, ezért kellett a bolgár partner segítségét kérni, akivel jó szakmai kapcsolatot ápol az állatkert.

Tavaly a medve fivérek a külső kifutójukban fogyasztották el mézes- gyümölcsös tortáikat, és nem ijedtek meg árnyékuktól. Fotó: Balogh Ákos veol.hu

Viszont nagyszerű hír a medvéknek, hogy az új kifutójuk alapterülete körülbelül négyszer akkora lesz, mint amekkora a korábbi volt. Készül mászóka, és egy nagy tavat is kapnak a mackók, egy kis vízeséssel. Jóval tágasabb lesz a szállásuk is, ami azért fontos, mert így később akár több állat bemutatására is lehetőség nyílik, azaz nőhet a fekete medvék létszáma – mondta el Török László állatkert-igazgató, aki elújságolta azt is, hogy a kert fejlesztésekor mindig figyelnek arra, hogy a látogatók a kerítés zavarása nélkül figyelhessék meg az állatokat. Most két lehetőség is adódik erre. Egyrészt a magasban kiépített látogatóútról lehet majd letekinteni a mackókra, illetve lent a talajszinten egy biztonságos páncélüvegen keresztül egészen közelről is szemügyre vehetjük majd őket.

Az állatkert 3 éves fekete medvéi 2016 januárjában érkeztek a Veresegyházi Medveotthonból. A hím testvérpárt a Fejes-völgyi területen lévő, nyárra már megújuló medvekifutóban tekinthetik meg látogatóink.

Előreláthatólag a nyár elején érkezik vissza az új otthonába a két veszprémi medve. Persze a gondozóik addig sem feledkeztek el róluk. Legutóbb októberben látogatták meg őket, és még finom magyar almát is vittek nekik a Sofia Zoo-ba.

Szöveg: Molnár Sándor/veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva