Krausz Andrea | 2020.02.10. 09:53
A viharos szél és a hullámzás miatt nem közlekednek a balatoni kompok
Az első járatot még elindították reggel Szántódrév és Tihanyrév között, de 8 órától már nem közlekedik a balatoni komp február 10-én.

Bár 2020 február 4-én hatalmas károkat okozott a tartósan, 100 km/órás erővel tomboló vihar, akkor még jártak a balatoni kompok.

Február 10-én délelőtt a Balaton keleti medencéjében meghaladták a legerősebb széllökések a 70 km/órát, a nyugati medencében pedig 50 km/órás erősséget mértek a siófoki meteorológiai obszervatórium műszerei. Bár a szél ereje most kisebb, mégis a kompjáratok szüneteltetésére kényszerült a Balatoni Hajózási Zrt.

– Nem csak a szél erősségétől, hanem az irányától is függ, hogy közlekedik-e a komp – mondta a likeBalatonnak Dobos Döniz, a kompokat működtető Balatoni Hajózási Zrt. PR munkatársa. – A pénztárosok és a kompon szolgálatot teljesítők azonban készen állnak és amint lehetőség lesz rá, újraindítjuk a járatokat. Erről tájékoztatást adunk ki a közösségi oldalunkon – összegezte Dobos Döniz.

– A dél-nyugatias magas nyomású szél miatt lesodródhatnak útjukról a kompok – mondta Dr. Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának vezetője. – A Ciara viharciklon Nyugat-Európát érte el leginkább, mi csak a széléből kaptunk, de az egyenletes szélnyomás miatt így is várható a Balaton vizének kilengése. Az erős szél várhatóan délutánra mérséklődik – tájékoztatott a meteorológus.

Nyitókép: Bahart/hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva