Végh Attila / magyarnemzet.hu | 2021.05.24. 14:30
A vízi rendőrök felkészültek a nyári szezonra
A balatoni rendőrök a korlátozások feloldásával erős szezonra számítanak. Bár a pünkösdi hétvége időjárása nem kedvezett a vizek szerelmeseinek, a vízi rendészek összes kishajója, motorcsónakja munkába állt.

A Balatonnál már minden rendőrőrsnek van legalább egy motorcsónakja, így sokkal gyorsabban, több helyről indulhatnak a bajba jutott emberekért. A Duna, a Tisza és a Velencei-tó rendőrei is felkészültek a szezonra, de a Fertő tónál, a Dráván és a Kőrösöknél is szolgálatba álltak a motorcsónakos járőrök.

A vihar könnyen felkorbácsolja a Balaton vizét, a hullámokkal a rendőrök motorcsónakjai tudnak biztonságosan megküzdeni
Fotó: Police.hu

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a nyári szezonra a rendőrség flottája megújulva, felkészülve vár a bevetésekre.
Csak a Balatonon, a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzeti intézkedések ellenére, már az év első négy hónapjában összesen kilenc esetben kellett bajba jutott embereket, horgászokat menteniük a rendőröknek. Május első hétvégéjén három embert mentettek ki a tóról, egy hete pedig az erős szélben egy elsodort csónakban rekedt párost vontattak haza a badacsonyi kikötőbe.

Erős szezonra számítanak

A balatoni rendőrök a korlátozások feloldásával erős szezonra számítanak, az amatőr hajósok mellett a sportesemények is látogathatóvá válnak, így lesznek vitorlázó- és szörfversenyek is, a megfelelő védelmi intézkedések mellett a Balaton-átúszás sem marad el idén.

Fotó: police.hu

Horváth László rendőr ezredes, a Balatoni Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság vezetője szerint a tavalyi idényhez hasonlóan rengeteg belföldi turistára számítanak.

Tavaly pont a nyári főszezonra oldották fel a pandémia miatt elrendelt korlátozásokat, így a rendőrök 2020-ban szembesültek minden idők legmagasabb mentési számával: 234 esetben 504 embert hoztak ki a vízről.

A rendőrség statisztikái alapján ilyen magas mentési szám még az 1934-es balatoni viharjelző rendszer bevezetése előtt sem volt.
A viharjelző rendszer partról jól látható jelzéseit a balatoni hajózók komolyan veszik, de van, amikor olyan gyorsan zúdul rá egy vihar a tóra, hogy nem minden vitorlás tud partra menni a nagy szélben. Viharjelzés esetén az összes járőrhajó készültségben áll, hogy szükség esetén, ha kell több irányból, több helyről induljanak el a bajba jutott emberért.

Az idén arra számítanak, hogy a divatos SUP-deszkákkal még többen mennek vízre, a széltől felkorbácsolt vízen ezekkel az eszközökkel nehéz partra jutni, már a napokban is ki kellett menteni egy kimerült deszkást.

Forrás: magyarnemzet.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva