veol.hu/Kovács Erika | 2020.11.21. 12:01
A vízimentők kiemelt hangsúlyt fektetnek az utánpótlás-nevelésre
Idén 3901 könnyű sérültet láttak el, illetve segítettek a strandi mentők, ami 3,11 százalékkal több, mint tavaly – közölte Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke.

Mentőhajóik 261 alkalommal futottak ki a kikötőkből. A VMSZ idén a harmadik szezont töltötte a kenesei mentésirányítási központban (MK), ahol kiváló körülmények között dolgoznak. Továbbra is szoros kapcsolatban állnak a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesülettel (RSIOE), amellyel 24 órás szolgálatban üzemeltették az MK-t és a Balatoni Hajózási Információs Szolgálatot. Idén 30 Balaton-parti településen dolgoztak, 47 strandon és hat medencénél. A Balaton mellett több budapesti, vidéki helyszín, illetve tó is a VMSZ-t választotta.

Balesetszimulációs nap Alsóörsön – Eszközök bemutatás a mentéshez
Fotó: Szücs Ildikó

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának hajós szolgálata háromszor, strandi vízi mentőik egyszer végeztek újraélesztést, mindegyik sikeres volt. Kiemelt hangsúlyt fektettek az országos képzésre, az utánpótlás-nevelésre, és idén a járvány miatt bevezették az online oktatást. A vízi mentés, a vízparti elsősegélynyújtás alapjai továbbra is ingyenesen letölthetők a honlapjukról.

Alsóörs, balesetszimulációs bemutatónap – Bagyó Sándor
Fotó: Szücs Ildikó

Idén a Gattyán Alapítvány támogatásával beszereztek egy új, esetkocsi szintű mentőautót, amely szakszemélyzettel állt szolgálatba, és kilencven feladatot látott el az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) irányításával június végétől augusztus végéig.

A VMSZ a strandnyitások előtt a medervizsgálatot is elvégezte 26 balatoni strandon. Biztosítottak számos vízi és vízparti rendezvényt, így a Balaton-átúszást és -átevezést, valamint vitorlásversenyeket. Szerveztek vízimentő-gyermektábort, ahol a résztvevők megismerték a mentést, a vízbiztonságot, a mentőeszközöket. Idén is szorosan együttműködtek az OMSZ-szel, az Országos Meteorológiai Szolgálattal, az RSOE-vel, a Magyar Légimentőkkel, a Balatoni Vízirendészeti Rend- őrkapitánysággal (BVRK), a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal és a megyei igazgatóságokkal, civil mentőpartnereikkel.

A nyári vízimentők egy csapata
Fotó: Szücs Ildikó

Folytatták a vízimentő road show-kat, ahol megmutatták az újraélesztést, a fürdőzés szabályait, beszéltek a vízi balesetek megelőzéséről. Az újraélesztést mutatták be A kezed életet menthet! nevű programban is. Két éve indult a BVRK, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) és a VMSZ összefogásával a Mentőöv program, amelyet a BFT, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatott, és ezzel együtt lépnek fel a vízbiztonságért, a balatoni vízi balesetek csökkentéséért.

Méltán népszerű ingyenes segélykérő alkalmazásuk, a BalatonHelp. Bagyó Sándor kitért támogatóikra, akik meghatározóak eredményes működésükben, mint például az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amely a Rupert és az Alfa sürgősségi mentőhajó üzemeltetéséhez idén is segítséget nyújtott. A balatoni szezon végével a VMSZ készenléti szolgálatot tart fenn három mentőhajóval, és az egész tavon 24 órában üzemeltetik az MK-t.

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva