2018.02.05. 16:00
A zabkása is lehet finom
Szponzorált tartalom - Vagy inkább: A zabkása finom! És a zabkása egészséges. Mindjárt te is meglátod, miért lehet ez a tökéletes reggeli választás, és hogyan tudod változatossá tenni.

Egyre elterjedtebb reggeli fogás a zabkása, mégis sokan idegenkednek tőle. De miért? A fura állaga miatt? Vagy azért, mert főzni kell? Mindjárt eloszlatjuk a kételyeket, és megmutatjuk, hogy az állaga lehet gusztusos is, az íze fantasztikus, és 5 perc alatt kész, úgyhogy nem sokkal több, mintha egy szendvicset dobnál össze.

De előtte nézzük, miért ajánlott a zabkása fogyasztása:

Zab és a kiegyensúlyozott reggeli

A zabnak kiemelkedő helye van az egészséges táplálkozásban. Magas rosttartalma mellett gazdag vitaminokban és nyomelemekben, például B- és E-vitaminban, káliumban, foszforban és magnéziumban is. Egyik legértékesebb tápanyaga a korpájában található (béta-glükán), ezért érdemes teljes értékű formában felhasználni és fogyasztani. Fogyasztásával csökkenthetjük a vér koleszterinszintjét, de jótékony hatással van emésztésünkre is, könnyen beilleszthető az egészséges étrendbe.

 

Magas rosttartalmának köszönhetően könnyen megduzzad, így hamarabb teltségérzetet okoz, ráadásul segít a vércukorszint egyensúlyban tartásában, ezzel elkerülhetjük a hirtelen jövő farkaséhséget, és az ezzel járó habzsolást.

Zabkása elkészítése

Rengeteg változatban készíthetsz zabkását. Édesen, sósan, sütve, mikróban, tűzhelyen, natúron vagy fűszerekkel, gyümölccsel vagy magokkal. Egy fontos dolgot jegyezz meg: a zabkása végtelenül egyszerű alapreceptjét. Ha ez megvan, akkor a szabály az, hogy nincs szabály, tehát úgy ízesíted, ahogy neked jólesik.

Zabkása alaprecept

Hozzávalók (2 személyre)

1 bögre zabpehely (2dl)

2 bögre folyadék (ez lehet tej, vagy fele víz-fele tej)

1 csipet só

Öntsd az összetevőket egy lábasba, lassú tűzön, párszor átkevergetve addig főzd, míg a zabpehely beszívja a folyadékot, puha, kicsit ragacsos, tejberizs állagú lesz.

Tippek zabkása készítéshez

A neten jobbnál-jobb zabkása recept közül válogathatsz, itt most inkább inspirációt szeretnénk adni az önálló alkotáshoz.

  • Ha gluténmentes zabpehelyből készíted, és nem adsz hozzá semmilyen gluténtartalmú alapanyagot, a zabkása gluténmentes.
  • Ha laktózmentes zabkását szeretnél, használj laktózmentes tejet, de helyettesítheted a tehéntejet mandulatejjel is.
  • Édes zabkásához nagyon illik a fahéj, vanília, kardamom, csillagánizs. Ezeket már a főzés kezdetekor tedd bele a lábosba, hogy főzés közben szépen átvegye az ízeket a zabkása.
  • Édesítéshez használhatsz bármit, amit szeretnél, cukrot, mézet, édesítőszert. Azért ha hiszel a kiegyensúlyozott táplálkozásban, és fitt reggelit szeretnél, akkor az édesítővel is bánj mértékletesen.
  • Ha elkészült a zabkása, szórhatsz a tetejére olajos magvakat, friss gyümölcsöt vagy aszalt gyümölcsöt
  • Mivel a zabpehely íze teljesen semleges, sós fogások is készíthetők belőle. Itt annyi a trükk, hogy más fűszereket kell használni. Jól áll neki a rozmaring, a bazsalikom vagy a citromfű, ehhez pedig tehetsz bele különböző sajtokat, avokádót, szárított paradicsomot, sült zöldségeket. A sajtos változatot párosíthatod egy pár szem gyümölccsel is.
  • Ha tetszik a sós zabkása ötlete, próbáld ki köretként is rizs vagy krumpli helyett. De zöld saláta mellé is kiváló.

Zabkása desszertnek

A sült zabkása desszertnek is megállja a helyét.

Így csináld: a zabkását öntsd hőálló tálba, süsd, míg kicsit megpirul, és összeáll, majd vágj szeleteket belőle, és gyümölccsel, pudinggal tálald.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva