2019.08.08. 17:00
A zenével próbál segíteni a Prima-díjas hegedűművész
A gyulakeszi Csigó Art Fest 2019 keretében fellépő Prima-díjas hegedűművész, Nédó Olga széles zenei palettájából válogatva adott elő egy színes csokrot legutóbb. A művész zenei tudása és karrierje meghatározó, amint jótékonysági munkássága szintén.

Ő a Vöröskereszt kulturális nagykövete. Minderről és sok másról lapunknak is vallott.

Nédó Olga az általa képviselt klasszikus zenei műfajon kívül az igényes könnyűzene világában is otthonosan mozog. A musicalek, a filmzene- vagy az operett/operairodalom gyöngyszemei egyaránt megtalálhatók repertoárjában. Művészi küldetésének tekinti a komolyzene népszerűsítését, hogy a közönség, és különösen a fiatalok felfigyeljenek a klasszikus zene szépségeire.

Zenei téren nem volt minta előttem a családban, sőt, állatorvosnak készültem 17 éves koromig. Csakhogy édesapám szerette volna, ha hegedülni, vagy zongorázni tanulok. Az előbbit választottam és elég korán kiderült, hogy van hozzá érzékem. Már 12 évesen nívódíjat vehettem át a Parlamentben. Amikor egy nagy nemzetközi hegedűversenyt megnyertem, akkor biztossá vált, hogy nem az állatorvosi egyetemre megyek, hanem a Zeneakadémiára. A különleges tehetségek osztályán tanultam – emlékezik Olga, akiben azonban megmaradt az állatok szeretete, van egy kutyája. Családot még nem alapított, a párja orvos.

Budapesten élek, de ismerem és szeretem a Balaton-felvidéket. A párom édesapja idevalósi, a déli parton, Fonyódon sokat időzünk így, de gyakran kirándulunk az északi parton is. Balatonalmádiban van nyaralónk – árulta el a hegedűművész, aki a megyében eddig Tapolcán lépett fel, de szívesen visszatérne Gyulakeszibe decemberben egy templomi koncertre.

Minden télen jótékonysági templomi koncerteket adok, örömmel játszanék itt is. Ugyanis mióta csak hegedülök, azóta a szívügyem a hátrányos helyzetű idősek segítése. Az év végi templomi jótékonysági koncertsorozatok bevételéből őket segítem. Volt olyan év, hogy hatmillió forint összegyűlt. Ajándékot, ételt és azt vásároltunk belőle az időseknek, amire szükségük van. Ez egy misszió, már a nyáron azon gondolkozom, hogy miként segíthetek majd télen. Talán azért is van így, mert a nagyszüleim korán elhunytak – vallja Olga.

Minden koncertjén felhívja a fiatalok figyelmét az idősek tiszteletének fontosságára, hiszen, mint mondja, nekik köszönhetünk mindent, amink van. De nemcsak az időseket segíti, hanem a rászoruló fiatalokat szintén. Örömmel jótékonykodik, például egy leukémiás kisfiú gyógyulása érdekében is koncertezett már. A felvidéki kisfiú megsegítése kapcsán hagyomány lett, hogy Bachtól az Airt minden koncerten eljátssza. Azon a bizonyos koncerten ugyanis a zenemű megszólaltatása alatt vitték körbe az adománygyűjtő dobozt a közönség soraiban.

Bevallja, sokszor nem egyszerű a karitatív tevékenységet összeegyeztetni a fellépésekkel, de szerinte a zenészek olyanok, mint a sportolók. Szükségük van rá, hogy folyamatosan edzésben legyenek, lényeges, hogy rendszeresen gyakoroljanak. Különösen igaz ez az előadást megelőző néhány napra. Olyankor naponta akár öt órát is áldozni kell a felkészülésre. Olga küldetésének érzi azt is, hogy népszerűsítse a klasszikus zenét.

Ma keveset hallgatjuk, főként a fiatalokkal szeretném megismertetni és megszerettetni, hogy felhívjam a figyelmüket ezen értékekre. Ezért feldolgozásaimban több esetben ötvözöm a klasszikus zenét a popzenével, rockzenével. Piezzola Libertangoját ennek megfelelően hangszereltem saját magam. A művet szereti a közönség, amely a legnagyobb szponzor számomra. Örülök, ha emlékezetes perceket szerezhetek számukra, mosolyognak és visszatérnek. Egyébként szerintem minden lehetséges módon népszerűsíteni kell a klasszikus zenét. Nagy kihívásnak tartom ötvözni a poppal, de talán sikerül egy hidat képezni a zenével a generációk és a kultúrák között. Akkor pedig együtt jobbá tehetjük a világot – mondja Olga.

A fiatal hegedűművész a legbüszkébb a tavaly elnyert Kölcsey Ferenc-díjra, ami életműdíj és ő az első, aki ilyen fiatalon megkaphatta. A közelmúltban Kínában turnézott, és amint azt külföldi fellépésein hazánkat népszerűsítve mindig megteszi, ott is eljátszotta Brahms 5. magyar táncát. Amikor pedig itthon van, a Magyar Udvari Kamaraszínházban szintén akad tennivalója bőven. Négy hónapja a színház kulturális vezetője, sőt, egy darabban is játszik. Októberben 17 előadásuk lesz. Azt mondja, a zenét mostanában kicsit háttérbe szorította így. Budapesten novemberben lesz egy nagy koncertje és sokat jár Felvidékre, Erdélybe, Délvidékre. Erdélyi turnéra készül hamarosan a Partium területére. Folyamatosan bővíti a repertoárt, például musicalrészletekkel, hiszen rajong a műfajért.

Az első lemeze bearanyozódott, a második Favorit címmel jelent meg, azon saját kedvenceit gyűjtötte össze. Örömére szolgál, hogy ízlése találkozik a közönség ízlésével. A gyulakeszi Csigó malomban első ízben koncertezett, de örömmel látta, hogy az általa kedvelt antik bútorok veszik körül, amelyek miliője biztosan visszatérésre késztetik majd. – Ami kikapcsol? Gondolkodni sincs időm ezen, de most néhány napot pihenek a Balatonon a barátnőimmel, majd az a párommal is. A Balatonnál a legfontosabb az lesz, hogy végre jól kialudjam magam – válaszolja nevetve.

 

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva