szabadfold.hu | 2021.10.20. 12:00
A zöld jövendőért: ifjú kócsagőrök versenyeztek
Az idei kócsagőrversenynek a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság adott otthont a szaporcai Ős-Dráva Látogatóközpontban.

Az Ifjú Kócsagőr Program célja, hogy bemutassa és népszerűsítse a gyakorlati természetvédelmet.

Nevét az első hazai kis-balatoni természetvédelmi őrtől nyerte.

Rekordszámú jelentkező érkezett 2021-ben: végül nyolcvanhárman vághattak neki a megmérettetésnek országszerte. A terepi gyakorlat során a fiatalokat egy-egy természetvédelmi őr segítette mentorként. Évről évre egyre több a résztvevő, s mind több ifjú kócsagőr helyezkedik el a szakmában.

Az idei kócsagőrversenynek a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság adott otthont a szaporcai Ős-Dráva Látogatóközpontban. A világjárvány miatt az ifjú jelöltek két év után gyűltek össze a Dráva partján. A Környezetügyért Felelős Államtitkárság részéről Dukát Zsófia úgy látta, hogy a fiatalok felkészülten érkeztek a helyszínre, s felülemelkedve a versenyszellemen átadták magukat a programok nyújtotta élményeknek.

A nemzeti parki és tájvédelmi főosztályvezetőnek többen megvallották: ez a gyakorlat megerősítette őket abban, hogy a jövőben ezen a szakterületen dolgozzanak. Egyikük pedig, egy leendő vízépítő mérnök azt írta naplójában: „Talán a legfontosabb, amit tanultam és szeretnék agrármérnökként is szem előtt tartani, hogy a természet egy rendkívül összetett rendszer, és az ebbe való beavatkozás nagy eséllyel nem csak arra lesz kihatással, amit előzetesen elképzelünk.”

Beszámoltak a nemzeti parkban töltött szakmai gyakorlat tapasztalatairól, majd egy könnyített természetőri vizsgát tettek. Ezenkívül terepi feladatokat kellett megoldaniuk. Madármentés, madárgyűrűzés, szakvezetés, illetve hatósági feladatok teljesítése várt rájuk. Többnapos döntő után hirdettek eredményt. A fődíjat Olasz Ákos nyerte el, akit Drahanovszki Gábor, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre készített fel. Kiosztották a Matula- és Tutajos-díjat, valamint egy külföldi tanulmányutat nyertek a csehországi Podyjí Nemzeti Parkba.

 

Fotó: Szabad Föld

Az eseményen Rácz András emlékeztetett arra, hogy Gulyás József személyében száz évvel ezelőtt állt szolgálatba az első magyar természetvédelmi őr, a hazai gyakorlati természetvédelem kezdetét is az ő munkásságától számítjuk. Neki is köszönhető, hogy nem pusztult ki természetvédelmünk címermadara, a nagy kócsag.

A környezetügyért felelős államtitkár kifejtette, hogy az első Természetvédelmi Őrszolgálat a Hortobágyi Nemzeti Park megalakulásával jött létre 1972-ben. Akkor öt főt számlált, jelenleg 257-en szolgálnak Magyarország tíz nemzeti parkjában. Kiemelt feladatuk a védett természeti, illetve Natura 2000 területek megóvása, növény- és állatviláguk gyámolítása.

Rácz András így folytatta: a zöld egyenruhások szakmai feladataik mellett fellépnek a törvénytelen hulladéklerakással, gyújtogatással, terepmotorozással szemben is. Évente több ezer lakossági bejelentést kap­nak, csak tavaly 3500 állatmentésben vettek részt.

A Duna-Dráva Nemzeti Parkban rendezett döntőn az ország legjobb ifjú kócsagőrei, területi győztesei mérték össze tudásukat. Rajtuk is múlik zöld jövendőnk sorsa.

Nyitókép: Kócsag Siófokon – Krausz Andrea
Forrás: szabadfold.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva