Keszey Ágnes | 2020.07.08. 05:54
"A zöldséget a leendő kajám eszi" - bbq, ahogy a profi csinálja
Amikor a konyha a kertbe költözik, akkor az igazán a férfiak játszótere. Hiszen a grillezés elsősorban és főként az erősebb nem foglalatossága. De azért a hölgyek is bátran próbálkozhatnak a konyhaművészet ezen ágában!

 

Fotó: Forrás: A Konyha 2.0 facebook-oldala

Ha itt a nyár, itt a grillezés ideje

A grillezés igazi nyári időtöltés, megannyi fortéllyal, melyet csak a férfiak ismernek igazán. Öröm az ételek készítése, s öröm – valamint nem kis büszkeség – az elkészült finomságok tálalása, kínálása, s persze elfogyasztása. Hogy még tökéletesebbek legyenek az ételremekek, abban segít Németh Tamás bbq-mester. De mielőtt utóbbi ételkészítési módról is szó esne, kezdjük mégis csak az alapoknál, azaz annak a kérdésnek a megválaszolásával, hogy mi a különbség a grill és barbecue között?

– Alapvetően a hőfok – foglalta össze röviden és lényegre törően a számos bbq-finomságot kínáló gyenesdiási piacon működő vendéglátóhely, a Konyha 2.0 tulajdonosa. De persze nem hagyta ennyiben, hiszen ennél többen is elárult e kétfajta sütési módról. – Van a hideg és a meleg füstölés, van a barbecue, és itt jön az indirekt grillezés és a direkt grillezés. Az indirekt az, amikor valamilyen felületen sütünk valamilyen húst a direkt pedig amikor közvetlenül a tűz vagy faszénparázs felett sül az étel. A hőfok választja ketté. A kettő között van a barbecue, mert az lényegében nagyon lassú, füstben sütés, de nem éri közvetlen láng vagy hő a húst.

Németh Tamás adott ötleteket a grillezéshez – fotó: Keszey Ágnes

Férfias játék

– Otthonra melyik módszert ajánlod a kerti sütögetéshez?
– Igazából ez csak attól függ, kinek mennyi ideje van. A bbq mindenképpen hosszas elfoglaltság. Egy kolbász másfél óra, egy csirke két és fél-három óra alatt sül meg. Akármelyik amerikai videót megnézed, azt látod, hogy nekiállnak reggel a pasik egy láda sörrel, aztán este, ha szerencséjük van, akkor sötétben tudnak enni. Ez egy férfias játék, mint egy egész napos motorozás a 66-os úton. Én azt mondom, hogy a grillezést ajánlom inkább.

 

Fotó: A Konyha 2.0 facebook-oldala

 

Kezdőknek és hobbi sütögetőknek kolbász, csirke, sertés, haladóknak marha

– Akkor maradjunk ennél a sütési módnál. Mit lehet grillezni, mit nem lehet, milyen alapanyagokat válasszunk és mire figyeljünk vásárláskor?
– Ez nagyban függ attól, ki mennyire haladó a grillezésben. A kezdőknek a kolbászt, csirkét- combfilét, mellet – javaslom. Ezeket szinte nem is lehet elrontani. A sertésszűz és karaj sem rejt sok nehézséget igazából. Nem mondom, hogy ezek a legfinomabb részek, de ha valaki már sütött húst, ezek nem okoznak gondot. A tarja az, amivel foglalkozni kell, elő is kell készíteni. Én a klasszikus módra esküszök. A tarja két végét én nem használom, azt nem lehet normálisan kiklopfolni. A tarját felvágom hüvelykujjnyinál kicsit vastagabb szeletekre, kicsit megklopfolom, bevagdosom az inaknál. Ezek jól látszanak, hogy hogyan helyezkednek el a húsban, ezeket átvágom. Faszénparázs felett, friss fokhagymával mindig nyerő.

Folytatva az elkészíthető ételek sorát, Németh Tamás hozzátette, hogy ha valaki szintet akar lépni, akkor süthet marhát. Ő persze már haladó szinten van, sőt, rendszeresen oktatja is a grillezés és bbq fortélyait. Mesélt legutóbbi workorkshopjáról, s sorolta azokat a részeket, melyekről sokan nem is hallották, hogy ezek is a tányérra kerülhetnek. Így például sütött picanha-t (hegyes fartő) és rekeszizmot is. Ezeket beszerezni sem egyszerű és elkészíteni sem. Éppen ezért térjünk vissza a kerti sütögetéshez.

Fotó: A Konyha 2.0 facebook-oldala

 

– Milyen fűszereket ajánlasz a grillezéshez?
– Igazából, ha jó minőségű a hús, akkor són és borson kívül nem nagyon kell más. Ha nagyon figurázni akar az ember, akkor lehet használni többet. Például tarjához lehet fűszerkeveréket készíteni: só, bors, fűszerpaprika, kömény is mehet rá, ha van vöröshagyma és fokhagymagranulátum, akkor az is.

“A zöldséget a leendő kajám eszi”

– Eddig csak húsokat említettél. Mi a helyzet a zöldségekkel, miket grillezhetünk?
– Hát… Én azzal úgy vagyok, hogy a zöldséget a leendő kajám eszi – fogalmazta meg a maga szókimondó módján Németh Tamás, de annak ellenére, hogy ő maga nem nagyon szereti ezeket, azért ehhez is adott ötleteket. Persze nem tagadta meg magát. Húsnak lenni kell a tányéron. Emellé kerülhet coleslaw, azaz az amerikai káposztasaláta. Ebből rengeteg félét, legalább húsz fajtát biztosan készítettünk már. De itt is kezdjük az alapoknál. Alapvetően majonézzel készül, de sok helyen mást használnak hozzá: joghurt vagy akár tejföl kerül bele. Kérdés, hogy fehérkáposzta, vagy lilakáposzta, van-e benne hagyma, vagy nincs, sárgarépát rakunk-e bele.

Mi elindultunk tavaly azon a vonalon, hogy fehérkáposztát használunk. Az is kérdés, hogy szeled-e vagy reszeled. Mi egynegyed rész majonéz, háromnegyed rész joghurtot használtunk például ahhoz, amit legutóbb készítettünk. Világos szójaszószt és tormát raktam még bele. Fűszerek közül a bbq alapfűszereit használtuk: sót, feketeborsot, valamint barnacukor és almaecet kerül bele. Ebbe viszont raktam egy kis olivaolajat, hogy legyen fénye a salátának. Római köménnyel és friss korianderrel ízesítettem még. Ez nagy nagyon jó. Múlt héten is ilyet készítettünk, de akkor nem volt benne torma, aszalt almacsíkok kerültek bele. Előtte körtét reszeltünk bele.

Korábban volt két fajta zöld is. Volt egy pestós (bazsalikomos sűrűbb szósz) és egy olyan, amihez tökmagolaj-majonézt készítettem. Brutális zöld színe volt, de falták- mutatott be néhány saját variációt Németh Tamás. Aztán visszakanyarodtunk a húsokhoz, pontosabban a sütőkhöz, amelyekben készülnek, akár több órán át. Hiszen mielőtt nekiáll grillezni az ember, nem csak a húst és a fűszereket kell beszereznie, hanem a grillsütőt is. Neki megvannak a kedvenc gyártói, de az általa említettek profi eszközök. Ahogy az egyiket jellemezte: elég drága, de örök élet plusz egy nap, míg működik. Ő maga egyébként két félét is használ, attól függően, mit készít. De visszatérve a kerti grillezéshez: nem nehéz beszerezni a sütőalkalmasságot, gyakorlatilag minden nagyobb áruház kínál ilyeneket. Mindenki maga döntheti el, milyen árkategóriájút választ. Persze figyelni kell arra, milyen minőségű anyagok alkotják a sütőt, s azt is át kell gondolni, azt milyen gyakran és milyen ételek elkészítésére használja az ember.

Fotó: A Konyha 2.0 facebook-oldala

Süssünk sokszor, együnk finomakat!

Ezek tehát az alapok, s ha valaki sokat süt és ízlelgeti a finomságokat, egyre gyakorlottabb lesz, s egyre több finomságot készíthet és kínálhat.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva