Kövér Dávid/borsonline.hu | 2021.06.30. 12:00
Áder János a Balatonnál is imád pecázni – exkluzív interjú a köztársasági elnökkel
Fia barátaival is eljár pecázni Áder János köztársasági elnök, aki hatévesen lett a horgászat szerelmese.

Fia barátaival is eljár pecázni Áder János köztársasági elnök, aki hatévesen lett a horgászat szerelmese. A sportág nagyköveteként nemcsak testőreivel, hanem mindenkivel igyekszik megkedveltetni a pecázást.

– Több évtizede horgászik. Úgy ismeri a hazai vizeket, mint a tenyerét?
– Hatéves korom óta pecázom, de nem ismerek minden tavat, folyót. Ha olyan vízre megyek, ahol még nem jártam, akkor a helybeliektől szoktam tanácsot kérni, hol és mivel érdemes próbálkoznom. Mindegyik helynek megvan a sajátossága: egészen más technikát kíván a Duna, a Balaton vagy egy élménytó.

– Mit szólnak a helyi pecások, amikor odalép hozzájuk a köztársasági elnök, és megkérdezi, mivel horgásszon?
– Örömmel segítenek, meg sem lepődnek. Tudják, hogy a tavon én is „csak” egy horgász vagyok, így szívesen segítenek a sporttársuknak. Ráadásul a pecások imádják mesélni egymásnak a kalandjaikat, ahogy én is.

Válogatott focistánk, Lovrencsics Gergő is szenvedélyes pecás és a Balatonnál is szívesen horgászik.

– A gyerekeit, a feleségét is megfertőzte a szenvedélyével?
– Nem mondhatnám. A fiam időnként eljön velem feederezni. Ilyenkor én kötöm a felszerelését, és be is dobom neki. Így viszonylag sok sikerélménye van. A barátai körében viszont nagyon sokan horgásznak. Néha el is szoktam vinni őket olyan helyre, ahol mindenki foghat halat.

Áder János nem csak pecázik, szívesen elkészíti és fogyasztja is a halat Fotó: Végh István/borsonline.hu

Áder János nem csak pecázik, szívesen elkészíti és fogyasztja is a halat
Fotó: Végh István/borsonline.hu

 

– Civilben is test­őrökkel jár pecázni?
– Igen, de ez egyáltalán nem zavaró. Sőt a csapat nagy részével megkedveltettem a horgászatot, az alapokra meg is tanítottam ôket. Egyre többen vettek botokat, csalikat az elmúlt kilenc évben. Arra is büszke vagyok, hogy nemcsak a békéshalas pecázást, hanem a rablóhalazást is megszerették ez idő alatt.

Ha szeretnél mindent megtudni a balatoni pecázásról, érdemes itt keresgélned.

– A horgászat nagyköveteinek elnökeként vé­gül is az a feladata, hogy népszerűsítse ezt a hobbit.
– Amikor a Magyar Országos Horgász Szövetség új elnöksége átvette a munkát, csupán háromszáz­ezer tagja volt, ma ez a szám átlépte a hétszáz­ezret. Kijelenthető: Magyarországon ez a legnépszerűbb szabadidősport. Annak is örülök, hogy nemcsak a horgászok száma emelkedett, de fontossá vált a halak megóvása is: hazánk gyönyörű tavaiban, folyóiban egyre óvatosabban bánnak az emberek a kopoltyúsokkal.

Áder János a testőreit is megtanítja horgászni Fotó: Végh István/borsonline.hu

Áder János a testőreit is megtanítja horgászni
Fotó: Végh István/borsonline.hu

 

– A Magyarországra látogató külföldi politikusok közül elvitt már valakit horgászni?
– Nem volt erre igény. Engem viszont vittek már el néhány alkalommal horgászni: nem volt jó élmény, mert nem fogtam semmit.

– Csak fogja vagy fogyasztja is a halakat?
– Nemcsak megeszem, hanem örömmel el is készítem. Előszeretettel lapozom a halas recepteket tartalmazó szakácskönyveket. Az a baj, hogy a legtöbben azt hiszik, csak rántva, sütve, halászléként vagy paprikásan készíthető el a hal. Pedig ez nem így van. Fantasztikus, mennyire változatos a magyar konyha a kopoltyúsok elkészítésében is. A balatoni süllőnek nincs párja! Úgy gondolom, ízben veri a lazacot is, pedig azt is nagyon szeretem. Ő nyitott volt rá, így két évvel ezelőtt átadtuk azt a gépsort és jelzőrendszert, ami riaszt, ha az árhullám nagyobb mennyiségű szemetet hoz a magyarországi szakaszra. Az összegyűjtött hulladékot pedig újrahasznosítjuk. Ez az egyik ilyen környezetvédelmi intézkedés, amit én lobbiztam ki.

Fotó: Mediaworks

Fotó: Mediaworks

 

Forrás: borsonline.hu

Nyitókép: Végh István/borsonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva