magyarnemzet.hu / Nagy Orsolya | 2020.05.04. 17:00
Akár a barátokkal is pizzázhatunk mától a kerthelyiségekben
A turisztikai szakemberek szerint az idei szezont meg lehet menteni, hisz megnyithatnak a vidéki strandok, szállodák és vendéglátóegységek. A vízparti büfék tulajdonosai készülnek a rendkívüli egészségbiztonsági szabályozás, a szigorú higiéniai előírások betartására és betartatására és számítanak az emberek, a vendégek együttműködésére, de a fővárosi strand-vendéglátósok is felkészülten várják a remélt közeljövőbeli nyitást.

Május közepéig beindul az előszezon a Balatonnál. Sorra nyitnak a kempingek, szállodák, a vendéglátóegységek és a szabadtéri strandok. A korona-járvány visszatartja a veszélyeztetett kategóriába tartozó idősebb korosztályt, ezáltal kevesebb vendéggel számolnak a balatoni turisztikai szakemberek.

Idén óvatosabban utaznak majd a magyarok, pihenésüket magyarországi úti célokra tervezik, ami ugyan a hazai turizmust beindíthatja, de a tömeg a járvány terjedését is kiválthatja.

A fogyasztói bizalom vírushelyzet előtti visszatéréséhez idő kell, a virológiai szakemberek biztonsági ajánlásainak betartásával egészségügyileg és gazdaságilag egyaránt túlélhető lehet a szezon.

A balatoni büfések attól tartanak, hogy a korlátozás feloldását sokan a veszélyhelyzet elmúltával azonosíthatják és tömegesen indulnak meg a koronavírussal legfertőzöttebb területről, Budapestről vidéki úti célok felé, ami beláthatatlan következményekhez vezethet.

Boór Ádám, balatonkenesei Balcsi Büfé egyik üzemeltetője úgy fogalmazott: a szezonnyitás minden évben felér egy új vállalkozás beindításával.

– Több mint 20 éve működtetjük a vendéglátóegységünket, de a téli leállás után ahhoz, hogy megfelelő színvonalú szolgáltatást nyújtsunk, legalább egy hónapos felkészülésre van szükség. A mostani helyzet azonban emellett újabb követelményeket is állít elénk. Több hónapja próbálunk beszerezni mobil fertőtlenítő állomást, a bankkártyás fizetésre alkalmas terminált idén használunk először – mondta a Magyar Nemzetnek Boór Ádám, aki a balatonkenesei szabadstrandon lángossütőt üzemeltet.

Hozzátette: munkaerőt talán most könnyebb lesz találni, mert sokan elvesztették az állásukat. Nyugtalanságra adhat viszont okot szerinte a koronavírus terjedésének a beláthatatlansága, bármikor elrendelhet a kormány újabb korlátozásokat.

A munkavállalóknak bevétel nélkül fizetést se tudnak adni, egy lehetséges szezon közbeni leállás jelentős károkat okozhat a vállalkozásokban. Az idei szezon gondolkodásra és váratlan anomáliákra való felkészülésre kényszeríti a büféseket, a korábban jól működő rendszerüket felül kell vizsgálni.

Az asztalokat is máshogy kell elhelyezni, fokozottabban kell figyelni a saját és a vendégeink higiéniájára. Egy balatoni strandon eddig nem volt jellemző, hogy az emberek étkezés előtt kezet mossanak, most ezen változtatni szükséges, mindenképpen megpróbálunk elhelyezni a szokottnál is több kézfertőtlenítőt a vendéglátóegységben, és visszaszorítjuk a készpénzes, illetve papírpénzes fizetést – sorolta rendkívüli intézkedéseit Boór Ádám.

A vállalkozó saját maga áll a pultban, személyesen ismeri a büfé törzsvendégkörét is. Azt mondja, ez a nyár teljesen más hangulatban fog eltelni. – Visszahúzódóbbak lesznek az emberek, a nyaralóikból ritkábban fognak lejönni a partra. Inkább a szállodák és a kempingek telnek majd meg vendégekkel, a szabadstrandra többnyire a saját házzal rendelkező vendégek járnak le, a legtöbbjük idén nem tervez külföldi nyaralást, ezért nem is adja ki a nyaralóját.

Az apartman tulajdonosok leginkább saját kertjükben grilleznek, ritkábban ugranak le egy lángosra, hekkre, azzal szemben, aki éves szabadságát tölti a Balatonnál. A bevételek csökkenésére is számíthatunk ezáltal – magyarázta a helyi sajátosságokat Boór Ádám. A büfések az árak színvonalának alakulását se tudják megjósolni, egyelőre a beszállítói piac számításai is változhatnak, továbbá extra költségeket vonz maga után a hirtelen megdrágult fertőtlenítőszerek nagyobb mennyiségben való használata.

– Eddig is az előírásoknak megfelelően ügyeltünk a higiéniára, tisztán tartottunk a büfé belsőrészét és az asztalokat, idáig is rengeteget mostam kezet, ahogyan minden nálunk dolgozó kolléga is. A koronavírus miatt csak még kiélezettebben kell figyelni a részletekre, még sűrűbben fertőtleníteni és a vendégek higiéniás kötelezettségeire is fel kell hívni a figyelmet – tette hozzá a Balcsi Büfé egyik tulajdonosa.

A fővárosban és Pest megyében egyelőre bizonytalan a fürdők megnyitásának időpontja, ám arra számítani kell, hogy a gyógyászati egységekkel rendelkező strandok forgalmát jelentősen visszaszorítja a 65 év felettiekre vonatkozó korlátozás. A budapesti fürdők büfései bevételalapú elszámolásban állnak a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-vel, könnyebbség számukra, hogy a helyiségbérleti díj mértéke a kitermelt haszontól függ. A Paskál strandon üzemeltet strandbüfét Popovics István. A vállalkozó egyelőre bizonytalannak látja az idei forgalmat, attól tart, hogy az emberek a járvány miatt kevésbé mernek majd közösségbe menni, az unokákkal érkező nagyszülők pedig biztosan hiányozni fognak a fürdőkből.

– Kötelezettséggel járó szerződésünk van, ha a strand megnyitja kapuit, forgalomtól függetlenül üzemelnünk kell. Munkaerőt alkalmi rendszerben foglalkoztatunk, csak azokon a napokon dolgoznak, amikor szükség van rájuk, többnyire diákokról és másodállást vállaló személyekről van szó. Számításaink szerint tíz főt biztonsággal képesek leszünk kifizetni egy alacsony forgalom mellett is – mondta a Magyar Nemzetnek a vendéglátós. Hozzátette: valószínűleg jelentős árbevételtől esik el a cég, de most még úgy számol, hogy komolyabban nem terheli meg a vállalkozást a rendkívüli helyzet.

– Egyfős cégről beszélünk, nyárra azonban ötven főig duzzad fel a létszám. Amíg nem nyitunk meg, addig ehhez a tevékenységhez nem társulnak költségek. Nem tartok attól, hogy nem találunk munkaerőt, néhány kulcspozícióra kell felvenni megfelelő szakképesítéssel rendelkező embert, a többiek kisegítő munkát végeznek. Annyi hátránya viszont lehet a késői szezonkezdetnek, hogy az eddig jól bevált munkavállaló esetleg nem tudja kivárni a júliust és elmegy máshova dolgozni – magyarázta a Magyar Nemzetnek Popovics. A strandbüfés hozzátette: áremelkedésre valószínűleg számítani kell, ám ez a korábbi években is így volt. Az elmúlt időszakban jelentős reálbérnövekedés volt az országban, az emberek fizetőképes keresettel rendelkeznek, ami felnyomta a szolgáltatások árait is, emellett a saját alkalmazottaiknak is magasabb bért kell kínálni.

A likeBalatonnál nagyon vártuk már, hogy kiülhessünk valamelyik tóparti teraszra egy kávéra, sütire, fagyira. De megtehetjük ezt a barátokkal együtt is? A mai – május 4-i – Operatív Törzs tájékoztatáson elhangzottak szerint a 1,5 méteres távolságnak az asztaltársaságok között kell meglennie, nem az egyének között.
A másik nagyon fontos, hogy a rendeletben nincs meghatározva kik ülhetnek egy asztalnál, tehát nem csak az egy háztartásban élők, de akár baráti társaságok is kávézhatnak, vagy akár sörözhetnek is mától együtt.
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva