2019.07.28. 08:00
Aki miatt mindenki főzőkanalat ragad
A Magyar Konyha idén is górcső alá vette az ország vendéglátóhelyeit, és nemrég meghozta ítéletét egy kiadvány formájában, amely felsorolja hazánk – különböző kategóriákra osztott – éttermeinek legjobbjait. Büszkén olvastuk, hogy a strandbisztró műfajában Kocsis Bálint lett az első helyezett, Balatonalmádiból, a Wesselényi strandról.

Kocsis Bálint hajója már ismert az igényes gasztronómia vizein, sokan tudják, hogy lelkesen kísérletezik, újít, és olyan elánnal beszél a munkájáról, hogy egy-egy főzőshowja után azok is nekilátnak főzni, akik eddig csak a konzervnyitó használatát sajátították el. A Magyar Konyha ítészei a Teraszt, Kocsis Bálint strandbisztróját választották a kategória legjobbjának, ebből az alkalomból kerestük fel a hangulatos éttermet.

Mit szeretsz leginkább elmondani magadról, Bálint?

Hogy három gyerek büszke apukája vagyok, férj, kreatív séf, és az emocionális gasztronómia nagykövete. A CSIKOS lekvár tulajdonos-ügyvezetője, és ami most a lényeg: a Terasz étterem vezetője.

Az igényesség minden munkádon érződik. Honnan ez a maximalizmus?

Azt hiszem, az alapot az iskoláimból hoztam, de a külföldi munkák során került egyre magasabbra a léc. Utána már magam kerestem a nagyobb kihívásokat, én akartam minél inkább megfelelni. Az itthon töltött évek során több konyhát is vezettem, mindig erre törekedtem…

Bár még csak kétéves, a Terasz Balatonalmádi legjobb helye, igazi gasztro-zarándokhely lett…

Igen, és ennek nagyon örülök. Ebben benne van a munkám, a nevem és az elmúlt több, mint 20 év. De szeretem azt hinni, hogy a Terasz is jó azért, nem csak én…

Csodásan lavírozol a strandbüfé, a streetfood és a reformkonyha vonalai mentén. Ez tudatos?

Hogyne. A terasz minden centijét alaposan kitaláltuk, megterveztük, a kínálatot, a workflow-t, mindent. Ez egy strandon lévő étterem. A vendégek legtöbbje gyorsan szeretne enni, gyakran akár kézből is. Olyan a kínálat, olyan a szerviz, hogy ez a legflottabbul mehessen. Nem akar streetfood lenni, formabontó viszont annál inkább. Mondok pár példát: Itt van a JUTALOMFALAT. Amint leül az ember fia, máris ott terem egy mosolygós pincér egy kis tálka bulgursalátával vagy kuszkusszal, paradicsomlekvárral. Ez ajándék, addig fogyasztják, amíg akklimatizálódnak vagy választanak.

A Nemlángos

Aztán itt van a NEMLÁNGOS. Ez elég laktató fogás, a palacsinta és a lángos között van valahol félúton, sajttal, tejföllel. Van a TERASZBURGER. Ez a hamburger a legjobb napján, minden értelemben. Sok variációja van, mindig mással turbózzuk. Van még a GAZPACHO, ez egy hidegen tálalt, nyers zöldségekből készített leves. Kevés helyen kapni, pedig ennél jobb nyári fogást elképzelni sem lehet.

A kínálat legnagyobb része állandó, de gyakran van napi ajánlat, szezonális fogás. Előfordul, hogy reggel felhív egy szállító, hogy van nála valami finomság, akkor aznapra rögtönzök abból a valamiből egy fogást. Gyorsan reagálunk mindenre, igényekre és alapanyagokra is.

Mire vagy a legbüszkébb a Terasz kapcsán?

Hogy a munkánknak köszönhetően lassan divatba jön az egészségesebb vonal. A ritkábban használt alapanyagokat is keresik, és a törzsvendégek feltétlen bizalommal kóstolnak meg bármit, amit készítünk, akár a tematikus napokon, akár a sztárvendég-főzéseken. Utóbbi nagyon nagy élmény nekem is, a vendégemnek is, és általában a nézőknek is, akik a végén persze elfogyaszthatják a végeredményt.

Biztosan büszke vagy az első helyezésre…

Jó érzés ez a díj, nagyon is. De őszinte leszek, számomra a vendégek öröme, mosolya a legnagyobb elismerés. Elfeledteti a nehézségeket. Az a lényeg, hogy az emberek szeretnek nálunk enni. Egy igazi vendéglátós nem akarhat ennél többet…

Kocsis Bálint séf és lánya, Fanni

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva