Arany Gábor/zaol.hu | 2022.10.28. 14:00
Alkohol és kerékpár, avagy szabad-e biciklizni poharazgatás után?
A személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek nagyjából tizedét okozzák hazánkban a kerékpárosok. Ebben gyakran szerepet játszik az alkohol is.

Közkeletű vélekedés, hogy poharazgatás után nem tilos nyeregbe pattanni, ami nagyjából igaz is. Nos, a szüreti időszakra is tekintettel felelevenítjük az ezzel kapcsolatos tudnivalókat, amiben a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztálya volt segítségünkre.

Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

A jármű biztonságos vezetésére képes állapot alapvető elvárás mind a gépi meghajtású járművet vezetők, mind a kerékpárosok esetében, függetlenül attól, hogy fő- vagy mellékútvonalon közlekednek. Tehát a KRESZ szerint járművet az vezethet, aki a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és a szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. De a kerékpáros esetében ezt a korlátozást nem kell alkalmazni, amennyiben a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van. Ebből következik, hogy a főútvonalon közlekedést megelőzően sem tilalmazott az alkohol fogyasztása.

 

 

Ennek megfelelően a rendőri ellenőrzéskor nem azt vizsgálják, hogy a kerékpáros fogyasztott-e szeszes italt, hanem azt, képes-e a jármű biztonságos vezetésére. Ezért az alkoholfogyasztást – kivéve, ha a kerékpáros közlekedési baleset részese – abban az esetben ellenőrzik, ha a kerékpáros közlekedésének módjából, viselkedéséből arra lehet következtetni, hogy nincs a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban, és ennek látható jelét adja. Erre utalhat, ha észlelhető a kerékpárosnál a kéz és láb együtt mozgatásának nehézsége, a gátlások felszabadulása, általános eufória érzete, az önbizalom növekedése, a figyelő- vigyázó készség csökkenése, kézremegés, egyensúlyzavar, azaz nem képes a kerékpárral egyenesen közlekedni, állás-, járásképtelenség.
Ha mindezek alapján a rendőr intézkedik, akkor a kerékpárost légzésminta adására kötelezheti, és amennyiben szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetésének gyanúja felmerül, úgy a szükséges mintavétel érdekében előállíthatja.

Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

Ha bebizonyosodik, hogy a kerékpáros nincs a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban, akkor az szabálysértésnek minősül.
Az viszont már bűntettnek értékelendő, amennyiben ittas állapotban közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton nem gépi meghajtású jármű (kerékpár) vezetésével súlyos testi sértést, maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget, halált, illetőleg kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget idéz elő. Ennek büntetését már években mérik.
Végezetül: a KRESZ szerint nem minősül járművezetőnek a kerékpárt toló személy, ugyanakkor az előbb ismertetett rendelkezés alkalmazandó az olyan kerékpárokra is, amelynek hajtását legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: zaol.hu
Nyitókép: shutterstock

 



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva