Péter B. Árpád / zaol.hu | 2020.12.15. 12:00
Állami támogatás segíti a szálláshelyeket
A koronavírus-járvány második hullámában ismét komoly kihívásokkal kell szembenéznie minden turizmusban dolgozó vállalkozásnak, de a Zala megyei üdülővárosok optimistán néznek a jövőbe.

Már igényelhetik a november 11. és december 10. közötti foglalásaikra a bevételkiesésük 80 százalékát a szálláshely-szolgáltatók. Az érintettek a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felületén, elektronikus űrlap kitöltésével kérhetik a támogatást, amit a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) még idén folyósít.

A kompenzációt minden, az NTAK-ban regisztrált szálláshely megkapja, amennyiben a rendszerbe november 8-ig legalább egy foglalása érkezett a november 11. és december 10. közötti időszakra. A visszaigényelhető összeg mértéke a rögzített foglalások nettó bevételének 80 százaléka. A támogatás feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, és a dolgozók megkapják a fizetésüket erre az időszakra. Az elektronikus űrlap kitöltése egyszerű az NTAK felületén, az MTÜ pedig azt javasolja, a minél gyorsabb kifizetésért érdemes a kérelmet december 20-ig beküldeni.

– A koronavírus-járvány második hullámában ismét komoly kihívásokkal kell szembenéznie minden turizmusban dolgozó vállalkozásnak – szögezte le Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese.

Könnyid László: A mostani intézkedések nyomán sok ezer turisztikai vállalkozás kap több milliárd forintot
Fotó: ZH Archívum

– A kormány, ahogy tavasszal, úgy most is támogatásokkal, kedvezményekkel segíti a munkahelyek megőrzését, a szakemberek pályán maradását. Az MTÜ mindent megtesz azért, hogy akár anyagi támogatással, akár az adminisztratív terhek csökkentésével megkönnyítse ennek a kritikus időszaknak az átvészelését.
Valamennyiünk érdeke, hogy minél több szolgáltató folytathassa tevékenységét, minél több munkahely megmaradjon, és a szálláshelyek a jövőben is versenyképes szereplői legyenek az újrainduló turizmusnak. Most azonban az a legfontosabb, hogy mindenki vigyázzon magára, vigyázzunk egymásra!

A szakember hozzátette, a mostani intézkedések nyomán sok ezer turisztikai vállalkozás kap több milliárd forintot, az ágazatot érintő kormányzati támogatás pedig eddig összességében megközelíti a 700 milliárd forintot, ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőnek számít.

Czimondor Nándor, a zalakarosi MenDan Hotel igazgatója arról beszélt lapunk kérdésére, náluk hagyományosan erősek az év végi programok is, így a foglalások révén már nyár végére megtelik a karácsonyi, szilveszteri időszak, a bevételkiesésük ennek megfelelően most nagyon nagy.

– Igénybe vesszük az állami támogatást – folytatta Czimondor Nándor –, s mivel mi az NTAK-ban eleve olyan adatszolgáltatást adunk, amely tökéletesen megfelel a feltételeknek, egyszerűen benyújthattuk kérelmünket. Mi élünk az 50 százalékos bértámogatás lehetőségével is, amely szintén segít abban, hogy megőrizzük a munkaerőt, s az újranyitáskor a megszokott, profi csapattal várjuk majd vendégeinket.

A foglalások értékének 80 százalékos megtérítése a magánkiadóknak is lehetőség, de számukra a legnagyobb segítség idén a Kisfaludy-programtól elnyert, szobánkénti 1-1 millió forint, amit fejlesztésre, minőségjavításra, megújulásra költhetnek, fogalmazott Lajkó Ferenc, a Hévízi Szobakiadók Szövetségének elnöke.

Hévízen 270 magánszálláshely kapott összességében 761 millió forintot. A munkák befejezési határidejét meghosszabbították, az most március 31., az elszámolásra pedig további három hónapjuk van a nyerteseknek.

– Külföldi vendégek híján az utószezon gyakorlatilag elmaradt Hévízen, s szerencse a szerencsétlenségben, hogy így a magánszállásadók hamarabb elkezdhették beruházásaikat – adott helyzetképet Lajkó Ferenc –, ám sokan, élve a lehetőséggel, áttették fejlesztéseiket a következő év elejére. A pályázatba sok minden belefér, már eddig is többen napelemeket telepítettek, klímát vásároltak, nyílászárókat, bútorokat cseréltek.

Nyitókép: heviz.hu
Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva