borsonline.hu | 2021.06.15. 06:00
Álomfizetés: Havi egymilliót kereshetsz a Balatonnál
A nyári szezonban a vendéglátóhelyek szállással, étkezéssel csábítják a munkavállalókat, és akár havi egymilliós fizetést is zsebre rakhatnak a dolgozók.

Érdemes a szezonban a Balatont választani, a vendéglátósok is próbálnak a nyaralók kedvében járni, de megnehezíti a dolgukat, hogy nagyon nehéz pincért, szakácsot, személyzetet találni.

Idén nyáron valószínűleg fontos szerephez jut a Balaton a magyarok és a környező országokban élők körében. A koronavírus-járvány miatt sokan nem mernek, vagy védettségi igazolvány és anyagiak híján nem tudnak repülőre szállni és külföldön nyaralni, inkább autóval könnyen megközelíthető úti célt, vagy a magyar tengert választják a kikapcsolódásra.

A Balcsinál nyaralni és dolgozni is jó
Fotó: Ripost

Aki fürdőzésre, sörözésre, egy jó lángosra vagy hekkre vágyik, annak érdemes informálódnia, mert egyes helyeken emeltek az árakon. A 21 éves András a barátaival nyaral éppen Siófokon. A Borsnak elmondta, kicsit fura érzés számára, hogy mindenhol magyarok beszélnek.

– Elég húzós a nyaralás anyagilag, de évente csak egyszer nyaralunk és egy éve úgysem költöttünk szórakozásra, úgyhogy belefér. Az egy kicsit zavaró, hogy kevés a szabadstrand, és érdekes így, hogy nincsenek külföldiek.

Várják a munkaerőt

– Egyre később indul a szezon, de azon vagyunk, hogy behozza magát, – fogalmaz bizakodóan és sejtelmesen Hegyi Károly Ádám üzletvezető. Ádám éttermet vezet a siófoki Petőfi sétányon, ami nyáron talán az egyik legfrekventáltabb utca az egész országban. Ottjártunkkor mégis csak egy család étkezett, és a sétányon is csak lézengtek az emberek.

– Külföldiek még nincsenek, bár egy-két amerikaival már találkoztunk. Attól kicsit félünk, hogy a védettségi igazolvány miatt gyengébb lesz a nyár a tavalyihoz képest, ezért reméljük, hogy még sokan fognak oltatni – magyarázta az üzletvezető, aki munkaerőhiányt tapasztal.

– Egyszerűen nincsenek pincérek, szakácsok, de takarítószemélyzet sem, pedig nagyon várjuk, hogy jöjjenek dolgozni!

Fizetik a szállást is

A bárok és éttermek az újranyitást követően országszerte kihívásokkal néznek szembe, miután a pandémia kitörése óta elbocsátott szakképzett munkaerő egy része elhagyta a vendéglátói pályát, és más munka után nézett.

Félix és Zsuzsanna szerint ebben a szezonban akár egymilliót is meg lehet keresni havonta
Fotó: Ripost

Vannak, akik kivárnak, félnek feladni a biztos állásukat, mert nem tudják, lesz-e ősszel negyedik hullám. Pedig megérné a Balatonon dolgozni, erről számolt be egy pincér.

Havi egymilliót is meg lehet keresni, mondjuk, dolgozni s kell érte, de heti egy szabadnap fixen van. Mi Erdélyből jöttünk és mindig szerettünk volna a Balatonnál lakni. Az étterem fizeti a szállást és étkezési lehetőséget is biztosít, de egyelőre nincs sok munka, mert kevesen vannak még – mesélte Félix és Zsuzsanna, akik pincérként dolgoznak az egyik tóparti étteremben.

350 forint a fagyi és a palacsinta

A vendéglátósok szerint itt-ott számolni kell áremelkedéssel, amit többek között a magas bérekkel és alapanyagárakkal, illetve a járvány miatti forgalomkieséssel magyaráznak.

– Ne felejtsük el, hogy a járványhelyzet miatt jó néhány vendéglátós be­zárt, vagy a túlélésért küzd. A Balatonon mindig drágább minden, mint máshol, hiszen szezonális helyről beszélünk, ahol a vendéglátósoknak nyáron kell megkeresniük a téli betevőt – mondta el egy balatonlellei étterem üzletvezetője.

Rövidke körútunk során betértünk lángososhoz, étterembe és gyrososhoz is. A sajtos-tejfölös lángosért például átlag 1000 forintot kértek el, de láttunk 4500 forintért bécsi szeletet, 1600 forintért gyros- tálat, főételeket 2000–2500 forintért, 350 forintból pedig kijön egy palacsinta vagy egy gombóc fagyi. Egy adag hasábkrumpli átlagára 500 forint.

Forrás: borsonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva