2019.02.02. 15:00
Alszanak a halak?
Állandó dilemma, hogy alszanak-e a halak egyáltalán, mert hát annyi biztos, hogy szemhéjuk nincs, tehát látószervük sosem csukódik be. Élettani funkcióik megismerésével kiderül a válasz.

Örök vita: a halak alszanak, vagy sem?!

A választ nem lehet egyszerű nemmel vagy igennel elintézni, mert a halak élete ennél sokkal bonyolultabb. Mivel nincs szemhéjuk, a szemüket sosem csukják be, s valóban úgy tetszik, mintha mindig ébren lennének. Persze erről szó sincs, fajtól függően nappal vagy éjszaka megfigyelhető az éberségi szint jelentős csökkenése, a külvilág ingereire azonban ilyenkor is érzékenyebbek, nem „kapcsolnak ki” teljesen. Agyi elektromos tevékenységük valamelyest megváltozik, de nincs annyira éles különbség az alvási és ébrenléti görbéjük között, mint az emlősöknél vagy a madaraknál.

Szakszóval: a halak vermelnek.

A tél közeledtével, amikor a víz hőmérséklete jelentősen csökken, egyes halfajok anyagcseréje lelassul, kevesebb táplálékot vesznek magukhoz, és az idő nagy részében a víz fenekén összebújva, egymást melengetve várják a tavaszt. Szóval, aki most indulna el pontyokat horogra csalni, netalán süllőt akasztani twisterrel, érdemes várnia legalább márciusig, mivel a halak ebben az időszakban alig-alig táplálkoznak, mozognak.

Persze nem minden balatoni hal vermel, például a balin sem. 🙂 Nagy általánosságban igaz, hogy a ragadozó halaink nem vermelnek (kivéve a harcsa), míg a békés halak a táplálék eltűnésével és a víz lehűlésével csökkentik az aktivitásukat.

 

Forrás: csupasport.hu
Nyitókép: wikipedia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva