Fábos Erika | 2020.08.15. 09:15
Angyalok hozták - csodás gyógyulásokat tulajdonítanak egy Mária szobornak a Balaton mellett
Idén éppen 500 éve, hogy a hagyomány szerint, az angyalok Kalocsáról, Andocsra hoztak egy Mária szobrot, ölében a kis Jézussal. A 160 centiméteres festett szobornak 1520 óta minden esztendőben több ezer zarándok jár a csodájára. Azok, akiket megsegített, már több mint 370 ruhát adományoztak számára.

A legenda úgy szól, hogy az itt lakók 1520 egyik hajnalán arra ébredtek, hogy a falu közepén egy kápolna áll. A andocsi hívek hite szerint a kis templom, benne a Mária szoborral, angyalok szárnyán érkezett azon az éjjelen Kalocsáról.

Andocsi elsőáldozók 1974-ből… Fotó: Fábos Erika

 

A gótikus stílusú kápolna a török időkben a Pécsről ide menekülő jezsuitáknak nyújtott évtizedekig védelmet, de a környék katolikusai is mindig lelki megnyugvást találhattak itt. A barokk kegytemplom és a kolostor falai között – amit már később, az itt otthonra találó ferencesek építettek – még a legszigorúbb kommunista időkben is valódi hitélet folyt. Az andocsiaknak mindig volt bátorságuk is a hitük mellé. Évtizedekig nemcsak a helybeli, de azokból a városokból érkező kicsiket is megkeresztelték itt, ahol a szülők ezt otthon nem merték volna… Volt elsőáldozás és bérmálás is itt és a búcsúkat is megtartották még a 60-70-es években is.

A zarándokforgalom azóta is kitart Andocson. Évente, hetven-nyolcvan csoport, több mint tízezer zarándok érkezik ide. A legtöbben ilyenkor, a katolikus egyház legfontosabb Mária-ünnepén. A templom három búcsúja közül, ugyanis ez a mostani, Nagyboldogasszony-napi a legnagyobb, amire ezen a hétvégén kerül sor. És nemcsak augusztus 15-én, az ünnepnapon, hanem vasárnap is több misét tartanak.

Ahogy a hagyomány szerint a szobor, ez a pazar ruha is Kalocsáról érkezett Andocsra Fotó: Fábos Erika

 

Az öltöztetős szobrok nem ismeretlenek, de nem is túl gyakoriak Európában. A világhírű Szűz Mária a gyermek Jézussal az andocsi kegytemplom szentélyében áll. Különlegessége pedig, hogy ruhában ékesíti az oltárt. Ez 1747 óta van így, azóta öltöztetik a szobrot. Széchenyi Katalin grófnő volt, aki az első palástot ajándékozta, azóta pedig szokássá vált, hogy ruhát hoznak a szobornak. Legtöbben hálából. Jelenleg több mint 370 ruhája van. Ezeket az andocsi Mária múzeumban meg is lehet nézni. A legrégebbi ami épségben megmaradt, 1852-ben készült.

Egy Csíksomlyó melletti faluból hozták ezeket az erdélyi mintás palástokat és ruhákat a szobornak az ottani zarándokok. Fotó: Fábos Erika

 

Oberhuber Józsefné, Ági néni, 70 éve öltözteti legalább kéthetente a szobrot. Elmúlt 84 éves és azt mondja: Somogy megye minden hímzéséből van itt a múzeumban, de érkezett tiroli népviseletes, kínai selyemből készült, hoztak ruhát Kanadából, Venezuelából, Jemenből és Angliából is.

— Szokásos, hogy a zarándokcsoportok azt kérik, hogy amikor ide látogatnak, az ő általuk adományozott ruhát viselje a Mária, így aztán van, amikor egy nap kétszer is jövök, és átöltöztetem a szobrot – mondta Oberhuber Józsefné. – Takarítjuk az oltárt, virággal díszítjük fel az ünnepekre, a ruhát pedig mossuk, keményítjük, hogy szép legyen. Mindig a liturgiának megfelelő színekbe öltöztetjük. A legnagyobb ünnepeken fehéret adunk rá. Most is egy fehér színű ruhát visel, arany díszítéssel. Ádventben lila színű ruha van rajta, böjtben fekete, pünkösdkor pedig piros.

Oberhuber Józsefné már 70 éve öltözteti az andocsi Mária szobrot Fotó: Fábos Erika

 

Ági néni számára mindig boldogság, ha a szoborról és a zarándokokról kell gondoskodnia. 84 éves elmúlt, de vagy tíz évet nyugodtan letagadhat. Azt mondja, ezt a Szűz Máriának és Szabados Sándor professzornak köszönheti. Tíz éve ugyanis olyan rossz állapotban volt a szíve, hogy minden orvos azt mondta, csak a csoda segíthetne rajta. El sem akarták vállalni a műtétjét, Szabados professzor azonban, aki maga is templombajáró, hívő ember és Andocson is gyakorta megfordul, meghallotta, hogy nagyobbacska gyerekkora óta Ági néni öltözteti a Mária szobrot, és elvállalta a műtétet. Több mint hat órán keresztül operálta és meggyógyította. Ági néni nagyon nagyra tartja a professzort, de erősen hiszi, hogy az andocsi Mária közbenjárása is kellett a gyógyulásához.
Ebben sokan biztosak. Az elmúlt ötszáz évből 61 csodatételt jegyeztek fel a falu templomában. Sokak látása gyógyult itt meg, azt tartják, hogy súlyos mozgásszervi bajokból is lábra álltak emberek, akik a szoborhoz imádkoztak. De évente több olyan család is jön hálát adni, akik sok év várakozás után gyermekáldásért fohászkodtak itt és kérésüket meghallgatták.

Szalai Tamás atya örül, hogy egy ilyen kápolnában teljesíthet szolgálatot. Az andocsi Madonna szobra a marcali zarándokok által ajándékozott fehér ruhában tölti a legnagyobb Mária-ünnepet.

 

Szalai Tamás atya, 12 éve szolgálja itt az Úr Jézust, és azt mondja, Andocs plébánosának lenni állandó készenlétet jelent, hiszen vannak csoportok, akik bejelentés nélkül érkeznek és egyébként is mindig történik valami. Nagy kegyelemnek tartja, hogy nap mint nap megélheti a csodát. Nemrég például az egyik péntek délután egy boldog anyuka és egy nagymama kopogtatott be hozzá a hivatalába, hogy keresztelje meg az unokáját.

Mint kiderült, a család évekig hiába várt a gyerekáldásra, amíg eljöttek Andocsra és tiszta szívükből kérték, hogy segítse meg őket Szűzanya. A nyolc hónapos kisfiút Tamás atya természetesen boldogan megkeresztelte. Nem a kisfiú volt idén az egyetlen. Tamás atya többször annyit keresztel minden esztendőben, mint amennyit az ekkora falvakban amúgy szokás…

Évente tíz búcsúi misét tartanak ebben a csodás templomban Fotó: Fábos Erika

 

— Jelenleg tíz búcsút tartunk, de a legrégebbi időkben a jezsuiták, még tizenhármat ünnepeltek – mondta Tamás atya. – Ilyenkor, augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén vannak legtöbben, de szeptember 8-án Kisasszony napján és a Magyarok Nagyasszonya ünnepén is több száz ember zarándokol ide. A nyár nálunk is főszezon nagyon sokan érkeznek a Balaton partról, hogy megnézzék a különleges ruhagyűjteményünket és imádkozzanak az andocsi Szűz Máriához.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva