likeBalaton.hu | 2023.04.01. 08:00
Április 1-jén elindult a viharjelzési szezon a Balatonon
Az április 1-jén kezdődő tavi viharjelzési szezon október 31-éig tart. A Balatonnál ez már a 89. viharjelzési szezon.

A tavi viharjelzések a meteorológiai szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriumában készülnek.

A tó viharjelzési szempontból három medencére van felosztva: a Keszthelytől Badacsony-Fonyódig tartó nyugati, a Fonyód és Tihany közötti középső és a Tihanyi-félszigettől keletre lévő keleti medencére.

Az egyes medencékben egyidejűleg eltérő fokozatú viharjelzések lehetnek érvényben.

Peremfelhős érkező, Balatonfürednél Fotó: Somogyi Csaba

Vihar Balatonfürednél
Fotó: Somogyi Csaba/Viharvonal Viharvadász csapat

 

Az aktuális viharjelzéseket a tavak körüli viharjelző lámpák jelzik. A riasztást a meteorológiai szolgálat adja ki, a viharjelző lámpák technikai üzemeltetését pedig a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság végzi. A Balatonnál négy vízközépi platformon is működnek viharjelző lámpák.

A víz közepén is van mérőállomás
Fotó: MTI/Varga György

 

A meteorológiai szolgálat viharjelző obszervatóriuma folyamatosan figyeli a tavak aktuális és várható időjárását, szükség esetén pedig viharjelzést ad ki. Az elsőfokú viharjelzés az erős (40 és 60 kilométer/óra közötti), a másodfokú pedig a viharos (60 kilométer/órát meghaladó) szélre figyelmeztet.

A jelzéseket a szélerősödés előtt fél-másfél órás „időelőnnyel” adják ki.

55 viharjelző lámpa van

A katasztrófavédelem a Balatonon 37 partmenti és 3 tóközepi viharjelzőlámpát működtet, ezek kiegészülnek 15 mobil viharjelzőlámpával, amelyek a strandokon kapnak helyet. Vagyis a Balatonon összesen 55 viharjelzőlámpa van,

ennek köszönhetően egy adott pontról legalább hármat is lehet látni.

Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a tóközepi viharjelzők még hatékonyabban figyelmeztetnek, mert speciális stégeken, platformokon kaptak helyet. Nagyobb napelemekkel vannak ellátva, üzembiztosabb a működésük, bővült az akkumulátorkapacitásuk, így akkor is megfelelően működnek, amikor tartósan nem süt a nap.

A Balatont és Velencei-tavat érintő, folyamatosan frissülő időjárási információk szabadon hozzáférhetők az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, valamint a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület honlapján, továbbá a meteorológiai szolgálat Meteora nevű mobiltelefonos alkalmazásán keresztül.

Nyitókép: Somogyi Csaba/Viharvonal Viharvadász csapat

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva