2018.09.09. 16:00
Szeptemberben is leéghet!
A feljegyzések szerint az ókori kultúrákban az emberek előszeretettel napfürdőztek, sőt a gladiátorképzésnek is fontos része volt, majd a kereszténység elterjedése idején bűnnek ítéltetett a napozás. Ma az orvosok vitatkoznak a napfény hasznos és káros hatásainak mértékéről, a laikusok pedig arról, hogy nyárutóban is leéghetünk-e.

Bár szeptember eleje van, azt gondolnánk, úgyis vége a nyárnak, 11-15 óra között most sem ajánlatos napozni. Ebben az időszakban akkor is leéghetünk, ha egy kicsit fátyolos az égbolt.
A napfény hatására a bőrfelületen kitágulnak a vérerek – ami a bőrpírt okozza – majd amikor a bőr „megég”, egy gyulladásos folyamat indul be, a bőr megduzzad, súlyosabb esetben fel is hólyagosodik, és a sejtek megpróbálják helyrehozni a károsodást. Ha nem képes kijavítani, rákos elváltozások jöhetnek létre.

Mivel a tünetek csak a napozást követő néhány óra múlva jelentkeznek, sokáig nem is tudjuk, mennyire égtünk le. A bőrpírt rossz közérzet, láz, fejfájás, hidegrázás, súlyosabb esetben enyhe zavartságkísérheti. A védekezésből minden szervünk kiveszi a részét, ezért ilyenkor a lappangó gyulladások is „belobbanhatnak”.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva