likeBalaton.hu | 2021.08.08. 19:00
Augusztusban is szárnyaló turizmusra számítanak a Balatonnál
A vendégek 2021 júliusában 35 százalékkal többet költöttek a balatoni szálláshelyeken, mint egy évvel korábban. Idén a pihenni vágyók 55 százaléka választ valamilyen hazai célpontot.

Jó híreket közölt Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Mint kiemelte, a belföldi idegenforgalom stabilan áll, a külföldiek lassabban jönnek, de jönnek Magyarországra.

Egy erős júniust követően a főszezon a teljes szabadságban indult el, így legalább egy, másfél hónap előnye volt hazánknak Európával szemben, amelyet meg is tartott.

Guller Zoltán elmondta, hogy júliusban 110 milliárd forintos forgalma volt a vendéglátásnak a tavalyi 87 milliárd forint után. A vendégéjszakák száma júniusban 62 százalékkal nőtt az előző évihez képest, júliusban pedig 5,5 millió vendégéjszakát töltöttek el Magyarországon, ami 17 százalékkal magasabb az időszak korábbi rekordjánál.

A balatoni szálláshelyeken júniusban 10 milliárd forintot költöttek a vendégek, ami a tavalyi érték kétszerese. Júliusban ez a szám az előzetes becslés szerint (még csak „nyers” adatok állnak rendelkezésre) 25,5 milliárd forint, ami 35 százalékos növekedés.

– Az augusztus jól áll, ott 5,5 fél millió vendégéjszaka volt tavaly, nehéz lesz túlszárnyalni, de remélem, hogy egy 3-5 százalékos növekedést el fogunk érni. Már több mint 3 millió vendégéjszakát foglaltunk mi, magyarok belföldön

– emelte kis az MTÜ vezetője.

Augusztusi hétvége Siófokon
Fotó: Krausz Andrea

Mint mondta, a koronavírus-járvány miatt semmilyen fejlesztés nem állt le, több száz milliárd forint áramlott a turizmusba, soha ennyi pénzt nem kapott még az ágazat. A vidéki Magyarországon 35 új szálloda és panzió épül, 600 panzió felújítása pedig befejeződött, 14 ezer magánszálláshely kapott támogatást, mintegy 60 ezer szoba újult meg, és minden évben 114 strand kap támogatást.

Guller Zoltán fontosnak nevezte, hogy a turisztikai ügynökség

hamarosan kiír egy 150 milliárd forintos keretösszegű pályázatot a magyarországi gyógyfürdők fejlesztésére.

Ez a program 2025-re fejeződik be.

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva