2018.12.29. 18:00
Az ünnepi gyertyával együtt ne gyújtsa fel a nyaralót is!
Az ünnep elengedhetetlen kellékei az adventi koszorúk az asztalokon, fényfüzér a külső, belső részén a házaknak, nyaralónak. Különösen tűzveszélyesek a szilveszteri tűzijátékok. Sokan töltik az ünnepeket a balatoni házukban, figyeljünk oda, hogy ezek a napok álomszépek legyenek és ne váljanak rémálommá!
Az ünnepek veszélyeiről, megelőzésről tájékoztatta a lakosságot és a Balatonnál pihenőket a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Az országos statisztikai adatok azt mutatják, míg az év többi hónapjaiban a lakástüzek száma naponta átlagosan tizenöt, addig a téli hónapokban mintegy harminc lakástűzhöz is vonulhatnak a tűzoltók, különösen az ünnepi időszakban. A fűtéshez köthető tűzesetek mellett sok esetben az ünnep díszei okozzák a problémát, adventi koszorúk, karácsonyfán elhelyezett gyertyák és fényfüzérek.
Az ünnepi időszak tűzeseteinek kiváltó oka leggyakrabban az, hogy az égő mécseseket vagy gyertyákat gyúlékony anyag közelében helyezik el, a keletkező lángok a különböző textíliákon, függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. Az adventkor használatos koszorúk, amelyek jellemzően könnyen éghető anyagokból készülnek, szintén nagy odafigyelést igényelnek. A koszorún elhelyezett gyertyákat csak felügyelet mellett égessük, mielőtt a helyiségből kimegyünk, azokat oltsuk el.

Manapság az ünnep elképzelhetetlen a sok színben pompázó fényfüzérek nélkül. Ahhoz, hogy a meghitt ünnep ne váljon tragédiává kellő odafigyeléssel, a szabályok betartásával megelőzhető a baj.

Biztonsági tanácsok, ha elhagyjuk a lakást, nyaralót:

  • Mielőtt elhagyjuk a lakást, oltsuk el a nyílt lánggal égő karácsonyi díszítést, adventi koszorút, mécseseket, más gyertyákat.
  • Áramtalanítsuk az elektromos világító eszközöket, díszítő elemeket, fényfüzéreket és karácsonyi égősorokat.
  • Az adventi koszorú gyertyáit éghető anyagtól mentes területen, fémtálcán vagy egyéb tűzálló aljzaton lehet meggyújtani.

Forrás: zaol.hu
Kép: pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva