likeBalaton.hu | 2022.04.01. 10:00
Az áramszolgáltató emberei is fészket raktak a Balatonnál
A Balaton körül rengeteg madár él. Fontos, hogy ne csak a vízimadarak számára gondoskodjunk megfelelő fészkelőhelyekről, hanem a magasban élőknek is segítsünk. Az áramszolgáltató idén is komoly fejlesztéseket végzett a védelmükben.

Az E.ON a Balaton-térségben az idei évben számos madárvédelmi beavatkozást végez annak érdekében, hogy az ott élő madárfajok számára még biztonságosabbá tegye hálózatát. Ennek keretében például – a madárvédőkkel közösen – több településen helyeznek ki új fészekalapokat, vagy javítják a korábbi fészkeket az érkező gólyák számára, így például Iharosberény, Pat, Csököly, Ötvöskónyi, Fonyód, Szőlősgyörök, Szigliget, Görösgalpuszta és Kisrécse településeken.

Fontos madarunk a gólya, minden évben visszavárjuk őket

 

Berhida, Rédics, Pécsely külterületein, valamint Gógánfán a Deák Ferenc utcában a középfeszültségű oszlopaikat alakítják át madárbaráttá, így például szigetelőket cserélnek, és ahol szükséges, az oszlop fejszerkezetet alakítják biztonságosabbá a madarak számára.

Balatonszentgyörgyön a 76-os út Berényi úti kereszteződésénél madárbarát keresztkart helyeztek fel a kisfeszültségű oszlopra.

A gólyák a saját fészkükbe térnek vissza – feltéve, hogy az megvan még. Az áramszolgáltató emberei kijavították a télen tönkrement fészkeket

 

Új fészekalapokat tettek ki például Nagyszakácsiban a Kossuth utcában, Somogysámsonon a Fő utcában és Kelevízen a Vörösmarty utcában. Hencsén a Hencse Állami Gazdaság területén lévő transzformátorállomásnál madárbaráttá alakították a korábbi vezetékeket: a csupasz áramkötéseket burkolt, szigetelt vezetékekre cserélték a madarak védelme érdekében.

A Balatonkiliti és Siófok-Töreki közötti Papkutai út mellett, az attól délre húzódó távvezeték 20 oszlopát szintén madárbaráttá alakították, és 10 oszlopon költőládákat is elhegyeztek az ott élő madarak számára.

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva