2019.03.02. 17:00
Az éghajlatváltozás hatásai a Balatonnál
A szélsőséges balatoni vízállások kedvezőtlen hatásainak mérséklésében is segítséget jelenthetnek az éghajlatváltozás hatásait vizsgáló, 300 millió forintos támogatásból megvalósuló projekt eredményei.

A Széchenyi 2020 program keretében valósul meg az éghajlatváltozás Balatonra gyakorolt hatásait vizsgáló projekt, mely az egyre gyakoribbá váló időjárási szélsőségek által a Balaton vízkészletében, vízminőségében, élővilágában előidézett változásokat kutatja.

A klímaváltozás hatásainak vizsgálata a Balaton vízkészletére, belső áramlási viszonyaira, ezek hatása az élővilágra címet viselő projekt eredményei emellett komoly segítséget jelenthetnek a vízszintszabályozás és az éghajlatváltozás által okozott kihívások összehangolásában, illetve a szélsőséges balatoni vízállások negatív hatásainak mérséklésére tett javaslatok megfogalmazásában, tudtuk meg Siklós Gabriellától, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjétől.

A háromszázmillió forint összértékű, az Európai Unió és a magyar kormány által nyújtott támogatásból megvalósuló KEHOP-projekt kedvezményezettje az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma.
A program befejezésének tervezett időpontja 2019. június 15.

Fotó: Böröczky Bulcsú

A változó éghajlati hatások pontosabb ismerete segít a szükséges hatásmérséklő intézkedések meghozatalában, alkalmazásában, támogatva a Balaton üdülési célú hasznosítási lehetőségeinek megőrzését. A projekt hozzájárul a Balaton klímaváltozással szembeni érzékenységének megismeréséhez, illetve előkészíti a tóra vonatkozóan megfogalmazott további fejlesztések lehetséges elemeit úgy, hogy közben eleget tesz a Víz Keretirányelv (VKI) legfontosabb előírásainak.

Forrás: veol.hu
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva