Krausz Andrea | 2022.02.15. 08:00
Az év emlőse elfér egy tulipánban
Olyan cuki az év emlőse, hogy nem győzzük csodálni. A törpeegér a Tihanyi-félszigeten és a Kis-Balatonnál is előfordul.

A 2022-es év emlőse, a törpeegér, védett állat. Testhossza mindössze 10-14 centiméter, aminek majdnem a felét a farka teszi ki és pehelykönnyű: alig éri el 10 grammos súlyt.

Szinte láthatatlan

Nem csoda, hogy egy tulipán virágában is el tud bújni.

A tavak szélén, náddal, sással benőtt vízpartokon él, olyan ügyesen mászik a nádszálakon, hogy fejjel lefelé is el tudja fogyasztani az ebédjét, miközben a farkával kapaszkodik.
Főként növények magvait és zöld részeit fogyasztja, de nagyon szereti a virágokat is. A fehérjepótlás miatt rovarokat is eszik.

A sűrű növényzetben kis, gömb alakú fészkeket készít, belsejét puha növényi dolgokkal béleli ki. A magas növényzetben, mezsgye-sávok magaskórósaiban, nádasokban, sövényekben és bozótos erdőszegélyeken szinte láthatatlan.

A Kis-Balatonnál is élnek törpeegerek
Fotó: Krausz Andrea

Egész éves programok a törpeegérről

A törpeegeret az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Vadonleső Programja választotta meg az év emlősének a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével.

A törpeegér hazánkban 2012 óta védett állatfaj, pénzben kifejezett értéke 25 ezer forint. A védett emlősre és élőhelyére idén számos tudományos és népszerűsítő programmal hívják fel a figyelmet.

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva