2018.09.26. 12:00
Az Irsai Olivér története
Sokan azt hiszik, egy borkereskedő saját magáról nevezte el a szőlőfajtát, azonban ennél sokkal meghatóbb oka van annak, hogy Irsai Olivérnek hívják.

Az Irsai Olivérről mindent elmond, hogy a hozzáértők behízelgő bornak is szokták nevezni. Persze, nincs ezzel egyedül, de mi magyarok mégis különösen büszkék vagyunk rá. Mégpedig azért, mert az Irsai Olivér szőlőfajtát Kocsis Pál hozta létre 1930-ban a csabagyöngye és a pozsonyi fehér keresztezésével.

Az Irsai Olivér elnevezéséről több legenda is kering. Az egyik szerint egy szegedi borkereskedő vásárolta meg, és 100 pengőért saját magáról neveztette el az új szőlőfajtát. Ez a legenda azonban hamisnak bizonyult. Az igazság az, hogy Kocsis Pálnak volt egy üzleti partnere, és egyben barátja, Irsai M. József, akinek 1930-ban fia született. A fiú az Olivér nevet kapta, a szőlőnemesítő pedig a barátja iránti tiszteletből a csöppségről nevezte el az új fajtát.

A szőlő elég ellenálló, jól is terem, korán beérik. A borásznak minden figyelmére és ügyességére szüksége van ahhoz, hogy a mustban gazdagon megtalálható illóanyagokat minél nagyobb mennyiségben megőrizze a kierjedő borban. Ha sikerül, illatos, zamatos, mindenki által könnyen megszerethető ital kerülhet a poharunkba.

Ha van bort kevésbé kedvelő barátod, csempéssz a poharába egy kis Irsait! Azután figyeld a meglepetést az arcán: „De hát ennek nem is olyan boros az illata” – mondják, vagy: „Ez a bor finom.” Az első „borrandevúra” az Irsai a tökéletes választás – friss illatához könnyű test társul. Forró nyári esték naplementéjében gyönyörködve pompás élményt nyújt a kóstolgatása, de enyhébb fűszerezésű saláták, hal- és csirkeételek mellé is tökéletes választás.

 

Néhány ismert és kedvelt balatoni Irsai Olivér

Balatoni Irsai Olivér 2017
Száraz, minőségi fehérbor. Az eredetileg csemegeszőlőnek nemesített hazai fajtából készül fehérboraink legkönnyedebb képviselője. Intenzív muskotályos illatú, friss, gyümölcsös ízéhez ropogós savak párosulnak. Alacsony alkoholtartalmú, jó ivású nyári frissítő, könnyű halételek kísérője. 12°C-ra hűtve a legfinomabb.

Varga Balatoni Bubis Irsai Olivér
Száraz fehér tájbor. A bor színe zöldessárga, illata muskotályos, virágos jellegű és kitöltés után a szomszédos teremben is érezhető. Íze a szőlős-gyümölcsös jelleg mellett egyedi fajtakarakterű, vidám, üde hangulatát az erjedésből megmaradt szénsav teszi teljessé.

Fotó: boraszportal.hu

Kapitány Irsai Olivér
Halvány szalmasárga színű bor, amely intenzív, friss, a fajtára jellemző illatvilággal bír. Ízében szőlővirág, fehér húsú barack és zöldfűszerek érződnek, a finoman kesernyés, herbális és citrusos vonal pedig üdítővé teszi a kortyot. A könnyed test, a lendületes savak és a feszes, szinte kirobbanó karakter igazi nyári bort hoznak létre.

Kristinus Borbirtok Balatoni Irsai Olivér 2016

Megjelenését tekintve tiszta, citromsárga szín halvány zöldes reflexekkel. Tiszta, fejlődő de fogyasztásra érett illatát gyümölcsfavirág, kamilla és fehér virágok jellemzik. Kóstolva a bor száraz. Közepes savérzet és könnyű test mellett a közepesnél leheletnyivel magasabb alkohol érzet jellemzi. Ízében vissza köszön, amit illatában ígér, kiegészülve éretlen nektarinnal és licsivel. Közepesnél rövidebb lecsengés és jó egyensúly jellemzi. Könnyed, tisztán, jól elkészített bor. Érdemes fogyasztás előtt kellően lehűteni. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 7-9 celsius fok. Ételajánlat: Kifejezetten ajánlott hideg, friss gyümölcssalátákhoz, vagy egy meleg nyári napon, frissítőként.

Fotó: kristinus.hu

Balatoni Irsai Olivér – 2017 (Nagy és Nagy Borászat)
A balatoni nyarak derűjével, bujaságával megjelenő igazán impozáns Irsai Olivér. Lágy zamatú, a szőlő zamatát idéző muskotályos jellegű bor, mely friss, mint a tavaszi zápor. Ételhez: Könnyű, gyümölcsös pulykához, csirkéhez, kevésbé fűszeres halakhoz. Alkalomhoz: Lágy savai miatt kedvelt társasági ital. Fogyasztási hőmérséklete: 12-13 fok. Alkoholfok: 11,5 fok.

Összeállította: Bólyi Alexandra
Címlapfotó: pixabay.com

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva