2018.10.11. 04:28
Az önkifejezés formái
Hirdetés - A történelem folyamán az ember mindig is rögzítette a történéseket, gondolatokat, cselekedeteket. Legegyszerűbb példa alapján már az őskorban az ősember is képek formájában rögzítette példaként a vadászatot. Különféle festékeket készített és a barlangok falaira kezdetleges rajzokkal próbálta ábrázolni az éppen adott eseményt, legyen az a már említett vadászat, vagy egy szertartás. Ezen események rögzítése olyan sikeres volt, - bár erről az ősember nem tudhatott - hogy a mai napig fennmaradtak és megtekinthetőek.

Előrébb haladva az időben ezek az események, történések stb. dolgok rögzítése is fejlődni kezdett, kezdtek kialakulni az erre szakosodott mesterségek is, mint például a kézművesség, itt különböző cserépedényeken is megtekinthetőek már az adott kor történései. Ekkor elkezdődtek a híres ókori művek megírásai, amelyeket a mai napig tanítanak az iskolákban. Sokszor ezek a művek adnak betekintést számunkra az adott kor mindennapi életébe, munkáiba, társadalmába, vallási nézeteibe.

Tovább haladva már egyre inkább előtérbe kerülnek ezek a művészeti irányzatok, egyre több dolog kezd önkifejezést kapni, igaz még csak visszafogottan. Legtöbb épület, szobor ezen időszakokban épült, mindegyiken fellelhető az akkori világszemlélet, és művészeti irányzat.

Napjainkban a művészetnek már igen sok oldala ismert, hiszen nem csak szobrok, épületek, vagy könyvek által tudjuk kifejezni magunkat, hanem szinte bármiben, gondolok itt a zenére, festészetre, színházra, szövegírásra. De nézzük meg elsőre mit is jelent az, hogy művészet. A művészet legfontosabb kulcsszava, hogy önkifejezőnek kell lennie minden szempontot nézve. Tehát a saját gondolatainkat, érzéseinket, megfigyeléseinket, kell kifejeznie a saját hangulatunk javítására, esetleg csupán a művek elkészülése utáni szépség gyönyörködésére.

Mai világban szinte bárki szabadon kifejezheti magát, vagyis a gondolatoktól az érzéseken át az igényekig bárhogyan is, de a szabad önkifejezés minden szempontból adott és elfogadott. Ez lényegében egy kommunikációs forma is egyben, hiszen úgy tudod közölni a számodra fontos, vagy éppen bántó dolgokat, hogy kisebb bűntudat sem fog kínozni utána.

Eltekintve a festészettől, szobrászattól, építészettől és a bölcsészettől, napjainkban már a testi önkifejezés is felkapott lett, hiszen kivétel nélkül testünk bármelyik részére készítethetünk tetoválást, piercinget, vagy különböző testmódosításokkal, például plasztikai műtétekkel, mutathatjuk meg saját valónkat anélkül, hogy bárkinek is beszélnénk róla.

Példaként visszatérve az ókori írásokhoz napjainkban szinte bárki, bárhol írhat könyvet a saját elképzelései alapján. Nincs megszabva a társadalmi norma, felfogás, vallás, így szabadon leírhatja véleményét, közölheti belső érzéseit, elnyomott vágyait, amit egyébként nem tehetne meg, de a fejében kialakult, papírra vetett világban már megteheti. Az önkifejezés egy olyan forma, amely lelki egészséget is biztosít, hiszen tudatosan tesszük, amit teszünk, kötődünk a művünkhöz, hajt az alkotó vágy, az önérvényesítés céljából.

Hogyan is dolgozhatnék úgy, hogy használjam az önkifejezést?

Számos olyan munkalehetőség adott, amely ebben segít, és támogatja. Gondoljunk csak bele a kulturális rendezvényszervezők életébe, vagy akár a kézműves foglalkozásokba, a tetováló művészekre, ők mind úgy dolgoznak, hogy közben saját magukat, adják, mutatják a világ felé.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva