2018.08.19. 08:00
Ezen a hétvégén is első a biztonság
Az augusztus 20-i ünnepen is legyünk körültekintőek – figyelmeztet a katasztrófavédelem.

Államalapító Szent István ünnepén megyeszerte több olyan tűzijátékot terveznek, amelynek megtartása engedélyhez kötött. A tűzoltók nemcsak a rendezvények előzetes tervét, hanem a pirotechnikai eszközök biztonságos telepítését, a biztonsági távolság betartását és a menekülési útvonalakat is ellenőrzik – közölte Szolgainé Soós Gabriella tűzoltó alezredes.

A Balaton parton, illetve a nagyobb városokban tűzijátékkal zárulnak az ünnepi programok. A katasztrófavédelem szakemberei előzetesen valamennyi helyszínt bejárják. Az ellenőrzések során megvizsgálják a menekülési útvonalakat és a vízlelőhelyeket is. A szervezők a katasztrófavédelem útmutatásai alapján menekülési útvonalakat alakítanak ki, így baj esetén a tűzijáték közönsége a lehető leggyorsabban el tudja hagyni a helyszínt.

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezúton kér mindenkit, hogy mielőtt elindulna az ünnepi rendezvényekre, tájékozódjon az időjárási előrejelzésről, illetve az érvényben lévő vagy várható meteorológiai riasztásokról. Ehhez nyújthat segítséget a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által okos telefonokra és táblagépekre készített, országosan bárki által ingyenesen elérhető VÉSZ – Veszélyhelyzeti Értesítési Szolgáltatás alkalmazás.

A lehulló pernye is okozhat sérülést
Kucsera Katalin sajtóreferenstől megtudtuk, hogy az augusztus 20-i rendezvények biztosításával kapcsolatban a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakkal készül:

  1. Az évnek ebben az ünnepi időszakában várhatóan idén is jelentősen megnövekszik a közúti forgalom. Korábbi évek tapasztalatai alapján a 71-es, a 8-as és a 83-as számú fő közlekedési utakon lesz kiemelkedő számban személygépjármű forgalom, ami a torlódások kialakulását generálhatja. A forgalom hatékonyabb segítése érdekében motorkerékpáros járőrök lesznek folyamatosan szolgálatban.
  2. Erre a megnövekedett forgalomra készülve kérünk minden közlekedésben részt vevő járművezetőt, utast és gyalogost, hogy lehetőség szerint korábban induljanak el a célhelyszínekre.
  3. A közlekedés veszélyeit fokozza a türelmetlenség és a fáradtság is, ezért a várható hőség ellensúlyozásaként több (természetesen alkoholmentes) folyadékkal készüljenek.
  4. Az ünnepi tűzijátékok helyszíneit a rendőrség legalább felügyeleti szolgálattal fogja biztosítani, valamint a tűzijátékok használatát és a biztonsági előírások betartását ellenőrzi. Kérjük a rendezvények helyszínein a biztonsági távolságok betartására mindenki figyeljen oda, a zárásokon belülre senki ne menjen, hiszen a lehulló pernye magas hőfoka is sérüléseket okozhat.
  5. A pirotechnikai termékek illegális használatától (mint például a petárdáktól) tartózkodjanak, hiszen jobb esetben csak szabálysértési eljárással, rosszabb esetben emellett még baleseti ellátással is párosul.
  6. A megnövekedő forgalom, és a nagyobb tömegeket vonzó rendezvények biztosítása érdekében a napi szolgálaton felüli (nagyobb létszámú) rendőri erők lesznek a közterületeken.
  7. Kérjük, hogy figyeljenek jobban egymásra, valamint gyanús körülmény észlelése esetén azt haladéktalanul jelentsék be.
  8. Természetesen a saját értékeikre, és ingatlanaik biztonságára is fokozottabban figyeljenek oda. Ha strandon töltik pihenőidejüket, kérjük fokozottan figyeljenek értékeikre! Csak a szükséges mennyiségű készpénzt vigyék magukkal, értékeiket pedig az erre alkalmas megőrzőkben tárolják.
  9. Nem utolsó sorban mindenkinek felhívjuk a figyelmét a kisgyermekek és a háziállatok biztonságára. A tűzijátékokkal járó erőteljesebb hanghatások megijeszthetik őket, ami váratlan reakciókat válthat ki.

Vigyázzunk állatainkra!
Minden évben felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy nagyon érzékeny a kutya és a ló is a tűzijátékra, figyeljünk rájuk az esti durrogatás idején! Kutyáknál sokat segíthet a nyakörvön levő, névvel ellátott biléta és az azonosító chip.

A kutyákat semmiképpen ne vigyük magunkkal a durrogatás helyszínére, lehetőleg zárjuk be őket, de az a legjobb, ha velük maradunk, mert a gazdi jelenléte megnyugtatja őket. A lovak hasonlóképpen viselkednek ilyenkor, mint a kutyák, őket is nagyon zavarja az erős hang. Ezeket az állatokat is helyezzük el biztonságosan, és akár állatorvossal is beszéljünk adott esetben, hogy nyugodtabban vészeljék át az estét.

Ha mégis eltűnnek a házi kedvencek, gyepmesterekkel, állatvédőkkel és állatorvosokkal beszéljünk minél előbb, mert a legtöbb állat eltűnésekor őket hívják.

Gyepmester – 30 / 245 4913 – Veszprémi járás, valamint Nemesvámos, Balatonalmádi

Állatvédő Egyesület Veszprém – +36 (20) 2883728

Tüskés András Veszprém Gyepmester – (88) 549-345/345

Veszprémi Állatkórház – (88) 326 847

Balatonfüred Gyepmester: Szabó Sándor Tel: +36/30/937-3372

Észak-balatoni Ebmentő Egyesület – 06-30 / 545 02 52

Balatonkenesei Allatvedő Egyesület – Macska: 06-20 591 49 38

Magyar Madártani Egyesület– Madarak: 06-30 / 562 0018

FEMA Állatmentő és Állatvédelmi Egyesület – Tel.: 0630 843 43 46 vagy 0620 316 59 57

Autópályán észlelt állathoz éjjel-nappal hívható az Állami Autópálya Kezelő Zrt. diszpécserszolgálat száma 06 -1 436 83 33

Az autópályán befogott állatokat az adott autópálya-szakaszhoz tartozó gyepmesteri telepre vagy menhelyre viszik.

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva