Nagy Zsolt/csupasport.hu | 2021.02.05. 14:00
Babával is lehet kényelmes a túrázás
A kicsiket is magunkkal vihetjük kirándulásainkra a kifejezetten túrázáshoz készített babahordozókkal, de fontos, hogy körültekintően válasszunk.

Ha kisbaba születik a családba, sokan hajlamosak feladni addigi életvitelüket, hobbijaikat. Utóbbit, különösen a túrázást azonban nem muszáj hanyagolni, a kifejezetten túrázáshoz kifejlesztett babahordozók alkalmasak, hogy az egész család együtt kirándulhasson.

Mire figyeljünk?

Ha a baba még nagyon kicsi, és mindenképpen menni szeretnénk, olyan babahordozót válasszunk, amelynek segítségével mellkasunkra erősíthetjük fel, hogy folyamatosan szemmel tarthassuk. A merevítős babahordozó első használata előtt mindenképpen érdemes gyermekorvossal egyeztetni, de általánosságban azt mondhatjuk, legkorábban akkor lehet a kicsit belehelyezni, ha már legalább hat hónapos, képes segítség nélkül stabilan ülni, tudja mozgatni a fejét, nyakát, és a súlya minimum 7-8 kilogramm.

A meddig használható kérdésre sem bonyolult a válasz, a babahordozókhoz mindig megadják a teherbírást (az értékbe a gyermek súlya mellett a hordozóba tett egyéb felszerelést is számoljuk bele), valamint idővel egyértelművé válik, ha már nem fér bele.

Merevítős babahordozót mindig személyesen vásároljunk, lehetőleg ne az internetről rendeljünk, mivel csak úgy tudjuk meg, hogy valóban kényelmes-e minden szempontból, ha felpróbáljuk. A művelet során először magunkon teszteljük, mennyire kényelmes, a hevederek segítségével rögzítsük a csípőnkön és vállunkon.

Az a jó, ha a gyermek súlya 80%-ban a csípőnkön, 20%-ban a vállunkon oszlik el. Állítsuk be a többi hevedert is, a mellkasunkon keresztülfutó legyen szoros, de azért lélegezni is tudjunk benne.

Ha mindent rendben találunk, vegyük le a hordozót és helyezzük bele a gyermeket. A hordozó magasságát állítsuk a méretére, valamint lazítsunk meg minden hevedert, ami az ő rögzítését befolyásolja. Helyezzük a gyermeket a hordozóba, a lábai bukkanjanak ki a megfelelő helyeken. A hevederekkel rögzítsük őt, de figyeljünk rá, hogy csak kényelmesen legyen szoros. Ellenőrizzük a hordozó magasságát, a gyermek álla érjen pontosan az erre kijelölt helyig.

A hordozót ezt követően úgy vegyük fel, mint egy nehéz hátizsákot. Ha sikerült, vállunkon és csípőnkön kapcsoljuk be, és szorítsuk meg a hevedereket.
A folytatásban már nincs más teendőnk, mint elindulni a kirándulásra. Fontos azonban, hogy indulás előtt jól térképezzük fel, milyen terepre megyünk. Kerüljük a sziklás, laza talajú, csúszós, nagy szintemelkedést tartalmazó túraútvonalakat, könnyed sétákra készüljünk, és mindig legyen valaki, aki szemmel tartja út során a kicsit.

Forrás: Csupasport.hu
Fotók: Freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva