Fábos Erika | 2019.07.05. 12:00
Babos emlékére zenélnek Balatonbogláron
Elkezdődött a Jazz és a bor fesztivál Balatonbogláron. A mostani a 20. rendezvény és aki a hazai jazz zenében számít, idén is itt lesz.

– Az idei Jazz és a bor fesztivál már a huszadik a sorban és új helyszínen várjuk a zenerajongókat – mondta Szalai Tünde, a Helyiérték Egyesület programkoordinátora. – A művelődési ház felújítási munkái ugyanis javában zajlanak, így a Kultkikötő boglári bázisán, a teniszcsarnokban lesznek idén a koncertek. Az idei is nagyon erős program, aki számít ebben a műfajban, zenélni fog nálunk a következő napokban.

Babos Gyula és ez a fesztivál elválaszthatatlanok voltak és ez így maradt a zenész halála után is.

1999-ben rendezték meg először a jazz és a bor közös ünnepét egy fesztiválban Balatonbogláron. Az eredeti ötlet az volt, hogy keddenként jazz zene szól majd a boglári színes kápolnákban, de mivel nem volt elég érdeklődő, úgy gondolták nem abbahagyják, inkább tovább fejlesztik a programokat.

– Jazz kedd(v) ez volt a címe az első sorozatnak és mivel nem volt a közönség elég lelkes, elgondolkodtunk, hogy mivel lehetne fokozni az érdeklődésüket – mondta Szalai Tünde. – Sokáig nem törtük a fejünket, adta magát a bor. Egyből nagyobb lett az érdeklődés. Azóta persze rengeteg olyan zenei fesztivál van a Balaton körül, ahol borral, gasztronómiával társítják a kulturális programot, de a miénk volt az első ilyen és az eltelt húsz év alatt, úgy 400 előadó lépett fel nálunk.

Minden este a legjobb környékbeli borokat lehet kóstolgatni kiváló zenei aláfestéssel.

Babos Gyula halála óta az ő emlékének szentelik a rendezvényt. Ez nem véletlen, a legelső programok szervezéséből is kivette a részét és nemcsak ezt a fesztivált segített tető alá hozni, hanem Bogláron minden zenei program tervezésénél kikérték a véleményét. A Jazz és a bor fesztiválja a kedvence volt, megérkezett, evett egy „Babos szendvicset”, ami nem más, mint két zsíros kenyér között egy rántott hús, megivott egy fröccsöt és elkezdett zenélni. Az idei már a második fesztivál, hogy csak az emléke van jelen. Akik megidézik: Kutzora Edina feat. Antal Gábor Trió, Oscar Hansson Piano Trio, Barabás Lőrinc Quartett, Modern Art Orchestra, László Attila – Oláh Kálmán Quartet km. Soso Lakatos Sándor, Iván Szandra-Jász Andris, Dés András Erdőkerülő Quartet.
Kapunyitás 19 órakor, a programok 20 órakor kezdődnek.

Fotók: Helyiérték Egyesület, Fábos Erika

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva