sonline.hu | 2020.07.24. 09:00
Bajba jutott SUP-deszkásokat mentettek a vízirendőrök
Tihanyban, Siófokon és Balatonfenyvesnél is mentenie kellett a vízirendőröknek.

A Tihany előtti vízterületen segítséget két fürdőző, akik egy SUP deszkán sodródtak a szélben. Ugyanekkor a Balatonfenyves előtti vízterületen, a parttól mintegy három kilométerre került bajba a közelgő vihar miatt egy szintén SUP-ot használó férfi. A vízirendőrök mindkét esetben a nyaralók segítségére siettek, és a parton biztonságba helyzeték őket.

Kedden késő délután egy elektromos csónak kormányszerkezetének meghibásodása miatt került szorult helyzetbe két fiatal, akiket a járőrök a Siófok előtti vízterületről szállítottak partra.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság nem győzi felhívni a figyelmet arra, hogy a vízen, vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat.

Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

A viharjelzés figyelembe vételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva