Szücs Ildikó | 2021.03.20. 10:00
Bakancslistás kirándulások 10. – A Halom-hegy
A Halom-hegyi vulkán tanösvény különleges útvonal, a hegy tetején pedig a természet találkozik a kultúrtörténettel. Aki megmássza a nem túl nagy csúcsot, érdekes dolgokat tudhat meg a földtani kialakulásától kezdve az erdő élővilágáig, beléphet egy egykori vulkán belsejébe, a látványos geológiai építmények pedig további izgalmas élményt adnak.

A Balaton-felvidék számos gyöngyszeme közül az egyik a Vázsonyi-medence, amelynek tengerszint feletti magassága 2-300 méter között változik. Ebben a medencében, a Balatontól mindössze 10 kilométerre fekszik Mencshely, amely átlagosan 340 méterrel van a tengerszint felett, s innen emelkedik ki a környék legmagasabb területe, a Halom-hegy. Legmagasabb pontja pontosan 395,8 méter, és a hegy egy része egy régi vulkánt rejt.

 

Az erdőn keresztül vezető tanösvény varázslatos és zeg-zugos
Fotó: Szücs Ildikó

 

A Vulkán tanösvény mindössze 2 kilométer hosszú, kisgyerekkel is könnyen bejárható, nem túl meredek, csak egészségesen fárasztó módon. Az ösvény érinti a hegy minden érdekes pontját, ahol tájékoztató táblák mesélnek az adott hely történetéről és látnivalóiról.

A tanösvény egy részén az út kettéválik, és itt tehetünk egy kis kitérőt az egykori vulkán maradványaihoz. Az út elején a helyi kőzetekből épített makettek sora mutatja be milyen fázisokban alakult ki a Halom-hegy.

Vulkán makettek mutatják a kialakulás szakaszait
Fotó: Szücs Ildikó

Kora tavasszal jártam be a hegyet, amikor a természet és a környezet még csak éppenhogy ébredezett. A csend kézzel fogható volt, az ösvényen ballagva mini erdőfürdőzésben volt részem, a magaslaton megpihenve pedig nyugodt békességet szívhattam magamba. Kiszakadni a hétköznapokból és feltöltődni a természetben mindig jó ötlet, ehhez a Halom-hegy pedig nagyszerű választás.

További kirándulós tipphez kattints ide.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva