Horváth Virág | 2020.08.12. 11:00
Nyolcvanötéves a Bakonyi Ház – Tortával ünnepelték a születésnapot
Kedden ünnepelte a Laczkó Dezső Múzeum a Bakonyi Ház nyolcvanötödik születésnapját a múzeum munkatársaival és a látogatókkal közösen.

Nyolcvanöt év emberi léptékkel is tiszteletreméltó kor, de a szabadtéri néprajzi múzeum épületének életében is hosszú idő ez. A skanzen 1935-ben közadakozásból épült egy öcsi kisnemesi lakóház mintájára. Tervezői Nagy László néprajzkutató és Linzmayer György építészmérnök voltak. Péterváry- Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója köszöntőjében kiemelte, az épület sok viszontagságon ment keresztül az elmúlt 85 évben, hiszen a második világháborúban sokan fedél nélkül maradtak, így többen beköltöztek a Bakonyi Házba, ezért a háborút követően megújításra szorult.

Többek által ismert, hogy 2008-ban a ház teteje leégett, ezzel nagy károkat okozva az épületben, így még ebben az évben ismét megújították. A szerencsétlenségek sorozata később sem kerülte el a ház környékét, 2013-ban ugyanis ismét leégett a ház teteje, ezt már csak egy évvel később, 2014-ben tudták helyrehozni.

Péterváry-Szanyi Brigitta igazgató szerint a családias, meghitt hangulat teszi különlegessé a Bakonyi Házat Fotó: Pesthy Márton/veol.hu

A Bakon

yi Ház kalandos történetét, és az elmúlt 85 évet koronázta meg a családias hangulatú ünnepséggel a Laczkó Dezső Múzeum. A kiállítóhelyet óvják, minden évben bővítik, szépítik, hiszen fontos gyöngyszeme Veszprémnek. Kedvelt színhelye a ház a múzeumpedagógiai foglalkozásoknak, emellett a Laczkó Dezső Múzeum munkatársai igyekeznek életre kelteni a Bakonyi Ház falai között a hagyományt.

Péterváry-Szanyi Brigitta igazgató, a likeBalaton kérdésére elmondta, habár ez nem kerek évforduló, mégis fontosnak tartották az ünneplést, hiszen tavaly nyerte meg a Bakonyi Ház az Év tájháza címet. Az ünnepi hét programjait a koronavírus miatt nem tarthatták meg, de a családias hangulatú ünnepséget mégis megrendezték, hogy a látogatókkal együtt ünnepelhessenek.

– A Bakonyi Ház nagyon a szívünkhöz nőtt, hiszen a hatalmas, és néha kicsit ridegnek tűnő főépület mellett ez egy meleg, jó hangulatú kiállítóhely. Szeretnénk, ha a jövőben is családias, kis létszámú, hagyományőrző programokat szervezhetnénk ide. Emberi léptékkel már nem fiatal, de házként reméljük, hogy még minimum 85 évet megél – tette hozzá az igazgató.

Péterváry-Szanyi Brigitta, igazgató osztotta ki az ünnepi tortát Fotó: Pesthy Márton / veol.hu

Az ünnepi beszédet követően közösen megkoszorúzták az építtető, Linzmayer György építészmérnök emléktábláját, majd L. Karsai Henriett, a Laczkó Dezső Múzeum néprajzos muzeológusa tartott rendhagyó tárlatvezetést, végül a látogatókkal közösen a múzeum munkatársai tortával ünnepelték a tiszteletreméltó születésnapot.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva