Kovács Emőke | 2019.03.05. 11:00
Bala-projektek: BalaVR és BalaZoom - a balatoni értékmentés új megközelítései
Jőrös Bence fiatal régész, aki egyedülálló digitális értékmentő programba kezdett. Az általa kitalált és jegyzett BalaVR és a BalaZoom projektek új utat nyithatnak a tavi történeti értékek digitális megőrzésében. Kovács Emőke beszélgetett Jőrös Bencével.

– Budapesten él és dolgozik, de sokszor jár a Balatonhoz. Balatoni kötődése régi vagy újkeletű?
– Hiába születtem a fővárosban, lényegében Balatonakarattyán nőttem fel, mert a nagyszüleimnek ott volt és van most is a nyaralója. Itt töltöttem szinte gyerekkorom felét: tavasztól késő őszig nyaraltam náluk. A mai napig, ha tehetem, leutazom és az az álmom, hogy majd végleg odaköltözöm. Az igazság az, hogy a Balaton egy olyan lételemem, ami nélkül nehezen, vagy sehogy sem tudnék meglenni.

– Az ELTE BTK-n régész szakon végzett, szakdolgozatait a térség leleteiről írta. Milyen érdekességekkel találkozott?
– A régészeknek a szakdolgozat írás során úgynevezett tárgycsoportokat adnak ki, de én mégis területet kaptam, a Balaton vidékéről. Első szakdolgozatomat a Tihany-Apáti térség leletegyütteseiből írtam, itt egy őrtorony leletanyagát vizsgáltam. Mestertagozaton már a jóval gazdagabb, de szintén közeli, Csepely-Nagyvázsony régészeti anyagait vizsgáltam, modelleztem.

– A régészet mellett a mai korban megfér az informatika, az elmélyült digitális tudás is. Hogyan formálódott Önnél ez az informatikai érdeklődés?
– A régészet-történelem mellett kezdtem el informatikai dolgokkal foglalkozni. Egy jóbarátommal nagyon szeretjük az Assassin creed’s nevű számítógépes nevű játékot. Ez egy körbeforgatható, 3D-s akciójáték, a főhőssel különböző történelmi korokban lehet mozogni. Megnéztük, hogyan tudunk a mi szintünkön ehhez kapcsolódni, így esett a választásunk a modellezésre. A barátom egy páncélt modellezett le, én pedig a csepelyi régészeti anyagot (aranygyűrűt).

 

Így, 3D-ben könnyebb volt elképzelnem egy tárgyat és rájöttem, hogy lehet egy hosszútávú haszna is: hogyha esetleg elpusztul egy lelet, akkor lemodellezve, 3D scanner segítségével reprodukálható. Ebből pedig komoly adatbázist lehetne létrehozni. De persze ez egy rendkívül összetett és bonyolult munka: egy tárgy modellezése legalább 2 nap és minimum száz fotó kell hozzá. Viszont nagyon lényeges a modell minősége is, szóval ez egy nagyon időigényes, de hasznos dolog.

– A Bala-projektek, a BalaVR és a BalaZoom a balatoni értékmentés egy újfajta megközelítésével foglalkozik. Mi a Bala-projektek lényege?
– A VR, azaz Virtual Realty, a Virtuális Valóság rövidítése, amely technológia elsősorban képmegjelenítésre alkalmas. A tárgyakat modellezi 3D-ben, majd azt egy virtuális felületen megjeleníti a közönségnek. A Zoom pedig a kamerákban is benne levő „közelítés” funkcióra utal, ezáltal az egyes településeken belül a kisebb, emberibb részletekre tudunk koncentrálni. A két projekt nem elválasztható egymástól, holott mind a kettőnek más a célja. A BalaVR sokkal inkább a virtuális felületen való megjelenítésre koncentrál, legyen ez egy honlap vagy blog, videó, vagy más egyéb mód. A BalaZoom projekt a Balaton környékén található múzeumokat, tájházakat veszi sorra, egymás függvényeiben elemzi ezeket. A kettőnek van is egy közös keresztmetszete, ha szerencsésen alakulnak a dolgok, hiszen előfordulhat, hogy egyes műemlékekről felmérés is készülhet, ami alapot szolgáltathat a modellezéshez.

– Az ön által képviselt módszerrel akár az Y generáció érdeklődését is fel lehetne kelteni a történelem, a Balaton története iránt. Mi lehet a gyakorlati haszna a Bala-projektnek?
– A Bala-projektek lényege valóban a digitális formában történő értékmentés felé nyithatna ígéretes utakat. Kétségtelen, hogy a fiatal generáció számára is nagy élményt nyújthat. A modellek önmagában nem, az csak pár percig köti le őket, de pl. ezekből a modellekből, ha számítógépes játékot vagy más alkalmazást készítünk, akkor nagyobb érdeklődést is kiválthat. Egy ilyen játékban saját karakterüket is berakhatják és összehasonlíthatják velük nyári balatoni emlékeiket. Így szeretnék értéket menteni: egyfelől ez a digitális adatbázis, másfelől pedig egy ilyen játék akár előrelépés lehet. Sok visszajelzést kapok a munkáimról, általában pozitív és építő jellegű kritikákat. Eddig mindenkit lekötött egy darabig ez az elképzelésem, még azokat is, akiket nem annyira érdeklik a digitális technikák. A jövő a digitális technológiában van, ez vitathatatlan, de önmagában ez kevés. Tartalommal kell megtölteni mindezt, a Balaton és térsége történelmi múltját, természeti értékeit tekintve pedig maga a tartalom. Úgyhogy lesz mivel foglalkoznom az elkövetkezendő években!

A Bala-projektekről bővebben itt olvashatnak:
https://www.facebook.com/balaprojekt/

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva