Fábos Erika, Krausz Andrea, Mihály Szilvia, Keszey Ágnes | 2019.07.27. 08:00
Balaton by night! Kivilágított látnivalók
Tudtad, hogy van óriáskerék Fonyódon, amely este színesen kivilágítva pompázik a Balaton-parton? Összegyűjtöttünk néhány látványosságot a tó körül, melyek napnyugta után is jól mutatnak. A fényárban úszó kilátók vagy templomok mellett csak a szezonban, vagy csak az elkövetkező napokban látható érdekességeket is mutatunk.

Kastély és szabadtéri fotókiállítás Keszthelyen

623 kép, 70 ezer led, 333 m2 üvegfelület, 15 darab U alakú paraván vár bennünket augusztus 5-ig az ingyenesen látogatható szabadtéri bemutatón a keszthelyi kastély parkjában. A kiállítás sötétedés után még izgalmasabb látványt nyújt, ürgék, rókák, kócsagok, afrikai nagyvadak néznek ránk a képekről. A barokk kastély épülete tökéletes háttere a fotóknak. Sétáljunk el a park halastavához is!

A kivilágított szökőkút mögött látható Máté Bence természetfotós kiállítása (Fotó: Pezzetta Umberto/Zala Hirlap)

Látványos kilátó Siófok szívében

A Víztorony Siófok emblematikus épülete, amely a város Fő terén áll, éjszaka gyönyörű kivilágítást kap, különösen szép a kilátóként is funkcionáló épület karácsonyi „díszruhája”. A torony 2012-ben, építésének 100. évfordulóján újult meg, a kilátó szintjeire 2 panorámalifttel juthatnak fel az érdeklődők, nyáron 9-24 óráig nyitva van.

Éjfélig látogatható nyáron a Víztorony Siófokon (Fotó: Krausz Andrea)

Fényfestés a templomon

Vasárnap estig 35 színpadon vár bennünket a Művészetek Völgye! Az esti koncertek mellett érdemes Kapolcs kivilágított templomát is útba ejteni. Hagyd, hogy a völgyérzés magával ragadjon, táncolj, hallgass zenét, kirándulj és kóstold meg a helyi termelők finomságait is. Ha nem akarsz sokat gyalogolni, pattanj fel a Csigabuszra!

A kapolcsi templom fényfestése a Művészetek Völgye programban (Fotó: Keszey Ágnes)

Kilátók és óriáskerék Fonyódon

Az idei év újdonsága a fonyódi óriáskerék, ahonnan több mint húsz méteres magasságból lehet megnézni az esti Balatont, ráadásul csodás esti kivilágításban.
Fonyód amúgy is a kilátók városa. Több helyről is megcsodálható a lenyűgöző északi parti panoráma a Badacsonnyal.

Fonyód újdonsága az óriáskerék (Fotó: Fábos Erika)

A Várhegyi Széplátó, a Sipos-hegyi kilátó kedvelt kirándulóhelyek. Este is érdemes felmászni, 21 óráig nyitva vannak és este nyolc óra után már a kivilágított Balatont is meg lehet csodálni onnan. Ugyanez érvényes a panoráma sétaúton a fonyódi hegynél és a Balaton leghosszabb mólójáról is csodásak az esti fények.

Színes Gömbkilátó Balatonbogláron

Évente több tízezren másznak fel a boglári gömbkilátóba a 165 méteres panoráma kedvéért. A szerkezete még ma is izgalmas, hát még ha hozzátesszük, hogy elmúlt 55 éves. Sokan gondolják, hogy az 1958-as világkiállításra készült, pedig nem, csak a tervezőt ihlették meg az akkori építmények, amelyek mind az atommag tematikája köré épültek.

Ez az építmény, csak 1963-ban épült, méghozzá a legelső BNV-re, az Idegenforgalmi Hivatal standja volt és abban az évben ez volt a legnagyobb attrakciója a nemzetközi vásárnak. A maga korában egyedi, alumínium vázszerkezettel készült gömb, ámulatba ejtette a világot, még a könnyűfém használatában élenjáró francia mérnököket is lenyűgözte. Balatonboglárra 1966-ban került. 2012-ben teljesen felújították, azóta újra látogatható. Az idei évtől, sötétedéstől színes fényekben játszik. Este tízig váltogatja a színét, aztán hideg fehérben világít a város fölött.

Apátság a félszigeten

Tiszta időben messziről is jól látható a méltóságteljes Tihanyi Bencés Apátság. Egyedülálló jelenség, melynek lenyűgöző építményét esti fényben is megcsodálhatjuk. A Tihanyi Bencés Apátságot I. András király (1046-1060) alapította családi temetkezőhelyül. A barokk templom a 18. században épült, különleges értéket képvisel az orgona és a szentélyhez csatlakozó barokk sekrestye, múzeumát rengeteg turista látogatja.

Tihanyi Bencés Apátság (Fotó: Facebook/Tihanyi Apátság)

50 méteres óriáskerék Siófokon

A pörögni vágyókat várja a csodálatos 50 méter magas Óriáskerék a siófoki Nagystrandon. Este különös élményt jelent a kivilágított építményen tenni néhány komótos kört, főként ha közben dübörög a buli a Plázson. Csak a nyári szezonban van lehetőségünk felülni rá, hétközben 20 óráig, szombaton és vasárnap 22 óráig óriáskerekezhetünk.

Siófoki óriáskerék a Nagystrandon (Fotó: Időkép)

Vitorlásról csodálni az éjszakai Balatont

Kellő körültekintéssel és a hajó navigációs fényeinek használatával a Balatonon bármikor hajózhatunk éjszaka is. A vízről nézre egy kevésbé ismert oldalát is megismerhetjük a tónak. Böröczky Bulcsú drónfotóján az égbolt csillagai tükröződnek vissza a magyar tengeren.

Nézd meg a csodálatos fotókat az új fonyódi óriáskerékről:

 

Összeállította: Fábos Erika, Krausz Andrea, Mihály Szilvia, Keszey Ágnes

(Borítókép: Böröczky Bulcsú)

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva