magyarnemzet.hu | 2022.05.08. 22:00
Balatonfüredre rázúdult a Giro, és egy legendát ünnepelhettünk + videó
A Magyarországtól elköszönő olasz körversenyen a Kaposvár–Balatonfüred szakaszt Mark Cavendish nyerte meg.

A Giro d’Italia harmadik magyarországi szakaszán vasárnap Kaposvár és Balatonfüred között 201 kilométer várt a mezőnyre nagykanizsai és badacsonyi részhajrákkal, valamint tihanyi, negyedik kategóriás (ez a legalcsonyabb) hegyi hajrával. Kaposvár központja zsúfolásig megtelt a háromhetes olasz körverseny utolsó magyarországi szakaszának tiszteletére.

– Napról napra azt mondom, hogy ez hihetetlen, ennél jobb nem lehet, és aztán mégis ráraknak a szurkolók egy lapáttal. Élvezni szeretném ezt az utolsó hazai etapot. Amit eddig kaptunk Magyarországtól, az hihetetlen, soha nem fogjuk elfelejteni – jegyezte meg Fetter Erik (EOLO–Kometa).

A világ egyik legjobb sprintere, a pénteki nyitószakasz visegrádi hajrájában a harmadik helyről bukó Caleb Ewan (Lotto–Soudal) bal lába és bal könyöke be volt kötve. Ennek ellenére azt mondta, csak a bőre zúzódott le, így teljesen jó állapotban várja a mezőnyhajrát. A Giro d’Italiat megkezdő 176 versenyző mindegyike elrajtolt Kaposvárról, de hamar, háromnegyed óra után meglett az első kieső: Jan Tratnik (Bahrain Victorious) is bukott pénteken, s a szlovén kerékpáros, aki 2020-ban szakaszt nyert a Girón, Visegrád előtt komolyabban megütötte magát; s úgy döntött, nem erőlteti tovább a dolgot. Amikor leszállt a bringájáról, a mezőny három olasz szökevénye, Mattia Bais és Filippo Tagliani (Drone Hopper–Androni Giocattoli), valamint Samuele Rivi (EOLO–Kometa) már 4:45 perccel járt a többiek előtt. Bais és Tagliani pénteken is meglépett rögtön az éles rajt után, akkor ketten együtt több mint tízperces előnyt hoztak össze, és hozzávetőleg 180 kilométert mentek, amikor 14 kilométerrel a cél előtt utolérték őket. Ezúttal hat és fél perc volt a maximum, ameddig jutottak, mert a mezőny ekkor kezdte csökkenteni a távolságot.

Az út mellett a kerékpárutakon lelkes amatőrök próbálták felvenni a szökevények és a mezőny tempóját, ezen a versenyzők is jól szórakoztak.

Amerre a karaván elhaladt, a települések ezen a napon is kitettek magukért, hogy fogadják. Volt, ahol még az út menti fákat is rózsaszínbe öltöztették, és a kreativitás nem ismert határokat. Keszthelyen a Festetics-kastély előtt élőképben egy gigantikus rózsaszín kerékpárt jelenítettek meg, amelynek még a kerekei forogtak.

Még 28 kilométer volt hátra, amikor a többiek utolérték Baist és Rivit, Tagliani már korábban megadta magát, de a nagykanizsai és badacsonyi sprintet is ő húzta be. A szakasz végén a mezőny 60 km/óráshoz közelítő sebességgel zúdult be Balatonfüredre, és a legjobbak itt még erre is rátettek, a célvonalon pedig egy legenda, Mark Cavendish haladt át elsőként – annak is köszönhetően, hogy remek felvezetést kapott a csapattársaitól. A Quick-Step Alpha Vinyl Team brit klasszisa, aki a Girón ünneli majd a 37. születésnapját, az olasz körverseny történelmében a 16. szakaszgyőzelmét jegyezte. S tette mindezt 13 évvel és 360 nappal az első után. Ha mindhárom Grand Tourt (Giro d’Italia, Tour de France, Vuelta) figyelembe vesszük, ezeken Cavendishnek 53 etapsikere van (Tour: 34, Giro: 16, Vuelta: 3), és az örökrangsorban a harmadik helyen áll a belga Eddy Merckx (64) és az olaszok legendás sprintere, Mario Cipollini (57) mögött.

Az összetettben változatlanul a holland Mathieu van der Poel (Alpecin–Fenix) áll az élen, aki a főmezőnnyel ért célba, mégpedig a 17. helyen. Fetter Erik és Valter Attila (Groupama–FDJ) is a főmezőnnyel érkeztek meg a 41., valamint a 48. helyen, a győztessel tehát ők is azonos idővel. Peák Barnabás (Intermarché–Wanty) 172. lett, 1:06 perc hátránnyal.

Az olasz körverseny a hétfői szünnap után kedden már Szicíliában folytatódik.

Forrás: magyarnemzet.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva