Szaniszló Hajnalka | 2020.12.24. 12:00
Balatoni advent a fővárosban: zalai pogácsa, halászlé és badacsonyi forralt bor
A Balatoni adventi forgatag hangulata, ízei és illatai Budapestre érkeztek. Forralt bor, sült gesztenye, halászlé, zalai krumplis pogácsa és Balaton-életérzés a főváros szívében. Mire vársz még? Indulj!

Bezerics Dani élete és mindene a Balaton. Már több helyszínen is működtetett bisztót a tónál Paletta néven. Már évekkel ezelőtt a fővárosba vitte a Balaton hangulatát, azt a fajta életérzést, amelyet mindenki pontosan fel tud idézni, aki akár csak egyszer is járt a tónál. Illatok, ízek, hangulatok, színek, fények… az a bizonyos hamisítatlan Balaton-életérzés.

Most a Balatoni adventi forgatagok hangulatát idézi Budapesten a Paletta. Erről beszélgettünk az ötletgazdával Danival, s megkérdeztük, hogyan lehet hitelessé tenni mindezt, valamint hogy milyen finomságokkal várnak bennünket az ünnepi időszakban. Természetesen elvitelre és kiszállítással.

 

Fotó: Paletta Bisztó hivatalos

 

– Meddig tart a karácsonyváró Paletta hütte kezdeményezésetek?
– Terv szerint a teljes téli időszakban, február végéig/március elejéig biztosan szeretnénk hütte hangulatot és forralt bor illatot csempészni a Tompa-Páva sarkára.

– Apukád-féle halászlevet is kínáltok. Mitől különleges ez a recept?
– Félúton van a bajai és a balatoni halászlé között. Gyorsan, hevesen főzzük meg a levet, elsősorban alaplének való halból és csontból, körülbelül egy órán keresztül. Tulajdonképpen ugyanaz a hirtelen zubogva főzés jellemzi, mint a bajai halászlevet. Elmaradhatatlan a nagyon jó minőségű paprika használata is. A zsírokban és a fehérjékben tökéletesen feloldódik a jó minőségű fűszerpaprika és ez ad krémes textúrát a lének. Utána leszűrjük a levet, és egy picit átnyomkodjuk, majd adagonként főzzük bele a filézett pontyot vagy a harcsafilét.

Fotó: Paletta Bisztó hivatalos

 

– Ha én igazi balatoni-fílinggel átitatott, karácsonyi töltött káposztát szeretnék enni és mellé forralt bort inni, hogyan szállítjátok ki biztonságosan?
– A töltött káposztát és a forralt bort is úgy szállítjuk ki, hogy teljesen záró tetővel rendelkező csomagolóanyagba kerül, és persze elvitelre is rendelkezésre áll.

– Mi a legnépszerűbb és neked mi a kedvenced?
– A személyes kedvencem a halászlé, de elfogult vagyok, mert apu halászleve nálam abszolút kedvenc. Szenzációs a töltött káposzta és a kocsonya is. És persze a sütik!

 

Fotó: Paletta Bisztó hivatalos

 

– Hogyan kell azt értelmezni, hogy a keszthelyi egyetem burgonyái is a kínálat részét képezik?
– A keszthelyi egyetemhez tartozó burgonyakutató intézettel évek óta dolgozunk, és rengeteg burgonyafajtát köszönhetünk nekik. Náluk folyamatosan zajlik a kutató-nemesítő munka. Mi négy fajtájukat tartjuk rendszeresen, a ’White Lady’-t, a ’Démon’-t, a ’Hópelyhet’ és a balatoni salátaburgonyát. Igyekszünk minden hozzánk látogató vendég igényeinek megfelelő burgonyát kínálni, és ezek vannak a pogácsákban is.

– Milyen borból készítitek a forralt bort? Ha jól tudom, a Bezerics boroknál főként a rosé és a fehér képezi a profilt.
– Az új Cabernet Sauvignonunk szenzációs lett, így a vöröset Cabernet Sauvignonból, a fehéret pedig balatoni rizlingből.

 

Fotó: Paletta Bisztó hivatalos

 

– Túl lehet így élni a covid-hozta bezártságot? Szeretik az emberek ezt a kezdményezést?
– Igen, és nagyon fontosnak tartjuk azt is, hogy most sem csak fizikai szükségletet elégítsünk ki. Ezért is szeretnénk teremteni olyan miliőt teremteni, ahová az emberek szívesen jönnek. Akár egy forralt borért, akár egy elviteles töltött káposztáért. Az ünnepek alkalmával a balatoni hütte hangulatot szeretnénk megidézni. Készülünk mindezek mellett online koncertekkel is annak érdekében, hogy a saját és a vendégeink lelkét is simogassuk egy kicsit.

Anno készült veled egy interjú, ahol arról beszélgettünk, hogy milyen látványos fogyáson mentél keresztül. A karácsony közeledtével sokunkban felmerül, hogy most fognak csak igazán felszaladni a plusz kilóink. Van esetleg olyan is a kínálatban, amit bátran ajánlanál annak is, aki szerene vigyázni az alakjára?
– Mértékkel, de a töltött káposzta, a halászlé és akár még a kocsonya is fogyasztható kategória. A magamnak felállított rendszerből viszont karácsonykor sem lépek ki, igyekszem kerülni a finomított szénhidrátot, a lisztet. Ennek ellenére ebben a menüben is megtalálom azokat az elemeket, amelyek integrálhatók az étrendembe. Emellett a karácsonyi hidegtálunk nagy része is fogyasztható azok számára, akik az ünnepek alatt is tudatosan szeretnének táplálkozni.

 

 

 

Nyitókép: Paletta hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva