Szaniszló Hajnalka | 2020.03.02. 15:19
90 kilót fogyott a balatoni sztárborász
90 kilót fogyott. Az élete a Balaton. Nála még a bor is szexi. Szereti az életet és a Balaton életérzést népszerűsíti mindenhol. Bezerics Dani étteremtulajdonossal beszélgettünk életmódról, lélekről és arról, hogy mit esznek a sztárok a Strand fesztiválon. Mert azt idén is ő biztosítja majd.

– Egy év telt el, amióta az elképesztő mennyiségű 90 kg-tól megszabadultál. Mi a helyzet veled most az életmód tekintetében?
– Most kosárlabdázom és kettlebellezem, néha squasolok is. Újra elkezdtem jógázni is, de a box a fő sport. Az étkezés terén pedig az a jellemző, sokszor eszem keveset. Nagyon szeretem a sajtokat, sokat is fogyasztok belőlük. Olyan vagyok, mint egy nagy egér, aki rájár a sajtra! (nevet)

Fotó: Krausz Andrea

– Weöres Sándor mondja: „Bontsd szét személyedet és szemléld, mint idegent. Ne maradjon benne semmi rejtett, vizsgálatlan, tudatalatti. Ne maradjon benne semmi olyan, amihez ragaszkodsz, vagy amitől utálkozol.” Ez jutott eszembe, amikor rólad olvastam, és arról az átalakulásról amelyen átmentél. Neked mi ugrik be?
– Azok a pofonok, amelyeket kaptam az élettől. Nagyon megviselt, amikor 2017-ben be kellett zárnunk két keszthelyi éttermünket. Ekkor jöttem rá, hogy amit korábban az életemnek gondoltam, nem lesz mindig úgy. Szerencsém volt, mert ezzel egy időben nyílt a budapesti Paletta éttermünk, és annyira lefoglalt, hogy nem tudtam belesüllyedni az önsajnálatba. Így kezdett visszatérni az önbizalmam. Elkezdtem élni. Gondolj ilyenekre például, hogy ittam egy kávét a barátaimmal, beszélgettem emberekkel.

Fotó: Bezerics Dani családi archív

– Vannak olyan technikák, amelyeket alkalmaztál vagy ma is alkalmazol a testi-lelki harmónia fenntartása érdekében?
– Jártam akkoriban pszichológushoz, és sokat épültem belőle. Az életkedvvel jött az is, hogy elkezdett érdekelni, hogy mi volt ennek az egész önsajnálatnak az oka. Egyfajta önanalízis zajlott és zajlik még most is. Ha az ember rátalál az útra befelé, akkor annak az útnak soha nincs vége és ez egy állandó tanulási folyamat. Ki vagyok én? Hogyan éljek? Hogyan nem sértek meg másokat? Hol vannak a saját határaim?

– Úgy érezted, hogy ki kell dobálni a szemetet az életedből?
– Hajlamos vagyok bezárni abban a környezetben, ami nekem diszkomfortos, arra törekszem, hogy kikerüljek ezekből a helyzetekből. Ma már tudom, hogy sokkal tisztességesebb az emberi kapcsolatainkban, ha tisztában vagyunk a határainkkal és nem ígérünk olyat, amiről tudjuk, hogy nem, vagy nem fenntartható módon fog teljesülni. Ehhez is önismeret kell, hogy kidobáljuk a sallangot és ismerjük a határainkat.

– Tudjuk, hogy minden fejben dől el és ez is nagyban hozzájárul a fogyáshoz. Nálad is így kezdődött?
– El kellett jutnom a felismerésig, hogy ételfüggő vagyok. Kajaheroinista. Ráadásul én ezt otthonról hozom, és erősen összefügg a szeretetnyelvvel. Örököltem az ételfüggőséget és a cukorbetegségtől való félelmet, ami több fronton is jelen van a családomban. Szüleim is túlsúlyosak. Voltak próbálkozások is ennek megváltoztatására. Nekem már az óvodában is életmódváltás volt a jelem. (nevet) Itt lépett be képbe az önismeret, hogy ezt felismertem.

Fotó: Bezerics Dani

– Hogyan kajáltál, miután ezt felismerted?
– Szoktam mondani, hogy egy percet sem diétáztam, de ez azért nem igaz. Amíg nem lépett be az életembe az önismereten alapuló, új életmód, ami izzadtságmentes, természetesen és nem éltem meg lemondásként, addig diétáztam. Magam számoltam ki a kalóriákat. Két hétig nagyon feszesen diétáztam, összesen 1500 kalóriát vittem be a szervezetembe. Aztán rájöttem, hogy mit jelent a „nem szabad éhezni” frázis, és rájöttem arra is, hogy az étkezésemet nem a dogmáknak kell meghatározniuk. Tudom, hogy nem szabad éhezni, s nem szabad dogmák alapján étkezni. Szerintem akkor kell enni, amikor éhesek vagyunk. Kezdetben egyszer vagy kétszer ettem egy nap, de akkor jelen voltam, mindig megéltem azt, hogy eszem. Odafigyeltem az étkezésre, nem kapkodtam. Most többször eszem kevesebbet, ez korábban nem működött, mert akkor még nem tudtam, hogy a függőséget (esetemben az ételfüggőséget) kell felszámolni. Hogy ennek az egésznek pszichológiája van, hogy az önismereten kell alapulnia.

– Mikor jött a képbe a mozgás?
– 40 kg fogyás után kezdtem el boxolni és teniszezni, ezek voltak az első mozgásformák.

Ebédidőben ülünk a budapesti Paletta éttermedben. Mit ajánlanál a kínálatból annak, aki diétázik és annak, aki tömegel?
Aki tömeget növel, annak például a nemesbüki Korosajtot, amelyet rántva kínálunk és saját morzsában panírozunk. Koncentrált, tömény íze van és magas zsírtartalommal is rendelkezik. Házi burgonyával, házi majonézzel található az étlapon. Mi kovászoljuk a kenyereink és pizzáink tésztáját, ezek is alkalmasak tömegelés céljára. Aki diétázik, annak pedig vannak szuper salátáink, de a tapaszok közül és a főételek közül is tud választani. Az én aktuális kedvencem a kacsa duó. Ez egy gyönyörű, rózsaszín kacsamell, ázsiaira hangolt préselt combbal, bab textúrákkal és keszthelyi fürjtojással.

Fotó: Bezerics Dani családi archív

– Boraid fantázianeve tartalmazza a szexi szót és gyakorlatilag örökölted az étel szeretetét. borok, szexi fantázianév, ételimádat. Hedonista vagy?
– Életszerető embernek tartom magam. Fontos számomra a természet közelsége. Gyerekkoromban vitorláztam, s bár nem volt sok sikerélményem, felnőttként ismét visszatértem a vízre és gyorsan megszerettem. Akkor fogalmaztam meg azt, hogy nagyon megnyugtat és kikapcsol. Ma már tudom, hogy mindenben ezt találom, amiben átélhetem a természet közelségét. Legyen az egy kora esti fröccsözés egy kedves faluban, erdei kirándulás, snowboardozás, vagy vitorlázás – az én lelkem ilyen környezetben tud töltődni. Ott van például Várvölgy, egy Keszthely mellett található, meseszép falu. Ott szinte azonnal elalszom, olyan elképesztő energiái vannak a helynek!

Bezerics Dani

Fotó: Bezerics Dani családi archív

– Mivel készülsz a 2020-as balatoni szezonra? Mind vállalkozóként, mind magánemberként.
Úgy fest, idén mi biztosítjuk Zamárdiban a Strand fesztiválon a fellépők cateringjét, azaz a mi ételeinket fogyasztják majd a művészek. Mivel a Paletta dedikáltan balatoni márka, Bogláron és Zamárdiban indul nálunk a szezon és Debrecenben is nyitunk egy éttermet. Az egy újabb Balaton-követség lesz és óriási kihívás az életünkben.
Társadalmi felelősségvállalásunk része, hogy együtt dolgozunk a Lámpás 92 Alapítvánnyal, értelmi fogyatékosokkal és downosokkal. Az a mottónk, hogy „Legyen mindenki a Lámpik dinamója”. Ahová lehet, őket is beszervezzük, hogy minél több élményt pakoljunk bele az életükbe.

Fotó: Bezerics Dani családi archív

Milyen ételekkel készültök a sztárok számára a Strandon?
– Alapvetően egy filmforgatásokon használt mobil konyhából dolgozunk. Az az elképzelésünk, hogy bisztrófilozófiával, frissen, helyi alapanyagokból készült ételek közül tudjanak válogatni a fellépők. Természetesen éppen úgy, mint egy étteremben. Rövid, de minden igényt kielégítő menüt kínálunk. Biztosan lesz a tavalyi kedvenc, a kovi ubi leves, és a kedvenc zalai desszertünk kis csavarral, a BBQ prósza friss szilvalekvárral.

Fotó: Bezerics Dani családi archív

– Mondj kérlek 5 szót, ami eszedbe jut a Balatonról.
– Otthon, család, gyökerek, hagyomány, gyerekkor-fíling. Az egész életet jelenti számomra.

– Hogyan írnál le egy ideális, a Balatonnál töltött napot?
– A Balatonnál nagyon nehéz nem ideális napot találni! Nézzük. Balatonbogláron, a kikötőben ébredek fel, és a hajón is alszom el este. Fröccsöt iszom, vitorlázom, biztosan élő jazz szól. Szeretem a naplementéket, a baráti társaságokat, az egésznek a hangulatát. Számomra minden erről szól: barátok, víz, bor, élő zene és persze mindenképpen megjelenik Kardos Gábor. Soha ne felejtsd el, hogy az ideális balatoni napon megjelenik Kardos Gábor! (nevet)

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva