Szaniszló Hajnalka | 2019.07.25. 09:00
Balatoni kör 28. rész – A Tagyon Birtok a hazai legjobbak között
Hazánk legszebb szőlőbirtokai között balatoni borászat is szerepel. A Tagyon Birtok megálmodójával beszélgettünk.

Magyarország legszebb szőlőbirtokainak szavazásán a kisbirtok kategóriában a döntőbe került a Hegyestű lábánál lévő Tagyon Birtok.

Jó érzés tudni, hogy balatoni birtok is szerepel ebben a rangos listában, amely azért is fontos és nagy elismerés, mert a vendégek szavazatai alapján alakult ki a döntős mezőny, s ez az egyetlen döntős balatoni szőlőbirtok.

A zsűri hamarosan megkezdni a látogatásokat, szóval szurkoljunk nagyon a Tagyonnak!

Mi most a birtok tulajdonosát, Kartaly Attilát kérdeztünk meg minderről, s ő válaszolt is, rendkívül szimpatikusan és emberien, miközben a háttérben hallható volt, hogy a kislányai boldogan szaladgálnak és játszanak a birtok játszóterén.

Talán az egyik legfontosabb mondat az interjú végén hangzott el, szóval érdemes olvasni és görgetni!

tagyon_birtok_foto_a_tagyon_birtok_engedelyevel

Fotó: a Tagyon Birtok engedélyével

– Mit jelent számodra ez az elismerés?

– A vendégek elégedettségét jelenti. Esküvőket is rendezünk a birtokon. Amikor visszajönnek a párok pár évvel később a gyerekeikkel, az az igazi elismerés. Ez azt jelenti, hogy jól érezték magukat nálunk. A gyerek játszik az udvaron, virágokat szed, és mindenki mosolygós… ez az igazi pozitív visszajelzés: a vendégek elégedettsége.

– Hogyan kezdődött a Tagyon Birtok története?

– Egészen véletlenül. Ezért is hívjuk magunkat Tagyon Birtok Baráti Társaságának – mert nem üzleti vállalkozásként kezdtük. Megvettem a birtokot 2009-ben, s jártunk ide a haverokkal lazítani. Nem is volt saját borunk, a helyi termelők borait ittuk, amikor megállt nálunk egy csapat, akik leültek a fűben mellénk, és bort kértek. Adtunk nekik a helyi termelők borából, és a végén fizetni akartak… A birtokot átszeli egy túraútvonal, és elgondolkodtam azon, hogy annál jobb dolog nem történhet veled az életben, mint hogy egy túra közben megállsz, lenézel a hegyről, és megiszol egy pohár finom bort. Szerettem volna, ha ezt nem csak én élvezem, hanem másokkal is megoszthatom.

– Milyen boraitok vannak? Melyik a te kedvenced?

– A Kedvenc nevű bor és a Hegybor azok, amelyeket a legjobban szeretek. A Hegybor azért is nagyon jó, mert a Tagyon hegyet mutatja meg: a föld, a víz és a levegő egységét és teljességét jelenti. Benne vagyunk a rizlinggenerációban, s idén másodjára is benne vagyunk a Hegybor közösségben is, ami szintén nagy elismerés számunkra.

Összeálltak egy csoportképre.Gyertek, látogassátok meg őket Kapolcson, az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület portáján.

Közzétette: Tagyon Birtok Baráti Társaság – 2019. július 21., vasárnap

– Étterem is van a birtokon, mit kínáltok, mit ajánlanál annak, aki még sosem járt nálatok és milyen bort kínálsz hozzá?

– Helyi alapanyagokkal dolgozunk, amit lehet, megtermelünk a konyhakertben vagy a helyi termelőktől szerzünk be: még a szörpök vagy épp más borászatok borait is a hegyből szerezzük be.

Nálunk úgy indul az élet, hogy megérkezik a vendég és egy Habzsival indítunk nála, ami egy gyöngyözőbor, rizlingszilváni és szürkebarát házasítása. Utána javasoljuk, hogy sétáljon fel a vendég a Hegyeskőre, csodálatos a bemutatóközpont, amelyet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tart fenn – érdemes körbenézni. Aztán jöhet az ebéd, ami legyen például egy juhtúrós sztrapacska marhapohával! Ehhez feltétlenül Hegybort ajánlok.

? Roston fogas, harcsa paprikás, túrós lasagne ?

Közzétette: Tagyon Birtok Baráti Társaság – 2019. június 2., vasárnap

– Miben látod az igazi vonzerejét Tagyonnak?

– A gyönyörű panoráma mellett nagyon jó energiák működnek, de az itt lakók is különlegessé teszik, mert nagyon rendes, dolgos emberek laknak Tagyonban, akik odafigyelnek egymásra. (az össz. lakosság nem haladja meg a 100 főt – a szerk.) Nincs zsúfoltság, élhető, ember- gyerek- és állatbarát hely. Az emberek itt főként mezőgazdaságból élnek, kevesebben a turizmusból.

Van egy kis főterünk. Mi így hívjuk. Ez gyakorlatilag egy kis virágoskert, amit közösen gondoznak. Csodálatos a vidék és ezek összessége adja vonzerejét. Nem is szeretnénk a tömegturizmusra hajtani. Igényességre törekszünk ételekben, szállásban, bánásmódban és fogadtatásban. Szeretettel fordulunk a vendégekhez – a közösség, nem csak mi – akkor ezt fogjuk visszakapni. Elégedettséget, amit az elején is mondtam.

Dér Heni látogatta meg ma a Birtokot és kóstolta meg borainkat!Köszönjük a látogatást Heni!

Közzétette: Tagyon Birtok Baráti Társaság – 2019. július 4., csütörtök

– Milyen terveid vannak az elkövetkezendő öt évre?

– Szeretném a birtokot teljesen önfenntartóvá tenni. Szabadföldi termelés, üvegház nélkül – ez már most is működik, de még több ilyen terméket szeretnénk előállítani. Egészséges és magas minőségű dolgokat kínálni a vendégeknek. Szeretnénk áttérni az alternatív, AKG-s rendszerre és jó lenne fejleszteni a játszóteret, a konyhát is. Mindezt úgy, hogy a cukiságát megőrizze.

Az a határ, hogy amíg ott tudok lenni és tudok egy-egy szót váltani a vendégekkel, amíg meg tud maradni a személyessége, addig természetes lesz és ezt a vendég is érezni fogja. Lelkesen járnak vissza és tényleg szeretnek bennünket az emberek.

Tagyon Birtok

A Tagyon Birtokon megvan minden, amire egy balatoni kiruccanáskor szükséged lehet. Gyönyörű balatoni panoráma, finom borok, kiváló ételek, helyi alapanyagokból. És ez élőben százsor fantasztikusabb. "Itt kell lenned, hogy átéld"

Közzétette: Tagyon Birtok Baráti Társaság – 2018. július 18., szerda

 

Készítette: Szaniszló Hajnalka

Nyitókép: A Tagyon Birtok engedélyével

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva